Dėl nepilnamečių tvirkinimo jau teistas Jakštys nesutinka nei nešioti apykoję, nei keliauti už grotų: teismo sprendimus apskundė

Prieš 11 mėnesius 70

Už nepilnamečių tvirkinimą jau teistas ir dėl panašaus pobūdžio nusikaltimų teisiamas kaunietis Remigijus Jakštys apskundė du Kauno apylinkės teismo sprendimus. Balandžio 19 dieną teismas pranešė nusprendęs tenkinti Probacijos tarnybos prašymą asmeniui skirtą laisvės apribojimo bausmę pakeisti 90 parų areštu. Kitas sprendimas, susijęs su kardomosios priemonės sugriežtinimu, paskelbtas balandžio 21 dieną. Nė su vienu iš jų R. Jakštys nesutinka, LRT.lt patvirtino Kauno apylinkės teismas. 

Balandžio 25 d. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose gautas skundas dėl 2023 m. balandžio 21 dienos nutarties, kuria kaltinamajam pakeista kardomoji priemonė, kitaip tariant, namų areštą nuspręsta pakeisti intensyvia 2 mėnesius truksiančia priežiūra. Ketvirtadienį Kauno apygardos teismas pranešė šį R. Jakščio skundą atmetęs.

„Aukštesnės instancijos teismas neturi pagrindo vertinti prokuroro pateiktos informacijos kitaip, nei ji buvo įvertinta apylinkės teismo, ir visiškai sutinka, kad prokuroro su pareiškimu pateikti duomenys rodo, jog kaltinamasis netinkamai laikėsi jam paskirtos kardomosios priemonės – namų arešto – sąlygų, todėl skundą atmetė“, – nurodė teismas.

Priešingai nei teigiama skunde, rašoma teismo pranešime, kaltinamajam namų areštas pagrįstai pakeistas intensyvia priežiūra.

R. Jakštys nesutinka ir su teismo sprendimu kitoje byloje, kurioje nuspręsta sugriežtinti jam skirtą laisvės apribojimo bausmę, ją pakeičiant 90 parų areštu. Skundas gautas balandžio 27 dieną, o antradienį išsiųstas į apeliacinę instanciją.

LRT.lt primena, kad sugriežtinti liūdnai pagarsėjusiam vyrui anksčiau paskirtą laisvės apribojimo bausmę teismo prašė Probacijos tarnyba. Kaip yra sakęs bylą nagrinėjęs Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis, sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, jog nuteistasis vengia atlikti jam paskirtą laisvės apribojimo bausmę.

„Nuosprendžiu jam buvo paskirta 1 metų 1 mėnesio ir 10 dienų laisvės apribojimo bausmė. Įstatymas – kadangi šiuo atveju buvo keičiama švelnesnė bausmės rūšis į griežtesnę – numato, kokiu santykiu keičiamos bausmės. Tokiu atveju dvi laisvės apribojimo dienos prilyginamos vienai arešto parai. Natūralu, kad pakeitus 1 metus, mėnesį ir 10 dienų išeitų kur kas daugiau parų, bet, deja įstatymas neleidžia išeiti už maksimaliai tokios bausmės rūšiai nustatyto dydžio – 90 parų arešto“, – priimtą sprendimą paaiškino A. Purvainis.

Dar vieną R. Jakščiui nepalankią nutartį teismas paskelbė balandžio 21-ąją. Pranešta, kad tenkinamas prokuroro prašymas sugriežtinti minėtam asmeniui taikomą kardomąją priemonę – jis kurį laiką privalės nešioti apykoję ir būti namuose, iškyrus vieną valandą per parą.

„Šia nutartimi nuspręsta iki faktinio kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – vykdymo pradėjimo, pakeisti namų arešto sąlygas, jas sugriežtinant ir panaikinti kardomąją priemonę – periodinį registravimąsi policijos įstaigoje, kadangi ši priemonė tapo perteklinė teismui paskyrus intensyvią priežiūrą. Toks sprendimas priimtas dėl to, jog kardomoji priemonė – namų areštas – buvo paskirta siekiant, be kita, užtikrinti, kad asmuo nedarytų naujų nusikalstamų veikų, tačiau teismui pateikti duomenys patvirtina, jog kaltinamasis nesilaiko jam namų areštu nustatytos sąlygos nebendrauti ir neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis“, – savo sprendimą tąkart paaiškino Kauno apylinkės teismas.

Po balandį įvykusio incidento, kai už seksualinius nusikaltimus teisto ir teisiamo R. Jakščio namuose pareigūnai rado besislepiantį paauglį, gimusį 2008 metais, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas perkvalifikuotas ir dabar yra atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 153 str. 1 d. („Jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimas“). Ši byla dar nagrinėjama, todėl kalbama tik apie kardomąsias priemones.

Skaityti visą pranešimą