Dėl karo Ukrainoje šalys ginkluojasi – Centrinės Europos ginklų pramonė vos spėja suktis

Prieš 1 metus 57

Ukrainoje liepsnojant Rusijos pradėtam karui, Rytų ir Centrinės Europos šalių karinė pramonė vos spėja suktis. Artilerijos sviediniai, šoviniai ir įvairūs ginklai gaminami didžiausiu tempu nuo Šaltojo karo laikų. 

Šalys, tokios kaip Lenkija ir Čekija į ginklų gamybą investuoja didžiules sumas, viliantis ne tik padėti Ukrainai, bet ir padidinti karinį potencialą.

Lenkiškų „Grot“ automatų gamykloje darbo netrūksta. Vakarų šalys nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios surėmė pečius aprūpinti Ukrainą ginklais. Pagrindinėmis rėmėjomis tapo Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija. Lenkija, pasak Kylio pasaulio ekonomikos instituto, trečia.

„Mūsų parama draugams iš Ukrainos, kurie dabar yra labai sunkioje padėtyje, vyksta įvairiose srityse. Nuo pirmųjų dienų, pirmųjų konflikto savaičių, mes įvairiais būdais rėmėme Ukrainos kariuomenę“, – sakė „Polish Armaments“ grupės vadovas Sebastianas Chwalekas.

NATO perspėja, sąjungininkų Ukrainai tiekiamoms atsargoms sandėliuose spėriai senkant, Vakarų ginkluotės pramonei būtina didinti gamybą. Vašingtonas jau kurį laiką kartoja, kad daugumoje Europos šalių tai daroma per lėtai, tačiau Lenkijoje vien valstybinis ginklų sektorius per artimiausią dešimtmetį tam žada skirti 1,7 mlrd. eurų. Analitikų teigimu, Varšuvai siekia ne tik apsiriboti parama Ukrainai.

„Mes tobulėjame ir plečiame galimybes. Ruošiamės tiekti ginklus ne tik į Lenkijos rinką. Daug diskutuojame su galimais klientais iš trečiųjų šalių, kurie norėtų aprūpinti savo armijas mūsų lenkiška įranga“, – sakė S. Chwalekas.

Auga ir kitų Centrinės Europos šalių apetitas. Apie investicijas skelbia ir kitos regiono šalys. Vien Čekija Ukrainai jau perdavė ginkluotės už du milijardus eurų.

„Čekijos gynybos pramonei konfliktas Ukrainoje ir mūsų teikiama pagalba jos gynėjams yra didžiulis postūmis, kurio nematėme per pastaruosius 30 metų. Šiemet bus ne tik pasiwktas ginkluotės eksporto rekordas, augs ir jo kokybė“, – pabrėžė Čekijos gynybos ministro pavaduotojas Tomas Kopecny.

Tiek Čekijos, tiek Lenkijos ginklų pramonės nesunkiai gali tiekti Ukrainos naudojamą sovietinę amuniciją. Tai, ko Vakarų Europos šalys padaryti negali. Tačiau Ukrainai vis sparčiau pereinant prie modernios NATO ginkluotės, ir Praha, ir Varšuva pasiruošusios didinti potencialą. Ypač Ukrainai mūšio lauke įrodinėjant, kad moderni ginkluotė – raktas į sėkmę mūšio lauke.

„Galime gauti prieigą prie naujų technologijų, užmegzti partnerystę su viena didžiausių pasaulyje ginklų pramonės šakų. Tai didžiulė galimybė“, – akcentavo T. Kopecny.

Didžiulė galimybė žinant, kad Rusijos pradėtas karas aprūpinti ginkluote paskatino ne tik NATO sąjungininkes.

„Mano nuomone, artimiausius 10–15 metų ginkluotė bus paklausi ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje“, – svarstė S. Chwalekas.

Tačiau Rytų ir Centrinėms Europos šalims ginklavimasis yra ne tik galimybė įsitvirtinti pasaulinėje ginklų rinkoje, bet, pasak šalių vyriausybių, ir svarbus saugumo klausimas. Tad paramos jam užtikrinti, anot apžvalgininkų, nestigs.

Skaityti visą pranešimą