Dirginčius apie galimybę pasitraukti iš pensijų kaupimo: yra rizika, kad pinigus pravalgiusį žmogų teks remti valstybei

Prieš 1 metus 58

Netyla diskusijos dėl II pensijų pakopos, į kurią darbuotojai įtraukiami automatiškai. Laiku nepranešę, jog kaupime dalyvauti nenori, vėliau galimybės pasitraukti iš pensijų kaupimo gyventojai neturi. Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Jonas Dirginčius LRT RADIJUI sako, jog palaikytų idėją leisti gyventojams pasitraukti iš kaupimo, tačiau pabrėžia galimą riziką, jog ateityje tokiems asmenims prireiktų valstybės paramos.

„Mano galva, [būtų galima] suteikti galimybę atsiimti, jeigu būtų garantuota, kad ateityje tam žmogui nereikės valstybės paramos. Dabar, tarkime, mes vieniems suteikiame teisę atsiimti, jie atsiima ir, sakykime, pravalgo ar kažkaip racionaliai neinvestuoja į investicinius resursus, kurie ateityje atneštų jiems pajamas, šiaip praatostogauja. Po tam tikro laiko jie nebeturės galimybių, jiems reikės paramos. O tas, kuris neatsiima, jam paramos gali nereikėti, dėl to, manau, kad tai yra neteisybė“, – teigia J. Dirginčius.

„Kiekvienas žmogus moka valstybei, valstybė tuos sumokėtus žmogaus pinigus sugrąžina jam į kaupimą, ateityje tikintis, kad tam žmogus reikės mažesnės valstybės paramos“, – priduria jis.

LRT RADIJO kalbintas ekonomistas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Romas Lazutka sako palaikantis idėją, kad žmonėms, jau dalyvaujantiems II pakopos pensijų kaupime, būtų leista iš pensijų kaupimo pasitraukti, tačiau pamatuojant, kokią dalį lėšų pervedė valstybė.

„Ši vadinama pakopa per 19 metų parodė, jog veikia neefektyviai ir jokios apsaugos senatvėje nesuteikia, todėl laikyti žmones ten privalomai nėra prasmės. Bet kartu, leidžiant pasitraukti, reikia turėti galvoje, kad ten didžioji dalis lėšų buvo pervesta valstybės, t. y., pirmiausia iš „Sodros“ buvo pervedama, o dabar – iš valstybės biudžeto. Tai žmonėms leidžiant pasitraukti, reikėtų tai įvertinti ir jiems grąžinti tai, ką jie įmokėjo, o tai, ką pervedė valstybė iš savo biudžeto fondų, reikėtų grąžinti valstybei“, – tikina R. Lazutka.

Pensijų fondų dalyvių asociacijos atstovas J. Dirginčius atkerta, jog „ponas Lazutka truputį visus klaidina, nes įmokos į II pakopos pensijų fondus yra ne valstybės biudžetas, o tam tikra žmonių sumokėtų mokesčių dalis, t. y., kiekvieno asmeninio mokesčio tam tikra dalis“. Be to, jo teigimu, „sistema yra orientuota į ilgalaikį kaupimą ir pasaulinė praktika rodo, kad ji tikrai veikia“.

Ekonomistas R. Lazutka tvirtina, jog pensijų kaupimo sistemos neefektyvumas išryškėja palyginus „Sodros“ ir privačių pensijų fondų sistemų rodiklius.

„Anuitetas yra mokamas žmonėms, kurie labai daug sukaupia, kadangi labai daug uždirbo, ir tas vidutinis anuitetas yra apie 62 eurus. Tai štai per praeitus metus dėl infliacijos jie nuvertėjo 20 proc. ir [tai] niekaip nekompensuojama. O „Sodros“ pensijos dėl infliacijos tiek nenuvertėja, nes „Sodros“ pensija yra padidinama apie 15–20 proc., žiūrint kokio ji dydžio.

(...) Jeigu mes žiūrėtume į grąžas, tai per 19 metų vidutinė pensijų fondų grąža buvo 4,7 proc., yra giriamasi, kad tai daugiau nei infliacija, kuri buvo 4,1 proc. O „Sodros“ pensija vidutiniškai augo 6,5 proc. Tie procentų skirtumai per 19 metų sumas padaro labai skirtingas. Tai štai čia yra įrodymai, kad ta sistema yra neefektyvi“, – dėsto VU profesorius.

LRT.lt primena, jog šią savaitę beveik 68 tūkst. gyventojų gavo „Sodros“ pranešimus, jog buvo automatiškai įtraukti į II pakopos pensijų kaupimą.

Kaip aiškina „Sodra“, darbuotojai gali apsispręsti – nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas, sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove, arba iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.

Pradėjus kaupti antroje pakopoje, galimybės atsisakyti dalyvavimo pensijų kaupime nebėra, todėl ypač svarbu, kad visi įtrauktieji pasirinktų sau tinkamiausią variantą – dalyvauti kaupime ar ne – iki birželio 30 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Pensijų grupės vadovė Inga Buškutė yra pareiškusi, jog Vyriausybė neketina imtis iniciatyvų, kurios leistų II pensijų pakopoje jau dalyvaujantiems gyventojams išsigryninti atliktas įmokas ar pasitraukti iš kaupimo. Pasak jos, tai keltų riziką, kad ateityje nepavyktų užtikrinti pakankamų pensijų dydžių gyventojams.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą