Druskininkai – pirmas miestas šalyje, kur viešojo transporto taršius autobusus keičia varomi elektra

Prieš 1 metus 75

Druskininkai tampa pirmuoju miestu, kuriame viešojo transporto taršius autobusus keičia ekologiški, varomi elektra. Bus keičiama ir elektroninio bilieto sistema, kad poilsiautojams būtų patogu keliauti.  

Druskininkų gatvėse elektrinių autobusų – 17. Pusė jų nupirkta anksčiau, kiti vos prieš kelis mėnesius. Druskininkiečiai džiaugiasi, kad kurorte viešasis transportas ekologiškas, įrengiami nauji laukimo paviljonai.

„Visada naudojamės šituo transportu viešuoju, kol kas viskas tenkina“, – sako LRT kalbinta vietos gyventoja.

„Jaučiam, jau tas garsas kitoks, ir tų kvapų ne taip jau yra, tikrai patenkinti“, – teigia kita gyventoja.

Keičiami ne tik autobusai, dauguma jų po 54 vietas, įrengiamos naujos Čekijoje pagamintos 38 stotelės.

„Prie ekologiškumo taikomės ir mes. Su stotelėmis, bus apželdintas viršus, miesto centrinėje dalyje šilokais apsodinta. Kitos stotelės bus su stikliniu stogu. Bus autobusų grafiko atvaizdavimas realiuoju laiku“, – vardija „Kautros“ Druskininkų filialo vadovas Artūras Baigys.

Nauji autobusai kursuos ne tik po miestą, bet ir iki artimiausių seniūnijų. Pasak vežėjų, viešasis transportas kurorte populiarus. Elektriniams autobusams įrengiama speciali infrastruktūra, nes visiškai įkrautas elektromobilis gali nuvažiuoti 250 kilometrų. Autobusų parkas perkeliamas į Viečiūnus, kur autobusai bus kraunami naktį.

„Dienos metu, tarpuose, per pertrauką, bus kraunama greito krovimo stotelėse – 150 ir 75 kilovatų stotelėse ir per pietų pertrauką autobusai pasikrautų. Žinia, naudoja ir šildymui energiją, ir kondicionavimui. Reikalingi tarpiniai krovimai“, – aiškina „Kautros“ generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

„Miestas drąsiai žengia į ateitį, nors tai yra pakankamai naujos priemonės, neišbandytos ir laukia naujų iššūkių. Tai nauji autobusai, dar nevažinėti, neeksploatuoti. Klausimų daug, ypač šaltuoju metų laiku“, – teigia Druskininkų investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Algirdas Kazanavičius.

Elektriniai autobusai įsigyti ES, savivaldybės ir viešojo transporto paslaugų teikimo konkursą laimėjusio vežėjo lėšomis. Autobusuose dėl keleivių ir vairuotojo saugumo įrengtos vaizdo kameros.

„Bus pakeista ir elektroninio bilieto sistema. Bus atnaujinta, pritaikyta atsiskaitymui su bankinėmis kortelėmis. Druskininkų poilsiautojai, kurie neturės druskininkiečio kortelės ar elektroninio bilieto, jie galės atsiskaityti bankine kortele“, – sako L. Skardžiukas.

Druskininkai kol kas vienintelis miestas, taršius viešojo transporto autobusus pakeitęs elektriniais.

Skaityti visą pranešimą