Dar vienas revanšas – dar viena pergalė? Rose Namajunas stoja ginti UFC čempionės titulo

Prieš 1 metus 107

Lietuvių kilmės JAV kovotoja Rose Namajunas ir vėl stoja į oktagoną ginti savo čempionės titulo – kovotoja UFC 274 renginio metu revanšinėje kovoje gins „strawweight“ čempionės titulą prieš amerikietę Carlą Esparzą.

Į kovą R. Namajunas stos ankstyvą sekmadienio rytą, apie 6 val. Lietuvos laiku.

Antrą kartą praėjusių metų balandį UFC čempione tapusi R. Namajunas du kartus paeiliui įveikė kinę Zhang Weili ir sugebėjo apginti savo čempionės titulą lapkritį.

C. Esparza jau iškovojo 5-ias pergales paeiliui ir UFC moterų „strawweight“ svorio kategorijos reitinge užima antrą vietą. C. Esparza oktagone yra nepralaimėjusi nuo 2019 m.

Tačiau svarbiausia tikriausiai yra ne tai. R. Namajunas su C. Esparza jau buvo susitikusios 2014 m. ir titulinėje kovoje dėl „strawweight“ čempionės titulo R. Namajunas patyrė pralaimėjimą po smaugimo veiksmo.

C. Esparza tą kartą tapo pirmąja šios svorio kategorijos čempione, tiesa, šį titulą prarado jau kitoje savo kovoje prieš Joanną Jedrzejczyk.

Pagrindiniai kovos skaičiai

R. Namajunas oktagone profesionaliai yra kovojusi 16 kartų, iš jų 12 kartų pasiekė pergalę ir 4 kartus turėjo pripažinti varžovių pranašumą. R. Namajunas 6 kartus pergalę iškovojo skausmingu arba smaugimo veiksmu ir du kartus nokautavo savo varžoves.

C. Esparza MMA kovose jau pasiekė 19 pergalių ir patyrė 6 pralaimėjimus. C. Esparza 4 kartus nokautavo savo priešininkes, o 4 pergales pasiekė smaugimo arba skausmingais veiksmais.

Lietuvių kilmės kovotoja yra ženkliai aukštesnė už priešininkę – atitinkamai 165 cm ir 155 cm, taip pat lenkia varžovę ištiestų rankų ilgiu – atitinkamai 165 cm ir 160 cm. Šie pranašumai turėtų leisti R. Namajunas, kaip ir pastarosiose jos kovose, efektyviau kontroliuoti ir pasirinkti patogų atstumą oktagone.

Rose Namajunas and Carla Esparza finally have their rematch at #UFC274 pic.twitter.com/B7uMiQFXHl

— MMAFighting.com (@MMAFighting) May 6, 2022

Kas gali nutikti kovoje?

Nors R. Namajunas ir pralaimėjo pirmąją kovą prieš C. Esparzą, tačiau nuo tos kovos praėjo jau beveik 8 metai. Tuo metu R. Namajunas buvo vos 22-eji metai.

Tai buvo pirmoji R. Namajunas oficiali kova UFC organizacijoje ir „The Ultimate Fighter“ finale ji su C. Esparza kovėsi dėl pirmosios „strawweight“ čempionės titulo.

Nors kovą R. Namajunas pradėjo labai greitai ir aktyviai, tačiau pakankamai greitai ją pradėjo stabdyti nuovargis. C. Esparza sulaukė savo progos, pradėjo versti R. Namajunas ant žemės, o galiausiai atliko smaugimo veiksmą ir išplėšė pergalę anksčiau numatyto laiko.

Būtent apie griovimus ir imtynių gebėjimus yra kalbama ir prieš šią kovą.

UFC oktagone C. Esparza savo varžoves vidutiniškai griauti bando 3,53 karto, o sėkmingai tai daro 37 proc. laiko.

Palyginimui, R. Namajunas atlieka vos 1,78 griovimo per kovą, tiesa, jai tai pasiseka 56 proc. laiko.

Tai yra esminis skirtumas šioje kovoje. R. Namajunas yra žymiai efektyvesnė smūgiuotoja, o C. Esparza yra imtynių specialistė.

Žvelgiant į statistiką galima pastebėti, kad R. Namajunas gana neblogai ginasi nuo vertimų ir vidutiniškai apsigina nuo kiek daugiau nei pusės mėginimų ją parversti (51 proc.).

Tačiau jos pastarosiose kovose, ypač prieš Jessicą Andrade ir antroje kovoje prieš Z. Weili, buvo galima pastebėti, kad R. Namajunas buvo verčiama itin svarbiuose kovos momentuose.

Tačiau ypač sparčiai vis dar tobulėjantis R. Namajunas gebėjimas puikiai judėti ringe, pasirinkti momentus atakoms ir distancijos kontrolė leis kovotojai dar geriau gintis nuo C. Esparzos mėginimų ją parversti, padės jai išlaikyti ilgesnę distanciją ir tokiu būdu gintis nuo mėginimų ją parversti.

Tiesa, R. Namajunas turėjo pakankamai ilgą laiko tarpą tam, kad tinkamai pasiruoštų kovai prieš C. Esparzą.

Atsidūrus parteryje abiejų kovotojų jėgos gali ir susilyginti. R. Namajunas yra itin patyrusi džiu džicu specialistė, tad ji žino, kaip reikia kontroliuoti pozicijas imtynių metu.

C. Esparza taip pat yra patyrusi imtynininkė ir, jeigu jai pavyks parversti R. Namajunas, ji turės ją ir bandyti išlaikyti ant grindų, sekinti jos jėgas.

Kuo ilgiau kova tęsis stovėsenoje, tuo daugiau šansų išplėšti vienpusišką pergalę turės R. Namajunas. Ji yra viena iš dinamiškiausių ir techniškiausių smūgiuotojų tarp visų UFC kovotojų moterų, o tai ji aiškiai parodė ir kovose prieš Z. Weili.

R. Namajunas yra taiklesnė ir agresyvesnė smūgiuotoja nei C. Esparza, o tai bus itin svarbiu faktoriumi šioje kovoje, nes kiekviena iš jų prasideda stovint.

Svarbu paminėti ir tai, kas gali tapti tikru X faktoriumi šioje kovoje.

R. Namajunas yra absoliuti revanšinių kovų meistrė.

Su tomis pačiomis varžovėmis antrą kartą R. Namajunas yra susitikusi 4 kartus ir visus 4 kartus ji pasiekė pergales.

Tokiu būdu ji už pralaimėjimus atsikeršijo Tecia Torres ir J. Andradei, o savo pranašumą dar kartą įrodė prieš J. Jedrzejczyk ir Z. Weili.

Kiekvieną kartą antrąsyk susitikdama su priešininke R. Namajunas tapdavo dar geresne savo pačios versija ir yra sunku patikėti, kad to nepamatysime artėjančioje jos kovoje.

Skaityti visą pranešimą