Dobrowolska tikina, kad Rusija atsakys už nusikaltimus Ukrainoje: niekas nelaukia karo pabaigos, kad pradėtų vykdyti teisingumą

Prieš 1 metus 58

Rusijai niokojant Ukrainą teisininkai kalba apie masinius karo nusikaltimus. Tarptautinės tyrėjų komandos renka šių nusikaltimų įrodymus. Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska įsitikinusi, kad Ukrainos tikslas – įrodyti, jog Rusijos lyderis Vladimiras Putinas yra nusikaltėlis, o kitos šalys tai pamatytų.

Generalinis prokuroras Kyjive teigia, kad iki šiol užregistruota daugiau kaip 62 tūkst. karo nusikaltimų, įskaitant daugiau kaip 450 vaikų žūtį. Nepriklausomiems šaltiniams šių skaičių patikrinti nepavyko. Ukrainos saugumo tarnyba šiandien paskelbė pirmuosius įtarimus Rusijos generolui ir Rusijos karinio laivyno admirolui dėl civilių objektų apšaudymo šalies teritorijoje. Maksimali jiems gresianti bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Rusija kategoriškai atmeta jai skirtus kaltinimus ir neigia savo kaltę karo lauke. LRT TELEVIZIJOS laidos „Svarbi valanda“ eteryje E. Dobrowolska tikino, kad karo nusikaltimų įrodymų vis tiek yra gausu – jie renkami ir saugomi.

„Kiekvieną dieną vis dar matome naujus karo nusikaltimus. <...> Pats įrodinėjimas nėra lengvas. Bet niekada nebuvo paprasta surinkti tiek įrodymų, jie fiksuojami realiuoju laiku. Yra vaizdo, garso medžiagos, asmenų, kurie matė tuos epizodus. <...> Dalis jų sutinka liudyti, duoti parodymus iš skirtingų valstybių“, – teigia E. Dobrowolska.

Pasak jos, šiuo metu tarptautinės institucijos iškėlė 3 bylas, susijusias su Rusijos invazija į Ukrainą. Paklausta, kaip tyrėjų darbą gali keisti karo Ukrainoje eiga, ministrė teigė, kad teisingumo bus siekiama nepriklausomai nuo karo pabaigos datos.

„Tai, kad mes turime 3 bylas pagal skirtingus teisės mechanizmus – geriausias įrodymas, kad niekas nelaukia karo pabaigos, kad pradėtų vykdyti teisingumą. <...> Tai nėra tik karo laimėtojo klausimas. Tai turime spręsti čia ir dabar, nes tai yra teisės viršenybės klausimas“, – sakė ji.

E. Dobrowolska pabrėžė, kad Rusijos karo nusikaltimams nagrinėti reikia specialaus tribunolo.

„Agresija – labai sunkus, sudėtingas nusikaltimas. Akivaizdu, kad už tai atsakingas Putinas, tiek aukščiausia vadovybė. Todėl reikalingas specialus tribunolas“, – nurodė ji.

Ministrės teigimu, Ukraina siekia, kad Rusijos prezidentas būtų pripažintas nusikaltėliu viso pasaulio akyse.

„Tikimybė suimti Putiną Ukrainos teritorijoje yra pakankamai menka. Specialus tribunolas turi Jungtinių Tautų palaikymą ir arešto orderį. Putinui joks vadovas niekada negalėtų paspausti rankos žinodamas, kad kalba su nusikaltėliu. Esu tikra, kad tokio rezultato siekia Ukraina. Ne tik pasakyti, kad jis nusikaltėlis, bet kad visos valstybės tai matytų“, – apibendrino E. Dobrowolska.

Civilių taikinių apšaudymą karo metu kai kurie teisininkai įvardija kaip nusikaltimus žmoniškumui. Šie nusikaltimai laikomi vienais sunkiausių pagal vadinamąsias karo taisykles, kurios draudžia atakas prieš civilius gyventojus arba jų išlikimui gyvybiškai svarbią infrastruktūrą ir yra nustatytos tarptautinėse sutartyse, pavyzdžiui, Ženevos konvencijoje.

Skaityti visą pranešimą