Dar vienas smūgis: JAV paliko IBA tam, kad prisijungtų prie naujos tarptautinės bokso federacijos

Prieš 1 metus 69

JAV bokso federacija paskelbė, jog palieka Tarptautinę bokso federaciją (IBA) tam, kad prisijungtų prie naujai susikūrusios tarptautinės bokso federacijos „World Boxing“, kuri sieks ir olimpinio pripažinimo.

Apie tai buvo paskelbta JAV bokso federacijos puslapyje, kuriame yra pateikiamas JAV federacijos vadovo Mike`o McAtee laiškas.

Skelbiama, kad JAV bokso federacijos Vykdomasis komitetas sprendimą palikti IBA priėmė vienbalsiai, priimtoje rezoliucijoje yra kritikuojama IBA, taip pat teigiama, kad JAV bokso federacija visas pastangas skirs "World Boxing" veiklos tęstinumui.

Priminsime, kad nors iki šiol visus mėgėjų bokso reikalus pasaulyje tvarkė Tarptautinė bokso federacija (IBA), balandžio 13 d. buvo oficialiai paskelbta apie naujos tarptautinės mėgėjų bokso federacijos „World Boxing“ įkūrimą.

„World Boxing“ yra įsteigta reaguojant į nuolatines problemas, susijusias su dabartine olimpinio stiliaus bokso tarptautine valdymo institucija, kurios nesugebėjimas spręsti ilgalaikių IOC susirūpinimą keliančių klausimų dėl sporto sąžiningumo, valdymo, skaidrumo ir finansų valdymo sukėlė abejonių dėl bokso, kaip olimpinės sporto šakos, ateities.

„World Boxing“ sieks Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pripažinimo ir planuoja konstruktyviai ir bendradarbiaudamas siekti, kad būtų sukurtas kelias, kuris leistų boksui išlikti olimpinių varžybų programoje“, – rašoma naujosios organizacijos puslapyje.

Priminsime, kad iki šiol vienintelė buvusi Tarpautinė bokso federacija (IBA) pastaruoju metu susidūrė su rimtomis problemomis.

Tarptautinei bokso asociacijai vadovauja rusas Umaras Kremliovas, kuris vasarą buvo perrinktas naujai kadencijai.

Dėl asociaciją lydinčių skandalų, kurie liečia tiek prezidento rinkimus, tiek finansavimą, tiek ir teisėjavimą, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) išbraukė boksą iš pirminės 2028 metų Los Andželo olimpinių žaidynių programos.

Tiek 2020 m. Tokijo žaidynėse, tiek 2024 m. Paryžiaus žaidynėse IBA negalėjo ir negalės vykdyti olimpinės atrankos ir pačio olimpinio bokso turnyro.

Pats U. Kremliovas prieštaringai vertinamas ne tik dėl savo veiklos IBA organizacijoje, bet ir dėl ryšių Kremliuje. Pavyzdžiui, 2022 m. rugsėjo pradžioje IBA vadovas lankėsi Maskvoje, kur kartu su Vladimiru Putinu, pradėjusiu kruviną karą Ukrainoje, atidarė naują bokso centrą.

Beje, IBA praėjusių metų spalį nusprendė į visas varžybas grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, jie varžybose jau dalyvauja su visais simboliais, be jokių apribojimų.

Dėl šių problemų visumos didelė valstybių koalicija boikotavo šių metų moterų pasaulio bokso čempionatą, boikotai tęsiasi ir prieš atitinkamą vyrų turnyrą.

Šiuo metu „World Boxing“ laikinojoje vykdomojoje valdyboje dirba bokso organizacijų atstovai iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Filipinų, Švedijos ir JAV.

Visų šių valstybių atstovai 2020 m. Tokijo žaidynėse iš viso iškovojo 15 medalių iš 52 išdalintų.

Dar tą pačią dieną, kai buvo pranešta apie naujos organizacijos sukūrimą, savo reakciją paskelbė ir IBA.

„Paskelbus apie nesąžiningą tarptautinę bokso organizaciją, įsteigtą, kaip pranešama, Šveicarijoje, Tarptautinė bokso asociacija (IBA) ėmėsi veiksmų, kad apsaugotų savo, kaip oficialios pasaulinės bokso valdymo institucijos ir pasaulinių bokso namų, autonomiją. Šiais veiksmais siekiama visoms 204 nacionalinėms federacijoms ir jų konfederacijoms suteikti visišką aiškumą dėl aiškios ir realios grėsmės, su kuria susiduria pasaulio bokso bendruomenė, ir ką tai reiškia mūsų sportininkams.

Kadangi nėra jokios kitos priežasties steigti nesąžiningą organizaciją, kaip tik bandymas sunaikinti Tarptautinės bokso federacijos vientisumą. IBA griežtai smerkia asmenų pastangas pakenkti reikšmingiems pastarųjų metų IBA žingsniams, kuriais siekiama užtikrinti geriausią įmanomą boksininkų ateitį. Asmenų ambicijos niekada netaps tvirtu sėkmingos organizacijos pagrindu, kaip ir destruktyvūs motyvai, dėl kurių buvo sukurta ši nesąžininga organizacija“, – rašoma IBA puslapyje, kuriame taip pat pridedami ir įvairių IBA dokumentų punktai, kuriuose aiškinama, kokių pasekmių gali sulaukti taisykles pažeidusios federacijos.

IBA balandžio 26 d. taip pat paskelbė, kad pateikė skundą Bokso nepriklausomam sąžiningumo skyriui (BIIU) dėl asmenų ir subjektų, susijusių su nesąžiningos bokso organizacijos kūrimu. Bylą užregistravo BIIU ir ji bus išnagrinėta kuo greičiau.

Kaip rašoma IBA puslapyje, asmenims ir subjektams, kuriuos BIIU pripažino kaltais, bus taikomos pasekmės pagal IBA konstituciją, Drausmės ir etikos kodeksą ir kitus svarbiausius susijusius dokumentus.

Skaityti visą pranešimą