Drobiazko ir Vanagas atimtų apdovanojimų fiziškai dar negrąžino

Prieš 1 metus 70

Po skandalingo pasirodymo ant ledo Sočyje rugpjūčio mėnesį buvę šalies olimpiečiai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas neteko jiems skirto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordino ir jį turėjo grąžinti fiziškai. Tačiau prabėgus 3 mėnesiams šokių ant ledo pora to dar nėra padariusi. Prezidentūra LRT.lt informavo, kad vis dar laukia tokio buvusių sportininkų žingsnio.

„Minėti išbrauktieji iš apdovanotųjų sąrašo asmenys nėra grąžinę apdovanojimų ordinų kanclerei kaip privalo“, – konstatavo prezidentūra LRT.lt atsiųstame laiške.

Tiesa, taip pat informuota, kad M. Drobiazko ir P. Vanagas „nepaisant to yra netekę visų apdovanojimų teikiamų teisių.“

Kaip anksčiau LRT KLASIKAI teigė prezidento kanclerė Agila Barzdienė, dailiojo čiuožimo atstovai tokiomis privilegijomis negalės naudotis, nors ir fiziškai su savimi vis dar turi ordinus.


„Jie nebegalės toliau naudoti to savo blankuose, nebegalės skelbti, kad yra valstybės ordino kavalieriai“, – patikino A. Barzdienė.

M. Drobiazko ir P. Vanagas pasipiktinimą Lietuvoje sukėlė, kai rugpjūčio 9 dieną Sočio olimpiniuose sporto rūmuose „Aisberg“ dalyvavo ledo šou „Gulbių ežeras“.

Kitą dieną Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo iš P. Vanago ir M. Drobiazko atėmė valstybinius apdovanojimus. Šalies vadovas tada teigė, kad ordino kavalieriai pažemino šį apdovanojimą.

„Sportininkai savo pasiekimus nutrynė cinišku poelgiu dalyvauti komerciniame renginyje Sočyje“, – tuomet sakė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pasisakė ir už pilietybės atėmimą iš M. Drobiazko ir atitinkamų teisės aktų pakeitimus: „Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai – nebe demokratija.“

Skaityti visą pranešimą