Dėl pesticidų Slovakija uždraudė perdirbti ir parduoti ukrainietiškus grūdus

Prieš 1 metus 75

Slovakijos žemės ūkio ministerija ketvirtadienį davė nurodymą uždrausti perdirbti iš Ukrainos importuojamus grūdus, taip pat parduoti produkciją iš ukrainietiškų grūdų vidaus rinkoje.

Tai sakoma žinybos pranešime, kurį cituoja portalas „eurointegration“.

Šį žingsnį Slovakija žengė po to, kai gabenamoje kulti 1500 tonų kviečių siuntoje iš Ukrainos „buvo aptikta pesticidų, kurie Europos Sąjungoje neleidžiami naudoti ir daro neigiamą poveikį žmonių sveikatai“.

„Žemės ūkio ir kaimo teritorijų plėtros ministerija kartu su pavaldžiomis organizacijomis užtikrins, kad būtų paimta visų grūdų ir miltų iš Ukrainos, kurie jau laikomi Slovakijoje, pavyzdžių“, – pažymėjo žinyba.

Slovakija informuos visas ES šalis ir Ukrainos ambasadorių Bratislavoje Miroslavą Kastraną apie ukrainietiškų grūdų partijos analizės rezultatus. Atskirai šį klausimą penktadienį rengiamame susitikime svarstys Vyšegrado ketverto šalių, taip pat Rumunijos ir Bulgarijos žemės ūkio ministrai.

„Slovakijos žemės ūkio ministerija nerekomenduoja importuoti jokių ukrainietiškų grūdų ir grūdų produktų“, – apibendrinama pranešime, nenurodant, kuriam laikui įvedamas ribojimas.

Ukraina, viena didžiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje, prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai, ilgą laiką negalėjo eksportuoti grūdų per Juodąją jūrą ir turėjo ieškoti alternatyvių eksporto kelių.

Didelis kiekis ukrainietiškų grūdų, pigesnių nei užauginti Europos Sąjungoje, atsidūrė Vidurio Europos šalyse. Tai neigiamai paveikė vietos ūkininkus. Lenkija praėjusią savaitę paskelbė laikinai stabdanti Ukrainos grūdų importą, kad sušvelnintų jo poveikį kainoms, tačiau tranzitą leis tęsti.

Skaityti visą pranešimą