Dar vienas smūgis rusus įsileidusiai Tarptautinei bokso federacijai: pasaulio čempionate nedalyvaus JAV

Prieš 1 metus 50

Su skandalais vis susidurianti ir į olimpinę šeimą negalinti grįžti Tarptautinė bokso federacija (IBA) turės sugerti dar vieną smūgį – 2023 m. pasaulio vyrų ir moterų pasaulio čempionatuose nedalyvaus JAV boksininkai.

Apie tai oficialiai paskelbė JAV bokso federacija laiške, kurį pasirašė JAV bokso federacijos vadovas Mike`as McAtee.

„Atsižvelgdama į tai, kad IBA nesilaiko Lalovičiaus ataskaitos reikalavimų, neužtikrina neutralios trečiosios šalies priežiūros, IBA vadovybė daro melagingus ir perdėtus pareiškimus, neskaidrų finansų valdymą ir priklausomybę nuo bendrovių, kurioms taikomos sankcijos, bei leidžia sportininkams dalyvauti su sankcionuotomis vėliavomis, himnais ir spalvomis, JAV boksininkai nedalyvaus 2023 m. IBA rengiamuose moterų ir vyrų pasaulio čempionatuose“, – skelbiama JAV bokso federacijos svetainėje publikuotame laiške.

JAV 2021 m. vyrų bokso pasaulio čempionate iškovojo 4 medalius, iš jų 2 buvo aukso, o 2022 m. moterų pasaulio čempionate iškovojo vieną aukso medalį.

Laiške yra detaliau dėstomos įvarios IBA problemos, kurias įžvelgia JAV bokso vadovai – pabrėžiamos valdymo problemos, skandalas dėl prezidento rinkimų, finansiniai elementai.

Beje, IBA praėjusių metų spalį nusprendė į visas varžybas grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, jie varžybose jau dalyvauja su visais simboliais, be jokių apribojimų.

„Nors sportas turėtų būti politiškai neutralus, dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą žuvo daug boksininkų, trenerių ir kitų Ukrainos bokso bendruomenės atstovų, įskaitant trenerį Michailą Korenovskį, kuris žuvo 2023 m. sausį, kai Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą. Ukrainos sporto infrastruktūra, įskaitant daugybę bokso sporto salių, buvo nuniokota Rusijos agresijos“, – rašoma minėtame laiške.

Priminsime, kad Lietuvos bokso federacija (LBF) Vykdomojo komiteto posėdžio metu dar kartą patvirtino sprendimą nedalyvauti tuose čempionatuose, kuriuose galės dalyvauti šalių agresorių atstovai.

VK posėdžio metu buvo priimtas sprendimas neregistruoti LBF nacionalinių rinktinių ir nesiųsti jų į tarptautines bokso varžybas, kuriose ketina dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Dėl šio sprendimo LBF boksininkai praleis ketverias Senojo žemyno pirmenybes ir du planetos čempionatus. Maža to, LBF VK pateikė griežtą rekomendaciją į tuos pačius tarptautinius renginius nevykti Lietuvos bokso teisėjams.

IBA lydintys skandalai

Tarptautinei bokso asociacijai vadovauja rusas Umaras Kremliovas, kuris vasarą buvo perrinktas naujai kadencijai. Tiesa, pastarieji prezidento rinkimai kelia abejonių dėl jų skaidrumo.

Dabartiniam IBA prezidentui U. Kremliovui iššūkį norėjo mesti Nyderlandų atstovas Borisas van der Vorstas, tačiau rinkimų išvakarėse pastarasis buvo nušalintas. Vėliau Sporto arbitražo teismas (CAS) pripažino, kad IBA nurodyti pažeidimai nebuvo pagrįsti.

Visgi IBA kongrese, kuris buvo surengtas rugsėjo pabaigoje, didžioji dauguma išreiškė pasitikėjimą U. Kremliovu. Balsavime dėl pakartotinių IBA prezidento rinkimų prieš pasisakė 106 asociacijos narės, už – 36, dar 4 susilaikė.

Dėl asociaciją lydinčių skandalų, kurie liečia tiek prezidento rinkimus, tiek finansavimą, tiek ir teisėjavimą, IOC išbraukė boksą iš pirminės 2028 metų Los Andželo olimpinių žaidynių programos. IBA buvo duotas šansas pasitaisyti iki 2023 metų, tačiau neeilinis kongresas parodė, kad permainų mėgėjų bokse nebus.

Pats U. Kremliovas prieštaringai vertinamas ne tik dėl savo veiklos IBA organizacijoje, bet ir dėl ryšių Kremliuje. Pavyzdžiui, 2022 m. rugsėjo pradžioje IBA vadovas lankėsi Maskvoje, kur kartu su Vladimiru Putinu, pradėjusiu kruviną karą Ukrainoje, atidarė naują bokso centrą.

Šį įvykį U. Kremliovas nušvietė savo oficialioje „Instagram“ paskyroje. Jo susitikimas su V. Putinu sulaukė pačių įvairiausių reakcijų bokso pasaulyje.

Skaityti visą pranešimą