Dėl retos gimdymo komplikacijos mirusios gimdyvės iš Alytaus ligoninės vyras: „Niekas mums nesakė važiuoti gimdyti į Kauną“

Prieš 1 metus 103

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje vykęs gimdymas baigėsi tragedija – dėl netikėtų medicininių komplikacijų mirė moteris, o cezario operacijos būdu gimusio naujagimio būklė sudėtinga. Išgelbėti gimdyvės nepavyko, nors iš Alytaus ji kartu su naujagimiu buvo skubiai išgabenta į Kauno klinikas. Pirminiais duomenimis, nelaimės priežastis buvo itin reta gimdymo komplikacija – embolija vaisiaus vandenimis.

Jokių nerimą keliančių simptomų nebuvo

Tragedija pasibaigęs gimdymas prasidėjo balandžio 21 d. Tądien į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę gimdyti atvykusi alytiškė Jovita P. patyrė netikėtą komplikaciją ir buvo skubiai operuota, o netrukus – išvežta į Kauno klinikas. Medikams nepavyko išgelbėti jos gyvybės: praėjus savaitei nuo gimdymo, balandžio 28 d., moteris mirė.

Alytiškė gimdė trečią kartą – namuose auga dvi mažametės dukros. Šįkart šeima laukė sūnaus. Kaip portalui LRT.lt pasakojo velionės vyras Dovydas (pavardė portalui žinoma – LRT.lt), per visą nėštumą žmona jautėsi gerai, jokių papildomų tyrimų dėl galimų rizikų jai ar vaisiui nebuvo skirta.

Į ligoninę, pasak Dovydo, žmoną atvežė, kai ji pradėjo jausti reguliarius sąrėmius. Tai buvo apie 20–21 val. Dar tą patį vakarą jis išgirdo, jog žmona paniro į komą ir jos būklė yra kritinė.

Tiesa, savaitę jis dar gyveno viltimi, kad Kauno klinikose esanti žmona išgyvens: socialiniame tinkle jis pats ir šeimos draugai dalinosi prašymais melstis už motinos ir naujagimio gyvybes. Tačiau praėjus savaitei moters gyvybė užgeso.

Netekties prislėgtas vyras LRT.lt sakė, jog kreipėsi į Alytaus ligoninę prašydamas paaiškinti, dėl kokios priežasties žmonos gimdymas baigėsi mirtimi. „Tačiau man sakė, kad šiuo metu negali suteikti tokios informacijos. Tik paaiškino, kad įvyko reta komplikacija – embolija vaisiaus vandenimis, kada pateko vaisiaus vandenų į [motinos] kraujotaką“, – ligoninės atsakymą persakė Dovydas.

Jis teigė tiksliai nežinantis, kada žmonos situacija tapo kritinė, kokių veiksmų ėmėsi medikai.

„Nežinau, ką ten darė, kada tas Kaunas (Kauno klinikų medikai – LRT.lt) atvažiavo, dėl ko jie buvo iškviesti, neįsivaizduoju. Tik sakė, kad pusę valandos mano vaikas buvo be deguonies. Dabar ir vaikas gali likti neįgalus visam gyvenimui...“ – nerimu dalijosi vyras.

Į trečiojo lygio gydymo įstaigą gimdyti niekas nesiuntė

Iš Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės administracijos Dovydas pasakojo sulaukęs klausimo, kodėl gimdyti rinkosi ne Kauno klinikas.

„Niekas nesiuntė ten. Kad rizikos koks faktorius būtų ar dar kas – niekas nesakė“, – tikino Dovydas. Anot jo, jiedu su žmona žinojo, kad gali tekti atlikti cezario operaciją, taip gimė pirmoji poros dukra. Antrą dukrą moteris pagimdė natūralaus gimdymo būdu.

„Pirmos dukros ji nepagimdė pati [atliko cezario operaciją], antrą pagimdė pati, nors irgi sunkiai atvertė [vaisių]. Aš dar pats turėjau minty, kad gal siųs ją į tą Kauną – vis dėlto trečias vaikas, jai jau apie 35 metus, pirmas cezaris buvo. Bet nieko – nei siuntimo patikrinti buvo duota, nieko“, – sunkiai rinkdamas žodžius sakė žmonos netekęs alytiškis.

Šiuo metu jis nepraranda vilties, kad ką tik gimęs sūnus išgyvens ir nebus patyręs rimtų gimdymo traumų. „Šiuo metu jis prijungtas prie aparatų. Kauno klinikose pasakė, kad jis pusę valandos išbuvo be deguonies“, – susijaudinęs LRT.lt sakė skaudžią nelaimę išgyvenantis vyras.

Mirė Kauno klinikose

Portalui LRT.lt atsiųstame komentare Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikos patvirtino, kad gimdymo komplikacijų patyrusi alytiškė kartu su naujagimiu sūnumi buvo atvežta į Kauną ir čia mirė.

„Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius dėl skaudžios netekties. Galime patvirtinti faktą, kad moteris mirė Kauno klinikose. Šiuo metu jos naujagimis gydomas Kauno klinikose. Daugiau informacijos suteikti negalime, nes neturime artimųjų sutikimo“, – sakė Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Jovita Gudelevičiūtė.

Ligoninė: nutekėjus vaisiaus vandenims gimdyvė prarado sąmonę, buvo skubiai operuota

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės teisininkė Bernadeta Navalinskienė LRT.lt patvirtino vyro žodžius – gimdyvė į Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninę atvyko savarankiškai prasidėjus gimdymui, įprastos gimdyvei būklės.

Įvertinus būklę, ji buvo stacionarizuota gimdyti. „Vystantis gimdymo veiklai, nutekėjus vaisiaus vandenims, po keleto minučių staiga prasidėjo dusulys ir pacientė prarado sąmonę. Įtarus grėsmingą komplikaciją, gimdyvė skubiai pervežta į operacinę cezario pjūvio operacijai atlikti. Po operacijos, abu pacientai (mama ir naujagimis – LRT.lt) buvo perkelti į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių, paskui nedelsiant pervežti į Kauno klinikas“, – rašo ligoninės atstovė.

Nutekėjus vaisiaus vandenims, po keleto minučių staiga prasidėjo dusulys ir pacientė prarado sąmonę. Įtarus grėsmingą komplikaciją, gimdyvė skubiai pervežta į operacinę cezario pjūvio operacijai atlikti.

B. Navalinskienės teigimu, Alytaus ligoninės medikai padarė viską, kad gimdyvės ir naujagimio gyvybės būtų išgelbėtos – visi medicininiai veiksmai ir procedūros buvo atlikti maksimaliai greitai, ligoninės personalas viską atliko tinkamai.

Ligoninės atstovė atkreipė dėmesį, kad Alytaus ligoninės medikai dirbo kartu su Kauno klinikų specialistų komanda, kuri skubiai atvyko į Alytaus ligoninę.

„Galutinę diagnozę ir mirties priežastį nustatė (nustatys) Kauno klinikų specialistai. Manytina, kad gimdyvei gimdymo metu įvyko komplikacija – embolija vaisiaus vandenimis, kurios nebuvo galima išvengti, – rašoma ligoninės atsiųstame komentare. – Remiantis medicinos mokslo duomenimis, tai yra ypač reta nėštumo ir gimdymo patologija, kurią sukelia vaisiaus vandenų komponentų patekimas į motinos kraujotaką. Tuomet kyla greit progresuojantys moters gyvybinių funkcijų sutrikimai, kurie dažnai, net ir gydomi, lemia moters mirtį (mirtingumas siekia 90 proc).“

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės medikai pabrėžia, kad embolija vaisiaus vandenimis neturi specifinių rizikos veiksnių: „bet, remiantis didžiausią tiriamųjų skaičių turinčiomis studijomis, išskiriami dažniausiai pasikartojantys rizikos veiksniai, tokie kaip vyresnis motinos amžius, vyriškoji naujagimio lytis ir kt.“

Profilaktinių priemonių arba galimybės nuspėti šio klinikinio sindromo eigą nėra.

Skaityti visą pranešimą