Disko metikai apie lietuvių paslaptį ir vietą šalies sporte: akivaizdu, kad pasiekimais krepšinį lenkiame

Prieš 1 metus 78

Krepšinis – antroji Lietuvos religija, tačiau stabiliai medalius iš pasaulio ir Europos čempionatų vežantys disko metikai sako, kad pasiekimais krepšininkus jie lenkia. Iš tikrųjų šios istorinės Lietuvai lengvosios atletikos rungties medalių kraitis įspūdingas bet kokiai šaliai, ypač mažytei Lietuvai: 5 olimpiniai, 8 pasaulio ir 6 Europos čempionatų medaliai. Po istorinio Mykolo Aleknos ir Andriaus Gudžiaus pasiekimo Judžine disko metikai bandė atsakyti į LRT klausimą, kokia yra Lietuvos disko metikų paslaptis.

Du Lietuvos disko metikai ant pasaulio čempionato prizininkų pakylos užlipo pirmą kartą istorijoje. Iki šiol du medalininkai buvo tik Europos čempionate Štutgarte, kur 1986 metais Romas Ubartas laimėjo aukso medalį, o Vaclovas Kidykas – bronzą.

Dabar A. Gudžių treniruojantis V. Kidykas džiaugiasi, kad Judžine nuvilnijo istorinė Lietuvai šventė: „Dvigubai džiugu, nes du medaliai yra ne maža kibirkštėlė, o didelis laužas ir begalinė šventė. Ne tik treneriams, bet ir visai Lietuvai. Tokia maža šalis, o diktuojame madas pasaulyje. Tai yra fantastika.”

Disko metimo specialistas mano, kad tokias gražias disko metimo tradicijas suformavo istorija ir baltų genai: „Buvo toks Juozas Baltušnikas jau neblogas disko metikas, po to Vytautas Jaras, o galiausiai atsirado olimpinis čempionas Romas Ubartas. Man taip pat teko šiek tiek sudalyvauti disko metimo garsinime. Taip pat čia galbūt lemia mūsų genai – būtent Baltijos jūros šalių. Pažiūrėkite, ir Švedijos disko metikai džiaugėsi olimpiniais medaliais.“

29-erių Mantas Jusis pats disko metimo aukštumų nepasiekė, bet jo ir Mykolo Aleknos duetas jau dabar neša didžiulius vaisius Lietuvai. Jis mano, kad lietuviai išrado sėkmingą disko metimo techniką: „Pirmiausia, tai yra techniniai dalykai, kurie persiduoda iš kartos į kartą. Jeigu pažiūrėtumėte į Virgilijaus Aleknos, Andriaus Gudžiaus ir Mykolo Aleknos metimus, tai yra labai panašios technikos. Tai tam tikros detalės, kurios lemia tolimus metrus. Taip pat mūsų vyrų ryžtas, noras nugalėti. Šie dalykai priveda sportininkus prie aukščiausių titulų. Reiktų pripažinti, kad dabar lengvosios atletikos pasiekimai yra žymiai geresni negu Lietuvos krepšinio rinktinės.“

Tuo tarpu, pasaulio ir Europos čempionas A. Gudžius perspėja, kad vieną dieną Lietuvos talentai gali ir nebeužaugti: „Čia toks užburtas ratas gavosi. Geri sportininkai skatina didesnį žmonių srautą. Automatiškai iš didesnio žmonių srauto kažkas atsiranda.

Virgilijus ir Mykolas yra istoriniai, vienetiniai dalykai. Jie nutinka po vieną kartą per tūkstantį metų. Nors mes sakome, kad Lietuva turi gilias tradicijas ir mes esame labai kieti, reikia suprasti, kad tarp manęs ir Mykolo yra 10 metų skirtumas. Tarp manęs ir jo tėčio buvo dar didesnis skirtumas. Pažiūrėkite, kokiais tarpais mes atsirandame.

Aš tikiuosi, kad tų sportininkų bus daugiau ir turėsime daugiau iškylančių žvaigždučių. Nors mes esame dabar aukštumoje su medaliais, su mažais vaikais yra problema. Būkime atviri, kad turime šiokią tokią bėdą su metikais, bet gal Mykolo žibėjimas ir mano nepasidavimas pritrauks jaunimą ir turėsime medalių ir dar po 10 metų.“

Vaikų fizinis aktyvumas – globalinė problema. Pats olimpinės dienos renginiuose žmones į lengvąją atletiką bandantis pritraukti A. Gudžius sako, kad šiuo metu Lietuva gali pasiūlyti geras sąlygas vaikams, kurie pasirinks disko metimą.

„Sąlygos tikrai nuosekliai gerėja. Aišku, jos nėra tokios, kokios jos galėtų būti, bet su kiekvienais metais išlenda koks maniežiukas. Palyginus su tuo, kaip aš pradėjau sportuoti – kaip diena ir naktis. Mūsų trenerių išvis buvo kitas pasaulis. Aišku, negalime lygintis su JAV. Šitas čempionatas vyksta tiesiog universiteto stadione.

Bet atmeskime visa tai, nes ant pakylų stovi žmonės iš kur kas ekonomiškai silpnesnių šalių ir neturintys tokių sąlygų. Tai sąlygos gal ne viską lemia. Lemia ir charakteris, treneriai“, – aiškino 31-erių disko metikas.

Pasaulio čempionas primena Lietuvai, kad kiekvienas medalis 2,8 mln. gyventojų šaliai – kaip stebuklas: „Tai įvyksta, kai tūkstančiai dalykų susiveda į vieną. Ačiū Dievui, man tie tūkstančiai dalykų sukrito. Sukrito ir Mykolui. Tikiuosi, kad ateityje sukris ir dar keletui lietuvių.“

Lietuvos disko metikų medaliai svarbiausiose varžybose:

Olimpinėse žaidynėse:

1988 m. Seulas. Romas Ubartas. Sidabras

1992 m. Barselona. Romas Ubartas. Auksas

2000 m. Sidnėjus. Virgilijus Alekna. Auksas

2004 m. Atėnai. Virgilijus Alekna. Auksas

2008 m. Pekinas. Virgilijus Alekna. Bronza

Pasaulio čempionatuose:

1983 m. Helsinkis. Galina Murašova. Sidabras

1997 m. Atėnai. Virgilijus Alekna. Sidabras

2001 m. Edmontonas. Virgilijus Alekna. Sidabras

2003 m. Paryžius. Virgilijus Alekna. Auksas

2005 m. Helsinkis. Virgilijus Alekna. Auksas

2017 m. Londonas. Andrius Gudžius. Auksas

2022 m. Judžinas. Mykolas Alekna. Sidabras. Andrius Gudžius. Bronza

Europos čempionatuose:

1986 m. Štutgartas. Romas Ubartas. Auksas. Vaclovas Kidykas. Bronza

1988 m. Budapeštas. Virgilijus Alekna. Bronza

2002 m. Miunchenas. Virgilijus Alekna. Sidabras

2006 m. Geteborgas. Virgilijus Alekna. Auksas

2018 m. Berlynas. Andrius Gudžius. Auksas

Skaityti visą pranešimą