Dėl siūlymo Seime medikai jaučiasi nesaugūs: paaiškėjus, kad vaistas nebekompensuojamas, gali tekti atlyginti žalą

Prieš 1 metus 87

Medikų bendruomenė piktinasi, kad ydingą žalos valstybei atlyginimo tvarką Seimas planuoja įtvirtinti įstatymu. Pavyzdžiui, jeigu gydytojas išrašytų pacientui kompensuojamuosius vaistus nežinodamas, kad šie jau išbraukti iš kompensuojamųjų sąrašo, gydymo įstaigai ir, greičiausiai, pačiam medikui grėstų baudos. 

Kasdien kompensuojamuosius vaistus išrašantys šeimos gydytojai pripažįsta bijosiantys tokius vaistus skirti. Politikai pirštu beda į neišsprendžiamas e. sveikatos sistemos bėdas.

Darbas su kompiuteriu greitai užims tiek pat laiko, kiek ir su pacientu, pastebi šeimos gydytoja Alma Astafjeva. Ir rodo, kokio ilgio kompensuojamųjų vaistų sąrašą, kuris keičiamas bent dukart per metus, medikas turi žinoti.

„Mes bandėme skaičiuoti, kiek reikia teisės aktų peržiūrėti, kad išrašytume saugiai kompensuojamą vaistą. Tai praktiškai yra penkios tvarkos“, – sako A. Astafjeva.

Sakydama „saugiai“, medikė omenyje turi tvarką, pagal kurią paaiškėjus, kad vaistas nebekompensuojamas, nors buvo išrašytas ir parduotas kaip toks, gydymo įstaigai gresia padengti valstybei padarytą žalą. Kitaip tariant, padengti vaisto kainą.

Dabar šią nuostatą norima įteisinti įstatymu. Šeimos gydytoja sako, kad medikai tik dar labiau bijos skirti kompensuojamuosius vaistus.

„Mes visi suprantame, kad gydymo įstaiga gali gauti žalą, o po to darbdaviai gali regresuoti mane pačią. Pavyzdžiui, aš išrašiau blogai kompensuojamą vaistą, nepatikrinau tų tvarkų. Darbdavys gali ateiti ir sakyti „Alma, susimokėk“, – teigia šeimos gydytoja.

„Ligonių kasų įstatyminė funkcija – kontroliuoti, kaip PSDF lėšos yra panaudojamos ir ar teisėtai jos yra gautos, ji išlieka. Ir mes tą funkciją vykdysime“, – nurodo Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius.

Iš kompensuojamųjų vaistų skyrimo gydymo įstaigos jokios finansinės naudos negauna, sako Medikų sąjūdžio pirmininkė, todėl jai nesuprantama, kodėl būtent gydymo įstaigos turėtų mokėti tariamą žalą.

„Bendruomenė jaučiasi nesaugi, matydama tokius projektus, ir turėdama patirtį santykio su ligonių kasomis“, – nurodo Medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė.

Sveikatos reikalų komitetas šias pataisas atidavė svarstyti Seimui, nors tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovės komitete pripažįsta, kad problemos daugiausia sisteminės, o ne dėl medikų kaltės. O pagrindinė bėda esą – netobula e. sveikata.

„Negana to, kad ji stringa, bet ir priėmus pakeitimus, dėl kompensuojamų vaistų, medikas gali nesužiūrėti, kad to vaisto nebeliko, kad atsirado kitas“, – kalba Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė.

„Apskritai neturėtų e. sveikata leisti išrašyti kompensuojamų recepto, jeigu ten tas preparatas ar medicinos pagalbos priemonė nėra kompensuojama“, – teigia Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė.

Ligonių kasos direktorius sako gavęs patikinimą, kad e. sveikata bent iš dalies sutvarkyta.

„Nežinau, ar blokuos, bet tikrai ji turėtų rodyti to vaisto statusą, tai yra kompensuojamas jis ar nekompensuojamas. Jį turėtų rodyti teisingai“, – sako G. Kacevičius.

Kilus medikų pasipiktinimui, socialdemokratai sako jau registravę naujas pataisas, kuriomis žalos atlyginimas gydymo įstaigoms būtų panaikintas. Iš dabartinio projekto taip pat jau išimta nuostata, kad du kartus pažeidimus padariusiai gydymo įstaigai grėstų netekti paslaugų finansavimo.

Skaityti visą pranešimą