Dubnikovas konstatuoja, kad mokesčių peržiūros grupė tikslų nepasiekė: bandyta apžioti didelį kąsnį per trumpą laiką

Prieš 2 metus 170

Finansų ministerijos suburta mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupė savo tikslo nepasiekė ir šioje kadencijoje greičiausiai taip ir nepasieks, sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas Marius Dubnikovas. Dar praėjusių metų pradžioje pradėjusi veikti darbo grupė siekė peržiūrėti šalyje taikomas mokestines lengvatas bei galiausiai parengti siūlymus, kaip tobulinti šalies mokestinę sistemą. Tačiau prastas grupės veiklos organizavimas, o dabar ir dėl Rusijos karo Ukrainoje pasikeitusios ekonominės nuotaikos lėmė tai, kad Seimas šioje kadencijoje idėjų dėl mokestinių pokyčių taip ir nesulauks.

„Stadija dabar jokia. Darbo grupė yra įšalusi dar nuo paskutinio posėdžio, situacija nepasikeitusi. Be to, nėra suorganizuotas paskutinis posėdis, kuriame turėjo būti aptariami galutiniai siūlymai, kurie turėtų keliauti svarstymams. Jokio posėdžio nėra numatyta ir greičiausiai jo nebus“, – Eltai kalbėjo M. Dubnikovas.

Mokesčių peržiūros grupėje dirbusio ekonomisto teigimu, įvairių suinteresuotų grupių išsakyti pasiūlymai taip ir nebuvo susistemintai pateikti viename dokumente. Nors Finansų ministerija dar šių metų pradžioje skelbė, kad analizuoja visus pasiūlymus, M. Dubnikovas sako abejojantis, kad kokios nors išsakytos idėjos svarstymus Seime galėtų pasiekti dar šiemet.

„Labai abejoju, ar šios darbo grupės pasiūlymai, kurie buvo išsakyti, kad jie apskritai šioje kadencijoje turės galimybę pasiekti svarstymo stadijas, nes turbūt ne vieta ir ne laikas. Reikia išsaugoti mokestinį stabilumą tam, kad verslas galvotų apie tai, kaip susidoroti su atsiradusiais iššūkiais, o ne apie tai, kaip prisitaikyti prie kažkokių drastiškų mokestinių pokyčių“, – aiškino jis.

Pasak verslo atstovo, dėl karo Ukrainoje pasikeitusios ekonominės sąlygos lemia ir tai, kad šiuo metu bet kokie mokestiniai pakeitimai įmonėms tiesiog sukeltų papildomų rūpesčių.

„Prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, iš tiesų situacija pasikeitė ir, aš manau, kad šiandien kalbėti apie kažkokius reikšmingus mokestinius pasikeitimus turbūt ne vieta ir ne laikas, nes situacija sudėtinga“, – tikino M. Dubnikovas.

Vis dėlto tai, kad darbo grupės veikla buvo nevaisinga, verslo atstovo vertinimu, nulėmė ne tik pastarosios geopolitinės įtampos, tačiau ir prasta diskusijų dėl mokestinių pakeitimų organizacija. „Tai buvo tik pozicijų išsakymas. Nebuvo jokio tęstinumo. Normalioje diskusijoje turėtų būti suinteresuotų grupių pozicijų išsakymas, tada bandymas surasti kompromisus, geriausius variantus, pasverti, įvertinti pasekmes, jas išdiskutuoti. Aš manau, kad toje darbo grupėje buvo bandymas apžioti per didelį kąsnį per labai trumpą laiką ir tai lėmė, kad tas darbas buvo nevaisingas, nes užsibrėžtų tikslų absoliučiai nebuvo pasiekta“, – tvirtino ekonomistas.

Todėl, verslo atstovo požiūriu, šios grupės veikloje reikėtų dėti tašką ir iš naujo susiburti tada, kai sąlygos diskusijoms dėl mokestinių pakeitimų bus tinkamesnės.

„Iš esmės reikėtų iš naujo diskutuoti, visiškai kitaip organizuojant pačią darbo grupę, nes versle tokios darbo grupės yra negyvybingos, jų tokiu būdu niekas nesiima spręsti, su šimtais žmonių diskutuoti apie mokesčius. Nepavyko tas projektas“, – teigė M. Dubnikovas.

Finansų ministerija: Seimą galiausiai pasieks plataus palaikymo sulaukę pasiūlymai

Nors Finansų ministerija dar metų pradžioje skelbė, kad jau analizuoja bei sistemina mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupėje pateiktus siūlymus, dabar ministerija jau trečią mėnesį komunikuoja, kad atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje, išaugusį neapibrėžtumą regione – šis laikas nėra tinkamas kalbėti apie mokesčių modelio pokyčius.

„Pažymėtina, jog atsižvelgiant į sparčiai besikeičiančias aplinkybes Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą, Vyriausybė vertins, kada tikslinga teikti modelio pakeitimus Seimui ir kokie mokestiniai pakeitimai galėtų būti paketo dalis“, – rašoma Eltai atsiųstame ministerijos atsakyme.

Vis dėlto, pasiteiravus dėl galimybių atnaujinti mokesčių peržiūros darbo grupės veiklą, ministerija dar kartą pabrėžė, kad idėjos dėl mokesčių sistemos tobulinimo bus aptariamos su visomis suinteresuotomis šalimis.

„Vyriausybei apsisprendus dėl mokesčių pakeitimų, dėl pasiūlymų bus konsultuojamasi su visuomene, verslo ir įvairių organizacijų atstovais. Seimą galiausiai pasieks tie pasiūlymai, kurie sulauks visuomenės ir politinių partijų palaikymo“, – kartoja ministerija.

ELTA primena, kad į pirmąjį posėdį darbo grupė rinkosi praėjusių metų vasario mėnesį. Paskelbusi apie grupės kūrimą, ministerija sulaukė per 200 mokestinių pasiūlymų.

Darbo grupei vadovauja finansų viceministrė Rūta Bilkštytė. Grupę sudaro 48 nariai iš kitų ministerijų, valstybinių institucijų, verslo asociacijų, profesinių sąjungų, Seimo.

Pradedant grupės veiklą ministerija skelbė turinti lūkestį, kad visi pasiūlyti mokestiniai pakeitimai galėtų įsigalioti jau nuo 2023 metų.

Skaityti visą pranešimą