Dar vienas Lietuvos prekės ženklas užfiksuotas Rusijoje: „Audimas“ aiškina – įmonės vardu naudojamasi neteisėtai

Prieš 1 metus 53

„Audimo“ parduotuvė ir toliau veikia Rusijoje. Tokia informacija savo socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo LRT žurnalistė Rita Miliūtė. Savo ruožtu bendrovė tikina – prekės ženklas naudojamas neteisėtai. Anot įmonės direktorės Linos Šlegerienės, bet kokie verslo ryšiai ne tik su Rusija, bet ir su Baltarusija nutraukti. Jos teigimu, bandoma ieškoti teisinių būdų, bet „bet kokia kova dėl intelektinės nuosavybės apsaugos Rusijoje yra bevaisė“.

Apie tai, kad „Audimas“ tebeveikia Rusijoje R. Miliūtė savo „Facebook“ paskyroje pasidalino sekmadienį. Ji teigė suskaičiavusi net kelias parduotuves, veikiančias su „Audimo“ ženklu.

Reaguodama į R. Miliūtės įrašą, bendrovė pasidalino komentaru, kurį žurnalistė pridėjo ir prie savo įrašo.

Komentare nurodoma, kad viešinama informacija yra klaidinga ir bendrovė yra nutraukusi visus verslo ryšius ne tik su Ukrainą užpuolusia Rusija, bet ir ja remiančia Baltarusija.

„Rusijos rinkoje parduotuvių niekada neturėjome, o „Audimo“ produkcija iki karo prekiavo didmeninės prekybos verslo klientas. Dar iki karo pradžios pradėjome derybas dėl santykių nutraukimo ir 2021-ųjų gruodį nustojome tiekti prekes“, – rašoma komentare.

Priduriama, kad vos prasidėjus karui „Audimas“ nutraukė sutartį ir uždraudė naudoti bet kokią prekės ženklo intelektinę nuosavybę.

„Šiuo metu Rusijoje prekės ženklu naudojamasi neteisėtai, teisinėmis priemonėmis siekiame sustabdyti nelegalų prekės ženklo naudojimą“, – pažymėjo bendrovė.

„Deja, negalime kontroliuoti informacijos srauto internetinėje erdvėje. Ne kartą kreipėmės į internetinių paslaugų tiekėjus, kad pašalintų melagingą informaciją apie „Audimas“ parduotuves Rusijoje, tačiau sulaukėme atsakymo, kad tai gali padaryti tik buvęs verslo klientas“, – rašoma toliau.

Akcentuojama ir tai, kad bendrovė ne kartą viešojoje erdvėje kalbėjo apie sprendimą nutraukti gamybą Baltarusijoje – toks sprendimas, kaip nurodoma komentare, buvo priimtas vos prasidėjus Rusijos karinei invazijai.

„Kadangi vis dar sulaukiame komentarų dėl olimpinės aprangos kūrimo Baltarusijai Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse 2014-aisiais, norime pabrėžti, kad tai buvo vienintelis atvejis, kai bendradarbiavome su Baltarusijos sporto organizacija ir sutartis buvo įgyvendinta 2013-aisiais. Užsakymų šios šalies institucijoms daugiau nevykdėme“, – nurodoma komentare.

Vis dėlto iš Olimpinėse žaidynėse užfiksuotų kadrų matyti, kad aprangas Baltarusijos olimpinei rinktinei „Audimas“ gamino bent tris kartus – jau minėtoms Sočio olimpinėms žaidynėms, 2016-aisiais vykusioms Rio de Žaneiro žaidynėms Brazilijoje bei 2018 m. vykusiai Pjongčango žiemos Olimpiadai, Pietų Korėjoje.

„Audimas“: bendrovės vardu parduotuves pavadino asmuo, anksčiau pirkęs didmeninius užsakymus

LRT.lt kreipėsi į „Audimą“ dėl komentaro. Bendrovės vadovė Lina Šlegerienė LRT.lt paaiškino, kad nuo 2018 m. Rusijoje „Audimas“ nebetęsė anksčiau vykdytų prekės ženklo apsaugos procedūrų.

„Tokios būtinybės nematėme po to, kai 2017 m. nutraukėme prieš tai vykusią veiklą Rusijoje ir nebeturėjome planų grįžti“, – sako L. Šlegerienė.

„Tokiu būdu prekės ženklas nuo 2018 m. tapo nesaugomas, – tęsė ji. – Tuo pasinaudojo ir „Audimo“ vardu savo parduotuves pavadino Rusijos fizinis asmuo Oksana G., daug metų iki tol pirkęs didmeninius „Audimo“ užsakymus ir platinęs mūsų gaminius Rusijoje. Be didmeninių užsakymų vykdymo, su šiuo fiziniu asmeniu mūsų nesiejo jokia kita veikla. „Audimo“ prekės ženklu jis pasinaudojo be mūsų žinios ir sutikimo.“

L. Šlegerienės teigimu, apie situaciją sužinojusi įmonė kreipėsi į Oksaną G., kurios pavardės atskleisti šiuo metu viešai negalima dėl teisinių sumetimų. Buvo reikalaujama veiklą nutraukti.

„Tačiau nebegaliojant prekės ženklo apsaugai, teisinės galimybės apginti jį buvo ribotos, todėl siekėme to derybų būdu keletą metų. Dalį reikalavimų pavyko įgyvendinti – pasiekėme, kad prekės ženklas nebūtų naudojamas šio fizinio asmens valdomos e-parduotuvės adrese ir pavadinime“, – teigia L. Šlegerienė.

Anot jos, tiek derybos, tiek bet kokie kiti ryšiai su šiuo asmeniu nutrūko Rusijai užpuolus Ukrainą.

„Prasidėjus karui nusprendėme nebesiųsti prekių į Rusiją. Dėl to 2022 m. kovo 1 d. sutartį su šiuo fiziniu asmeniu sustabdėme, prekių tiekimo nebevykdėme, grąžinome atliktus avansinius mokėjimus“, – tvirtina L. Šlegerienė.

Jos aiškinimu, tikėtina, kad parduotuvėse Rusijoje tebeprekiaujama užsakymų likučiais, kurie buvo išsiųsti dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą ir sprendimą nutraukti sutartį.

„Tai patvirtina informacija, kurią pavyko gauti apie parduodamas prekes. Nors mūsų galimybės sužinoti parduotuvių asortimentą ribotos, turime duomenų, kad naujausia „Audimo“ kolekcija nėra parduodama, taip pat trūksta dalies dydžių ar modelių. Kiek radome, šių parduotuvių nuotraukų internete, jos yra iš 2021 metų“, – sako L. Šlegerienė.

Ji pabrėžia, kad minėtoji Oksana G. buvo vienintelis „Audimo“ didmenos klientas Rusijos rinkoje, o nutraukus sutartį jokia produkcija nėra tiekiama į Rusijos rinką. „Jokių kitų klientų – nei didmenos, nei mažmenos – Rusijoje neturime“, – patikslina bendrovės vadovė.

L. Šlegerienė patikina, kad ieškoma teisinių būdų, kaip apsaugoti prekinio ženklo intelektinę nuosavybę.

„Tačiau bet kokia kova dėl intelektinės nuosavybės apsaugos Rusijoje yra bevaisė, o šiuo metu ir neįmanoma. Dar daugiau – atidžiai sekame, kad mūsų gaminiai nepatektų į Rusiją ir per tarpines šalis. Nuo karo pradžios nesudarėme jokios naujos didmenos tiekimo sutarties ir dirbame tik su ankstesniais pirkėjais“, – tvirtina L. Šlegerienė.

Analizuojant jiems tiekiamų prekių kiekius, priduria generalinė direktorė, matyti, kad įtartinų užsakomos produkcijos šuolių nėra.

„Suprantame kylantį pasipiktinimą ir nuoskaudą, nes ir patys juos jaučiame. Kartu darsyk pabrėžiame – nesame susiję su šiomis parduotuvėmis, netiekiame joms prekių, ir siekiame išnaudoti net ir ribotas galimybes tokią veiklą nutraukti“, – patikina L. Šlegerienė.

Teigia iš Baltarusijos pasitraukę

Paprašyta pakomentuoti situaciją dėl Baltarusijos, L. Šlegerienė teigia, kad šioje šalyje „Audimas“ taip pat nutraukė veiklą.

Baltarusijoje registruota „Audimo“ bendrovė veikė nuo 2006 m. Kaip teigia L. Šlegerienė, dėl vakarietiškų standartų, su ja buvo sudaromos sutartys siūti drabužius Baltarusijos olimpinei rinktinei.

„Nepaisant to, prasidėjus karui nusprendėme pasitraukti ir iš agresiją palaikančios Baltarusijos. Sprendimą įgyvendinome nevilkindami ir neieškodami patraukliausio pasiūlymo, jo terminus lėmė tik organizaciniai ir logistikos iššūkiai“, – tikina L. Šlegerienė.

Anot jos, gamyba įmonėje buvo nutraukta karo pradžioje, o vėliau didžioji dalis gamybos įrangos buvo pervežta į Lietuvą. Darbuotojai perėjo dirbti į su „Audimu“ nesusijusią vietos kapitalo įmonę.

„Visa tai buvo atlikta mažiau nei per tris mėnesius nuo karo pradžios. Taip pat buvo pradėtas formalus įmonės likvidavimo procesas ir paskirtas jos likvidatorius. Šiuo metu procesas dar tęsiasi, tačiau artėja prie pabaigos, vyksta baigiamosios likvidavimo procedūros. Užbaigus jas, įmonė bus galutinai likviduota“, – nurodo L. Šlegerienė.

Jos teigimu, reaguojant į R. Miliūtės komentarą, buvo padaryta klaida, pažymint, kad su Baltarusijos olimpine rinktine „Audimas“ bendradarbiavo prieš žiemos olimpines varžybas Sočyje.

Baltarusijos olimpinėms rinktinėms aprangas siuvome tris kartus. Baltarusijos olimpinis komitetas siekė, kad olimpiadose būtų dėvimi šalyje pasiūti drabužiai, taip pat vertino jau minėtą Lydos padalinio gaminių kokybę“, – teigia L. Šlegerienė.

Jos aiškinimu, pirmojo užsakymo bendrovė sulaukė 2013 m. Tuomet aprangos buvo pasiūtos 2014 m. vykusioms žiemos Olimpinėms žaidynėms.

Vėliau, L. Šlegerienės teigimu, Lydos siuvimo fabrikas gamino sportinę aprangą 2016 m. vasaros Olimpiadai. Tuomet reprezentacinę olimpiečių aprangą, L. Šlegerienės teigimu, siuvo kita vietos įmonė.

Paskutinis užsakymas Baltarusijos olimpinei rinktinei buvo įgyvendintas 2018 m. žaidynėms.

„Po to bendradarbiavimą nutraukėme“, – patikina L. Šlegerienė.

Skaityti visą pranešimą