Dėl užsnigtų kiemų ir šaligatvių – vilniečių kirčiai savivaldybei: „Ar valytojai taip pat streikuoja?“

Prieš 1 metus 71

Savaitgalį visa jėga užklupusi žiemos stichija tapo iššūkiu vairuotojams, pėstiesiems, kelininkams ir kitiems už miesto priežiūrą atsakingiems darbuotojams. Miestiečiai negailėjo kritikos ne tik savivaldybės įmonei „Grinda“, kuri rūpinosi eismo sąlygomis gatvėse, bet ir užtikrinti saugias pėsčiųjų keliones šaligatviais turėjusioms įmonėms.

Tenka klampoti per sniegą

„Šiandien ir šaligatvių valytojai taip pat streikuoja?“ – pirmadienį internete ironiškai klausė vilnietis, pasidalijęs nuotrauka su nenuvalytu šaligatviu šalia Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvių sankirtos.

„Per visą dieną iki vakaro tikrai ne visose teritorijose šaligatvių valytojai „streikavo“, bet yra vietų, kur nei lapus ar žolę renka, nei sniegą nukasa. Čia konkrečiai yra vieta palei Šeškinės kalną ir Geležinio Vilko gatvę. Visiškai suprantama, kai anksti ryte nevalyta būna, bet iki vakaro spėti tikrai galima“, – toliau tęsė jis.

Skundus dėl visai nevalytų arba nekokybiškai nuvalytų šaligatvių, pėsčiųjų takų, laiptų pastarosiomis dienomis žėrė ir daugiau vilniečių.

„Teko važiuoti su vežimėliu senamiestyje, tai tikras siaubas. Sniego pilna, niekas nenuvalyta, vos galėjau vežimėlį su vaiku pastumti. Panašu, kad nelabai kas čia pasirūpino pėsčiaisiais“, – kritikos negailėjo moteris.

Šnipiškėse gyvenanti LRT.lt skaitytoja Eglė portalui pasakojo pirmadienį per visą dieną taip ir neišvydusi nė vieno aplinką prižiūrinčio darbuotojo, nors snygis jau buvo pasibaigęs.

„Visą dieną žmonės kieme klampojo po sniegą, kaip praminė takelius, taip jais ir vaikščiojo. Vežimėliais su vaikais važiuoti nebuvo jokių galimybių. Gal specialiai taip daro, kad žmonės sėdėtų namuose? Tik antradienio popietę pasirodė traktoriukas, jis jau pradėjo valyti sniegą nuo šaligatvių“, – pasakojo vilnietė.

Kiemai – ne prioritetas

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas LRT.lt pažymėjo, kad sostinėje šaligatvių, laiptų ir kiemų valymu rūpinasi penkios įmonės, su kuriomis savivaldybė yra sudariusi sutartis: „Ecoservice“, „Stebulė“, „Šilėja“, „Ekonovus“ ir „VSA Vilnius“.

„Valymo metu pirmenybė teikiama laiptams, takams prie sankryžų ir pėsčiųjų perėjų, viešojo transporto stotelėms, magistraliniams šaligatviams prie gatvių ir dviračių takams, o tik vėliau šaligatviams prie gatvių ir gyvenamųjų namų kiemams. Esant gausiam snygiui, kaip pastarosiomis dienomis, prioritetinės zonos valomos nuolat, todėl žemesnio prioriteto šaligatviai ir kiemai laikinai gali būti padengti gausesniu sniego kiekiu. Prašome gyventojų kantrybės, sniegas kasamas kiek įmanoma sparčiau“, – teigė G. Grubinskas.

Jis pridūrė, kad savivaldybė savo ruožtu nuolat prižiūri valymu užsiimančių įmonių darbą, atsižvelgia į gyventojų nusiskundimus ir teikia rekomendacijas įmonėms, kurioms vietoms skirti daugiau dėmesio. Šiuo atveju seniūnijos vertina gyventojų skundus ir jei jie, atsižvelgus į objektyvius kriterijus, yra pagrįsti, įmonėms už netinkamą priežiūrą gali būti taikomi išskaitymai.

„Konkrečių sumų nurodyti negalime, nes jos priklauso nuo sutartyse numatytų dydžių ir problemos masto. Išskaitymai vyksta kartą per mėnesį, kai atsiskaitoma su įmonėmis už atliktus darbus. Ankstesniais metais yra buvę atvejų, kai išskaitymo dydis siekė apie 100 tūkst. eurų, taigi kontrolė ir reikalavimai įmonėms yra gana griežti. Gyventojus raginame pranešti apie nenuvalytas ar tinkamai nenuvalytas vietas savivaldybei arba seniūnijoms“, – į klausimą, ar įmonėms dėl prastos teritorijų priežiūros jau buvo paskirta baudų, atsakė G. Grubinskas.

„Grindai“ priekaištų neturi

LRT.lt primena, kad gatvių priežiūra rūpinasi savivaldybės įmonė „Grinda“. Ji pirmiausia valo ir barsto 580 gatvių, kuriomis vyksta viešojo transporto eismas, o vėliau valo 1127 aptarnaujančias ir pagalbines miesto gatves.

Gatvių valymo prioritetas sudaromas ne tik pagal viešojo transporto maršrutus, bet ir pagal bendrą automobilių eismo intensyvumą, todėl magistralinės gatvės per snygį nuvalomos pirmiausia.

Nors „Grindos“ atstovai pirmadienio rytą tikino pakankamai gerai susitvarkę su žiemos išbandymais, pusnyse klimpę vairuotojai buvo kiek kitos nuomonės. Savo ruožtu savivaldybė „Grindai“ priekaištų neturėjo.

„Deja, jei snygis itin gausus, kaip, pavyzdžiui, sekmadienį, nuvalytos vietos tuoj pat vėl pasidengia dideliu sniego kiekiu, todėl gali atrodyti, kad važiuojamoji dalis yra nevalyta. Visgi gatvių valyti „Grinda“ siunčia maksimalias pajėgas, darbai yra organizuojami pagal iš anksto numatytus veiksmų planus“, – komentavo savivaldybės atstovas G. Grubinskas.

Skaityti visą pranešimą