Donecko sritį pasiekė nauja medicinos priemonių siunta iš Lietuvos: pagalba skirta psichikos ligomis sergantiems pacientams

Prieš 1 metus 87

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras nuo pat Rusijos agresijos prieš Ukrainos žmones pradžios 2014 m. aktyviai bendradarbiauja su Ukrainos psichikos sveikatos įstaigomis ir specialistais, rašoma Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pranešime žiniasklaidai. 

2022 m. vasario 24 d., prasidėjus naujai Rusijos agresijos bangai, nukreiptai ir prieš civilius gyventojus bei gydymo įstaigas, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras išsiuntė į Ukrainą jau penktą medikamentų ir medicinos pagalbos priemonių siuntą.

„Šiuo metu jau esame išvežę dvi vaistų partijas į Kryvyj Riho ir į vieną Dniepropetrovsko regionus. Ši siunta antra Donecko regionui, nes karo veiksmai šiuo metu ten yra intensyviausi ir todėl humanitarinė, tame tarpe ir sveikatos priežiūros padėtis, yra ypatingai sudėtinga. Psichikos ligomis sergantys pacientai yra viena iš tų grupių, kurie, deja, dažniausiai lieka paskutiniai, kai kalbama apie aprūpinimą“, – sakė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

Atsižvelgiant į tai ir į kolegų iš Donecko regiono prašymus buvo suformuota išskirtinė siunta. Jei anksčiau siuntas sudarė platesnis spektras įvairių medikamentų ir medicinos pagalbos priemonių, tai ši siunta išimtinai skirta tik sunkiausiomis psichikos ir neurologinėmis ligomis sergantiesiems pacientams. Didžiąją siuntos dalį sudaro antipsichotikai ir prieštraukulinai preaparatai.

Specifinė Donecko problema šiuo metu yra ta, kad nepaisant vykstančių karo veiksmų, į išlaisvintą nuo okupantų teritoriją grįžo nemažai žmonių, nors tai ir yra nesaugu. Medikai kasdien susiduria su vis didesniu pacientų skaičiumi.

„Tikimės, kad šita siunta ypač padės sergantiesiems sunkiausiomis neurologinėmis ligomis, tokiomis kaip epilepsija, sunkiausiomis psichikos ligomis, tokiomis kaip šizofrenija, delyrais, sunkia depresija ir kitomis. Be abejo, sieksime, kad šita mūsų pagalba nebūtų paskutinė, nes, deja, karas tęsiasi ir tos pagalbos reikės dar labai ilgai. Vėliau bus reikalinga ir kitokia pagalba – reabilituojant žmones, bet dabar svarbiausia suteikti tai, kas reikalinga išgyventi šiandien, čia ir dabar“, – akcentavo M. Marcinkevičius.

Anot įstaigos vadovo, ši siunta išskirtinė dar ir tuo, kad ankstesnes siuntas didžiąja dalimi finansavo pats Psichikos sveikatos centras, o šį kartą didžioji dalis vaistų buvo įsigyti už Olego Šurajevo vadovaujamo paramos fondo VšĮ „Vienas K“ lėšas. Kita dalis medikamentų gauta kaip labdara iš įvairių rėmėjų.

„Bendra siuntos vertė – daugiau nei 20 tūkstančių eurų, vaistų turėtų užtekti 4-5 mėnesiams ir jie yra skirti visai Donecko sričiai. Mes labai skubėjome, kad taip reikalinga vaistų siunta Donecko sritį pasiektų iki numatomo Rusijos puolimo artėjant karo metinėms vasario 24 d., nes jam prasidėjus gali būti dar sudėtingiau pravažiuoti ir nuvežti vaistus į atokesnes Donecko regiono vietoves. Siunta bus paskirstyta po įvairias gydymo įstaigas, už tai atsakingas mūsų ilgametis partneris ir draugas Donecko srities vyriausiasis psichiatras Jurij Smal, su kuriuo nuolat palaikome glaudžius ryšius“, – kalbėjo Martynas Marcinkevičius.

Per visą karo laikotarpį ligoninės Ukrainai perduotų medikamentų ir medicinos priemonių vertė artėja prie 100 tūkstančių eurų.

Skaityti visą pranešimą