Du rusų veikėjai apgavo Dudą: apsimetė Macronu ir paviešino tariamo prezidentų pokalbio įrašą

Prieš 1 metus 59

Lenkija pripažino, kad jų šalies prezidentą Andrzejų Dudą apgavo Rusijoje žinomi veikėjai Aleksejus Stolarovas (pravarde „Lexusas“) ir Vladimiras Kuznecovas (pravarde „Vovanas“), kurie pokalbio metu apsimetė Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Antradienį internete pasirodė įrašas, kuriame tariamai užfiksuotas A. Dudos ir Prancūzijos prezidentu apsimetusio komiko pokalbis, neva įvykęs prieš savaitę, naktį iš antradienio į trečiadienį, po raketos sprogimo Pševoduvo mieste.

„Pokalbio metu prezidentas A. Duda dėl neįprasto skambinančiojo pokalbio būdo suprato, kad gali būti, jog bandoma sukčiauti, ir nutraukė pokalbį“, – teigiama oficialiame Lenkijos prezidento administracijos pranešime.

Lenkijos prezidento ir rusų apsimetėlių pokalbis, kuris paskelbtas internete, truko daugiau nei 7 minutes. Jis prasideda pasisveikinimu, po kurio A. Duda sako: „Sveiki, Emmanueli, ar tai jūs?“

„Taip, taip. Tai aš“, – atsakė vienas iš apgavikų.

Pokalbio metu Lenkijos prezidentas sako, kad yra labai atsargus, nekaltina rusų (dėl išpuolio Pševoduve – LRT.lt) ir nenorėtų karo su Rusija.

Septynių minučių trukmės pokalbyje prezidentas menamam E. Macronui pasakoja apie raketos sprogimą pasienyje su Ukraina.

„Tai neabejotinai buvo raketa. Kas ją paleido, nežinome. Tai rusiška raketa, pagaminta Rusijoje“, – laužyta anglų kalba įraše aiškina A. Duda.

Tada jis toliau sako, kad jau kalbėjo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir teigia, kad Lenkija svarsto prašyti konsultacijų pagal 4 NATO sutarties straipsnį.

A. Duda skambintojui pasakoja ir apie pokalbį telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu.

„Ir ką jis? Kaltina Rusiją?“ – nori žinoti tariamas E. Macronas. „Ne“, – atsako A. Duda. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tuo tarpu esą įsitikinęs, kad raketą paleido Rusija.

„Manau, mums nereikia eskalacijos, karo tarp Rusijos ir NATO“, - sako menamas Prancūzijos vadovas. „Emmanueli, man taip pat nereikia karo su Rusija. Esu labai atsargus“, – patikina A. Duda.

Rusų veikėjai „Vovanas“ ir „Lexusas“ žinomi dėl savo skambučių politikams, kurių metu apsimeta žinomais veikėjais. Tarp jų aukų ir buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, princas Harry, tas pats Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kanados premjeras Justinas Trudeau.

Melagingo skambučio A. Duda sulaukė jau antrą kartą.

Abu rusų veikėjus kritikai kaltina ryšiais su Rusijos saugumo tarnybomis, tačiau jie šiuos kaltinimus neigia.

Skaityti visą pranešimą