Darželinukės mama gūžčioja pečiais: privatus darželis kainą kėlė jau du kartus, tad savivaldybės kompensacija jau darosi juokinga

Prieš 1 metus 76

Į LRT GIRDI kreipėsi vilnietė Ugnė (redakcijai pašnekovės pavardė žinoma – aut. past.), į privatų darželį leidžianti dukrą. Anot jos, darželio kaina per paskutinius metus kilo jau du kartus, o Vilniaus miesto savivaldybės mokama 100 eurų kompensacija vaikams, einantiems į nevalstybinius darželius, nepasikeitė. Savivaldybė sako svarstanti išmokos dydį keisti.

Ugnės šeima gyvena Baltupių mikrorajone. Pasak mamos, jų šeimai gauti vietą valstybiniame darželyje galimybės nėra, nes to, kuris yra arčiausiai jų namų, jie laukia eilės gale. Todėl jos šeima dukrą jau 1,5 metų leidžia į privačią ugdymo įstaigą netoli jų gyvenamosios vietos.

„Vežioti į kitą mikrorajoną nėra galimybės, nes pati nevairuoju. Jei tektų važiuoti viešuoju transportu, turėtume iš namų kasdien išeiti apie 6 val. 20 min. ryto, nes tik taip spėčiau laiku į darbą, įsivaizduokite, kada turėčiau žadinti vaiką“, – aiškina vilnietė Ugnė.

Kompensacija nesikeitė

Dabar privataus darželio kaina su maitinimu Vilniuje gali siekti nuo 450 iki 650 eurų per mėnesį, o 100 eurų kompensacija kylant kainoms taip ir nepadidėjo, sako Ugnė.

„Gavome ir tą 100 eurų kompensaciją, tačiau per paskutinius metus mokestis už vaiko ugdymą keitėsi du kartus, dėl energetikos krizės kaina dar gali kilti, o kompensacija išliko tokia pati. Kai imi skaičiuoti, tai kompensacija darosi juokinga“, – piktinasi vilnietė.

Šiuo metu mėnesio mokesčio kompensacija už vaikų išlaikymą ir priežiūrą Vilniaus miesto nevalstybinėse ikimokyklinio ir priešmokyklinio švietimo įstaigose mokama tiesiogiai įstaigoms.

Išmoką didinti tikisi kitąmet

„Pastebime tiek demografinius pokyčius, tiek kainų augimą, dėl to savivaldybė svarsto galimybes keisti iki šiol skiriamos 100 eurų kompensacijos dydį“, – komentuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Jos teigimu, naujas kompensacijos dydis, tikėtina, galėtų būti įvestas 2023 m. pirmoje pusėje. Kokia bus kompensacija, priklausys nuo kitų metų Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto.

Šiuo metu mėnesio mokesčio kompensacija už vaikų išlaikymą ir priežiūrą Vilniaus miesto nevalstybinėse ikimokyklinio ir priešmokyklinio švietimo įstaigose mokama tiesiogiai įstaigoms.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, 2021 metų rugsėjį 100 eurų kompensacija buvo mokama 145 įstaigoms už beveik 6,7 tūkst. vaikų, o šių metų rugsėjį – 150 įstaigų už maždaug 6,5 tūkst. vaikų.

Tiesa, anot savivaldybės atstovo, šių metų duomenys dar negalutiniai, nes dalis vaikų ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo įstaigas pradeda lankyti ne nuo rugsėjo.

Skaityti visą pranešimą