Dėl elgesio su įslaptintais dokumentais tiriamam Bidenui tenka aiškintis, kuo jis skiriasi nuo Trumpo

Prieš 1 metus 54

Baltųjų rūmų skandalas plečiasi, prezidentui Joe Bidenui aiškinantis dėl įslaptintų dokumentų, rastų ne tik biure, kurį jis naudojo eidamas viceprezidento pareigas, bet ir jo privačios rezidencijos garaže. 

Prokurorams jau vykdant tyrimą dėl buvusio prezidento Donaldo Trumpo netinkamo elgesio su valstybės paslaptimis, tyrimas pradėtas ir prieš prezidentą J. Bideną. Tiriami du prezidentai – negirdėta situacija šalies istorijoje.

Skandalas vienas, bet galima politinė žala – dviguba. Prezidentui J. Bidenui tai galbūt iki šiol didžiausias vidaus politikos košmaras – jam tenka aiškintis, kuo jo elgesys skiriasi nuo buvusio prezidento D. Trumpo. Galbūt blogiausia J. Bidenui tai, kad dalis jo atsakymų kelia tik dar daugiau klausimų.

– Pone prezidente, įslaptina informacija šalia jūsų „Corvette“ automobilio? Ką jūs sau galvojote?

– Mano „Corvette“ – rakinamame garaže. Nėra taip, kad automobilis stovėtų gatvėje.

– Tai dokumentai buvo tame garaže?

– Taip, taip pat kaip ir mano „Corvette“.

Po tokių J. Bideno atsakymų žurnalistams iškart kilo klausimas – ką galvoje turėjo prezidentas? Ar tai, kad jei garažas saugus, jame galima laikyti valstybės paslaptis?

„Dėl tokių dalykų viešojo sektoriaus darbuotojai netenka leidimų dirbti su įslaptinta informacija. Tai rimtas dalykas, kaip pripažino ir Baltieji rūmai. Ar prezidentas elgėsi nerūpestingai?“ – Baltuosiuose rūmuose nuskambėjo žurnalisto klausimas.

„Klausykite, jau atsakiau pranešime spaudai, jo advokato pareiškime. Jis pasakė: esame įsitikinę, kad nuoseklus tyrimas parodys, kad šie dokumentai netyčia buvo perkelti ten, kur neturėjo būti perkelti“, – tvirtina Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean Pierre.

Prokuratūra dėl netinkamo elgesio su valstybės paslaptimis tirianti buvusį prezidentą, dabar tirs ir dabartinį. Vėl unikali situacija šalies istorijoje.

„Išskirtinės aplinkybės reikalauja paskirti specialųjį tyrėją“, – nurodo JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas.

Baltieji rūmai pabrėžia skirtumus: FTB reidas D. Trumpo viloje dėl jo pasisavintų įslaptintų dokumentų įvykdytas . Trumpui pakartotinai ignoravus institucijų prašymus dokumentus atiduoti gražiuoju.

Prezidento J. Bideno komanda sako pati pranešusi apie rastus dokumentus ir pati savanoriškai juos visus grąžinusi – tai esminis skirtumas nuo D. Trumpo elgesio. Vis dėlto prezidentas J. Bidenas dabar kaltinamas tokiu pačiu aplaidumu, kokiu jis kaltino D. Trumpą.

Nepopuliariam J. Bidenui svarstant siekti antros kadencijos, tai ypač nepalankus momentas.

Skaityti visą pranešimą