Dėl gamtos jėgų per naktį irkluojantis Valujavičius turės keisti finišo vietą: jaučiuosi truputį kaip daržovė

Prieš 1 metus 77

Per Atlantą irkline valtimi irkluojantis Aurimas Valujavičius paskutiniame savo kelionės etape susiduria su gamtos stichijomis, kurios vėl verčia keliautoją koreguoti savo finišą. 

„Pas jus diena, pas mane 3 val. nakties. Aš dar nenustojau irkluoti nuo vakar ryto, jau irkluoju 20 valandų. Iš tų 20 valandų buvo du „powernap`ai“ po 30 minučių, tai pačio irklavimo yra apie 19 valandų ir dar nėra pabaiga. Mane srovė labai neša į viršų, į šiaurę, net pats nenorėdamas taikau tiesiai į patį Majamio centrą.

Į „Black Point Marina“ uostą jau yra be šansų įplaukti, tiesiog Golfo srovė yra per stipri, kad ją taip gražiai kirsčiau į vakarus, bent jau su irkline valtimi yra neįmanoma. Taikysiu į Majamio centrą.

Man iki pačio Majami Byčo yra apie 38 jūrmylės, su šios srovės greičiu tai grubiai yra 15-16 valandų irklavimo dar papildomai, be miego. Arba šiandien iki vakaro dar kažkur irkluosiu, kai bus gylis iki 20 metrų, ten galėčiau išmesti inkarą ir pamiegoti, tada pabaigti kelionę, arba šiandien su tamsa atplaukti, dar neapsisprendžiau, nes srovė stipriai neša. Gal kai būsiu arčiau kranto, kur mažiau srovė neša, nuspręsiu kaip čia daryti ir į kokį uostą durti. Nes turi būti uostas žemyninėje dalyje, kad skaitytųsi plaukimas iki žemyną, tai į Majamio Byčą nedursiu“, – apie kelionės planus pasakojo A. Valujavičius.

Keliautojas atskleidė, kad paskutinis kelionės etapas išsunkia visas jėgas.

„Jaučiuosi truputį kaip daržovė, nusikalęs, be miego, toliau irkluoju. Informuosiu po kokių 10 valandų, kokia situacija, kaip čia toliau ką daryti“, – kalbėjo A. Valujavičius.

Dar pirmadienio rytą buvo aišku, kad A. Valujavičiaus finišą vėl teko atidėti, nes laukiančių jam artimų žmonių žiniomis, irkluoja per naktį, nors yra pavargęs ir jaučia miego trūkumą: ilsėtis neleidžia valtį nepalankia krytimi nešanti vandenyno srovė.

Lietuvis jau daugiau nei 110 dienų irkluoja iš vieno žemyno į kitą – iš Europos į Šiaurės Ameriką, taip norėdamas paminėti 90-ąsias S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio metines bei tapti pirmuoju tai padariusiu lietuviu.

Skaityti visą pranešimą