Daugiabučių gyventojų po langais laikomas nevažiuojantis „turtas“ aikštelėse neužsibus: priverstinai išveža, bet galima ir atgauti

Prieš 1 metus 76

Gyventojams tenka susitaikyti, kad seni jų metalo laužai nuolat nekiurksos daugiabučių namų kiemuose. Didžiųjų savivaldybių atstovai papasakojo, kur galima kreiptis, norint pranešti apie neeksploatuojamą automobilį.

Nuvežtą automobilį dar galima susigrąžinti

Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovas Linas Lapinskas LRT.lt sakė, jog kieme matant nenaudojamą automobilį, reikėtų informuoti savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių.

„Skyriaus specialistai, gavę pranešimą apie neeksploatuojamą transporto priemonę, informaciją patikrina ir jei pasitvirtina, kad bendrojo naudojimo vietoje laikoma neeksploatuojama transporto priemonė, pradedama administracinė teisena“, – teigė Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas.

Pasak jo, pranešti apie tokį automobilį galima Savivaldybės administracijai bendruoju elektroniniu paštu info@klaipeda.lt, pateikti pranešimą savivaldybės interneto puslapyje, galima pranešti ir tiesiogiai Viešosios tvarkos skyriui elektroniniu paštu viesojitvarka@klaipeda.lt.

Akcentuotina, jog Klaipėdoje šių metų pradžioje buvo patvirtintas Neeksploatuojamų transporto priemonių nuvežimo, pripažinimo bešeimininkiu turtu, apskaitymo, saugojimo, realizavimo ir utilizavimo procedūrų vykdymo tvarkos aprašas.

„Vadovaujantis šiuo aprašu, Viešosios tvarkos skyrius gali inicijuoti transporto priemonės nuvežimą tais atvejais, kai nustatoma, kad transporto priemonė neturi savininko arba transporto priemonės savininko Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka nepavyksta nustatyti, transporto priemonės neįmanoma identifikuoti, paaiškėja, kad transporto priemonės savininkas jos galbūt atsikratė (išmetė) ir neketina įgyvendinti savo turtinių teisių į transporto priemonę. Šiuo metu nuvežtos yra 25 tokios transporto priemonės“, – komentavo L. Lapinskas.

Pasak jo, jeigu neeksploatuojamos transporto priemonės saugojimo metu (iki kreipimosi į teismą arba teismo posėdžio metu) atsirado jos savininkas ar kitas teisių į transporto priemonę turintis asmuo, kuris pateikia tai patvirtinančius dokumentus, transporto priemonės pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūra nutraukiama, o transporto priemonė atgaunama.

„Grąžinamą transporto priemonę iš saugojimo vietos pasiima ir visas su tuo susijusias išlaidas apmoka ją atsiimantis asmuo. Savivaldybės administracija turi teisę reikalauti atlyginti transporto priemonės saugojimo, nuvežimo ir kitas su transporto priemone susijusias išlaidas, kurios buvo patirtos iki atsirandant transporto priemonės savininkui“, – sakė L. Lapinskas.

Tikslas – kad automobiliu pasirūpintų šeimininkas

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis LRT.lt sakė, jog už priverstinį transporto priemonės nuvežimą transporto priemonės savininkas sulaukia sąskaitos.

„Šiais metais dėl neeksploatuojamų transporto priemonių laikymo bendrojo naudojimo vietoje sulaukta 574 pranešimų. Iš bendrojo naudojimo vietų pašalinta 407 automobiliai, iš kurių priverstinai nuvežta 22 automobiliai. Tikslas – ne priverstinai nutempti, bet įpareigoti transporto priemonių savininkus pasirūpinti jomis patiems“, – teigė vedėjas.

Anot jo, dėl neeksploatuojamų, techniškai netvarkingų transporto priemonių laikymo bendrojo naudojimo vietose galima pranešti el. paštu, telefonu ar kitais asmeniui patogiausiais būdais.

„Reikėtų pranešti savo seniūnijai arba savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui (el. paštu viesosios.tvarkos.skyrius@kaunas.lt, darbo valandomis tel. 8 37 22 25 30), būtinai nurodant automobilio valstybinį numerį ir adresą, kur transporto priemonė palikta“, – komentavo pašnekovas.

Kaip teigė G. Gatulis, priverstinai nuvežamos neeksploatuojamos transporto priemonės perimamos savivaldybės žinion – nuvežamos, kol atsiras savininkas arba teismas priims sprendimą dėl jų pripažinimo bešeimininkiu turtu, ir saugomos aikštelėje, adresu Islandijos pl. 203, Kaunas.

Tikrina transporto priemonės informaciją

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriaus patarėjas Paulius Stočkus LRT.lt sakė, jog jei senas, nenaudojamas automobilis akivaizdžiai ilgą laiką nepajudintas iš stovėjimo vietos, matoma įvairių komunalinių ir bioskaidžių atliekų sankaupos aplink ir po transporto priemone, yra pažeidimų po autoįvykio, padangos be oro, yra vandalizmo požymių, pelėsio ir kt., tuomet galima kreiptis į savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyrių.

„Pateikiant tikslią vietą, automobilio valstybinį numerį, markę, spalvą, pageidautina prisegti nuotraukų. Informacija bus patikrinta (ar transporto priemonė registruota, ar jai galioja privalomoji techninė apžiūra, civilinės atsakomybės draudimas) ir, informacijai pasitvirtinus, bus siunčiamas pranešimas savininkui, o jeigu jo nėra, pradedama transporto priemonės pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūra, kuri teisės aktų nustatyta tvarka trunka ilgiau nei metus“, – komentavo P. Stočkus.

Pasak jo, dėl nenaudojamų automobilių patraukimo galima kreiptis į savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyrių el. paštu civiline@siauliai.lt, taip pat galima skambinti į Savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyrių trumpuoju numeriu 1863 arba rašyti el. paštu 1863@siauliai.lt, pateikti pranešimą per informacinę sistemą „Tvarkau miestą“.

„2021 m. atlikti 167, 2020 m. – 156 tyrimai dėl neeksploatuojamų transporto priemonių, pradėta 10 teisenų dėl [neeksploatuojamų ir negalimų eksploatuoti transporto priemonių nusižengimo], tokių 2020 m. buvo 26. Dėl 5 transporto priemonių pradėtos pripažinimo bešeimininkiu turtu procedūros, kurios buvo nutrauktos dėl automobilių pašalinimo iš bendrojo naudojimo vietų, 1 automobilis dėl didesnės nei teisės aktuose numatytos vertės perduotas Valstybinei mokesčių inspekcijai“, – vardijo skyriaus patarėjas.

Anot jo, savivaldybė nutempimo paslaugos šiuo metu neteikia, tačiau neatidėliotinus nutempimus pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą atlieka policija, tam tikrais atvejais teisę turi ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai.

Atsiradęs šeimininkas turi kompensuoti išlaidas

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vyr. komunikacijos specialistė Loreta Kaškelienė teigė, jog šiais metas buvo pašalinti trys nenaudojami automobiliai.

„Jei gyventojai pastebi nenaudojamą automobilį, jie gali kreiptis į Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių el. paštu viesojitvarka@panevezys.lt ir pateikti nuotrauką bei aprašymą. Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai įvertina situaciją ir priima sprendimą, ką daryti su senu, nenaudojamu automobiliu“, – sakė L. Kaškelienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas Andžejus Dinikis LRT.lt anksčiau teigė, jog nuo 2019 metų į saugojimo aikštelę yra išvežę maždaug 330 automobilių, apie 30 yra grąžinta, o per šiuos metus nuvežta apie 80 mašinų.

„Automobiliai yra vežami į saugomą savivaldybės aikštelę. Tie automobiliai stovi metus ir ilgiau, nes tokia yra procedūra. Metus turime išlaukti, gal atsiras savininkas. Jeigu savininkas atsiranda, pateikia nuosavybės dokumentus, apmoka už nuvežimą ir už antstolio paslaugas, tada jam automobilis grąžinamas. Jeigu jis neatsiranda, po metų kreipiamasi į teismą, prašoma pripažinti automobilį bešeimininkiu ir perduodama savivaldybei. Toks automobilis vežamas utilizuoti“, – akcentavo atstovas.

Pranešti apie nenaudojamą automobilį taip pat galima puslapyje http://autotvarkymas.lt/, kuriame yra skelbiamas automobilių supirkimo ir tvarkymo įmonės visoje Lietuvoje.

Skaityti visą pranešimą