Ding Lirenas tapo pirmuoju Kinijos šachmatų pasaulio čempionu

Prieš 11 mėnesius 67

Ding Lirenas sekmadienį tapo pirmuoju Kinijos šachmatų pasaulio čempionu, Kazachstane greitųjų šachmatų varžybose lygiosiomis įveikęs Janą Nepomniaščį.

30-metis Ding Lirenas pasaulio šachmatų čempionu tapo po norvego Magnuso Carlseno, kuris nusprendė neginti titulo. M. Carlsenas šachmatų didmeistrio titulą turėjo dešimt metų.

Po 14 Kazachstano sostinėje Astanoje sužaistų pirmojo etapo varžybų jis ir J. Nepomniaščis turėjo po septynis taškus. Kiekvienas iš jų laimėjo po tris, o likusios aštuonios varžybos baigėsi lygiosiomis.

Lygiosiomis pasibaigusiame mačo etape, kuris taip pat vyko Astanoje, varžovai savo ėjimams atlikti turėjo tik 25 minutes ir papildomai 10 sekundžių už kiekvieną atliktą ėjimą.

Ding Lirenas yra reitinguojamas aukščiau nei J. Nepomniaščis greitesniuose žaidimo formatuose, tačiau nuo 2020 metų sausio oficialiuose turnyruose tokių šachmatų varžybų žaidė labai mažai.

Pirmasis kinas

Vienu geriausių visų laikų šachmatininkų laikomas M. Carlsenas pasaulio šachmatų čempiono titulą apgynė nuo 2013 metų ir išlieka geriausiu pasaulio šachmatininku.

Dviejų milijonų eurų (2,2 mln. dolerių) prizas būtų buvęs padalytas santykiu 60:40 tarp nugalėtojo ir antrosios vietos laimėtojo, jei rezultatas būtų paaiškėjęs per pradinę 14 partijų seriją.

Kadangi šis turnyras pasiekė lygiųjų etapą, piniginis prizas bus padalytas santykiu 55:45.

Šiame turnyre, kuriame gali varžytis ir vyrai, ir moterys, iki šiol nebuvo laimėjęs nė vienas Kinijos žaidėjas.

Tačiau Kinija dominuoja moterų turnyruose nuo 1990-ųjų, o Ding Lireno triumfas reiškia, kad ši šalis tapo svarbia pasaulio šachmatų arenoje.

Ju Wenjun yra pasaulio moterų šachmatų čempionė ir liepą susikaus su tautiete Lei Tingjie, kad apgintų savo titulą.

2014 ir 2018 metais Kinija taip pat laimėjo svarbiausias tarptautines šachmatų varžybas – Šachmatų olimpiadą. Prie pergalių prisidėjo ir Ding Lirenas, kuris žaidė abejose varžybose.

Šeštadienį vykusi Ding Lireno ir J. Nepomniaščio partija dar kartą parodė, kad šiame lygyje šachmatai yra ne tik protų, bet ir nervų mūšis.

Atrodė, kad abu žaidėjai jaučia spaudimą ir daro neįprastas klaidas savo žaidime, o vienas kito klaidomis pasinaudoti nepavyksta.

Nors J. Nepomniaščis labai stengėsi nedidelę persvarą paversti pergale, jam galiausiai teko pasitenkinti lygiosiomis ilgiausioje turnyro partijoje – 90 ėjimų per daugiau nei šešias su puse valandos.

Sekmadienio varžybose vyravo panaši tendencija – tikėtina, kad jos labiausiai įsimins dėl dramatiškų aplinkybių, o ne dėl žaidimo kokybės.

Kelias į žvaigždes

Ding Lirenas gimė Vendžou mieste, kuris vadinamas Kinijos šachmatininkų miestu, o išgarsėjo 2009 metais, kai tapo jauniausiu šachmatų didmeistriu nacionaliniu lygiu.

Vėliau jis tapo aukščiausią vietą pasaulio reitinge užimančiu Kinijos žaidėju ir 2021 metais užėmė antrąją vietą.

COVID-19 pandemija stabdė Ding Lireno progresą ir iš pradžių jam nepavyko gauti vizos dalyvauti varžybose, kurios padeda patekti į kandidatų turnyrą, kurį žaidėjai turi laimėti, kad galėtų mesti iššūkį pasaulio čempionui.

Rusą Sergejų Karjakiną diskvalifikavus iš visų Tarptautinės šachmatų federacijos, kuri po Maskvos invazijos užėmė Ukrainai palankią poziciją, organizuojamų turnyrų, atsilaisvino vieta 2022 metų kandidatų turnyre, į kurį Ding Lirenas pateko kaip aukščiausią reitingą turintis nekvalifikuotas žaidėjas.

Turnyre jis užėmė antrąją vietą, tačiau tik M. Carlseno sprendimas pasitraukti iš pasaulio šachmatų čempionato leido jam varžytis su J. Nepomniaščiu Astanoje.

Skaityti visą pranešimą