Dėl vaistų trūkumo pacientams tenka keliskart lankytis pas gydytojus – ministerija žada pokyčius

Prieš 1 metus 80

Receptinių vaistų trūkumas, pasak Medikų sąjūdžio, šiuo metu apsunkina ir pacientų gydymą, ir medikų darbą – kai nepavysta įsigyti medikamentų, pacientui reikia naujo recepto. 

Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad po kelių metų gydytojai prieš skirdami vaistus galės matyti informaciją apie juos e. sveikatoje. Vaistų gamintojų asociacijos teigimu, tai nespręs problemos, jei tiekėjai nenorės dirbti Lietuvos rinkoje. Gydytojai sako, kad jau dabar dalis žmonių yra priversti vaistų vykti į užsienį.

Padidėjus sergamumui – daugiau pacientų ir vaistinėse, ir poliklinikose. Tiesa, kai kuriems negavus reikiamų vaistų tenka keliskart suvaikščioti maršrutu poliklinika-vaistinė.

„Nerandu tokio, kokį aš naudoju. Tai einu kitur ieškot. Jeigu ir ten nerandu, pasako kartais, kad jau tų nebėra, tik tokie, tai perku tuos, kurių yra“, – LRT TELEVIZIJAI dalijasi kalbinta moteris.

„Kompensuojamų vaistų nebūna „Prestarium“, bet labai malonios vaistininkės, visada pataria, kur galėtų būti“, – nurodo kita kalbinta moteris.

Tačiau, kai vaistų nėra sutrikus tiekimui, vaistininkai patarti ne visada gali.

„Jeigu tai yra visoje rinkoje, vaistinė nieko padaryti. Jeigu tai yra antibiotikas, negali apart to, kad gydytojas turėtų išrašyti receptą kitam vaistui“, – aiškina „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Vaistinių teigimu, pastaruoju metu trūksta antibiotikų vaikams, paracetamolio, sirupo, tam tikrų preparatų nuo kosulio ar cholesterolio. Vaikų ligų gydytoja sako, kad jau metus laiko stebimi panašūs trikdžiai, tačiau dabar tai jau trukdo ir pacientų gydymui, ir darbui.

„Receptas automatiškai nėra pakeičiamas vaistinėje. Jeigu tos formos nėra pirkti, vadinasi jie visi sugrįžta atgal ir reikia parašyti kitą receptą. Tai formuoja, didina vėl mums eiles. Kitas dalykas būna taip, kad parašai, žmogus grįžta ir sako – šito irgi nebėra“, – pasakoja Centro poliklinikos vaikų ligų gydytoja Laimutė Šumskienė.

„Jeigu nėra pirmo pasirinkimo antibiotikų, skiriami antro arba trečio pasirinkimo. Ir kartais būna sekančio pasirinkimo antibiotiko didesnis toksiškumas arba efektyvumas mažesnis. Tai tokios pasekmės gali būti“, – nurodo Medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Medikų sąjūdžio teigimu, pacientams nereikėtų lakstyti po keliskart pas gydytoją, jeigu informacija apie vaistus būtų e. sveikatoje. Sveikatos apsaugos ministerija per porą metų žada pokyčius.

„Gydytojas, išrašydamas veikliąją medžiagą, matytų informaciją, kad atkreipkit dėmesį, šio vaisto, veikliosios medžiagos vaisto fiksuojamas sutrikimas, ir galėtų priimti sprendimus dėl vaistų išrašymo“, – sako ministerijos Farmacinės politikos skyriaus vedėja Anželika Oraitė.

Vaistų gamintojų asociacija sako, kad tai nespręs problemos, jei tiekėjai nenorės dirbti Lietuvos rinkoje.

„Lietuvos rinka vaistų tiekėjams dėl galiojančių ir būsimų kainodaros priemonių tampa vis mažiau patraukli, todėl mažėja tiekėjų skaičius, kas sukelia tam tikriems atskiriems vaistams tiekimo sutrikimus“, – tvirtina Vaistų gamintojų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Sinkevičius.

„Mes jau turime metus laiko problemą su vaikų astmai gydyti skirtais hormoniniais vaistais – jų išvis jau nėra metus laiko Lietuvoje. Tai iš esmės žmonės važiuoja pirkti į užsienio šalis šitų vaistų“, – teigia Centro poliklinikos vaikų ligų gydytoja L. Šumskienė.

Nuo liepos apie 2 tūkstančius kartų yra trūkę vieno ar kito prekinio ženklo preparatų. Vaistinių asociacija sako, kad dalis vaistų į prekybą turėtų grįžti iki gruodžio pradžios. Medikai primena, kad nereceptinius vaistus įprastai galima pakeisti alternatyviais preparatais pasitarus su vaistininku.

Skaityti visą pranešimą