Dalis senjorų jaučiasi diskriminuojami – tik sulaukę 70-ies gali gauti lengvatą tarpmiestiniam transportui

Prieš 1 metus 74

Tik sulaukę pensinio amžiaus senjorai teigia besijaučiantys diskriminuojami, nes iki 70 metų jie negauna lengvatų kelionėms tarpmiestiniais autobusais ar traukiniais, o kainos pastaruoju metu šoktelėjo. Seimas kol kas įstatymų neketina keisti, tačiau nemokamai vežti visus žmones imasi vis daugiau savivaldybių, tiesa, savo rajonų ribose.

Janina iš Vievio teigia keliauti traukiniais itin mėgstanti. Sako, kad nėra spūsčių, traukiniai modernūs. Tik viena bėda – vis brangsta bilietai.

„Būtų gerai, kad išėjus į pensiją nors 50 proc. [nuolaida] būtų. Būtų visai gerai, žmonės dažniau važiuotų“, – sako senjorė.

Nukeliauti vasarą į pajūrį traukiniu, kur bilietas kainuoja per dvidešimt eurų, ne kiekvienas senjoras teigia galintis sau leisti.

„Per brangu, nesąmonė“, – priduria moteris.

Pasak Lietuvos geležinkelių atstovo, šiuo metu taikomos kelių rūšių nuolaidos: grupėms, dažnai važiuojantiems keleiviams, atgaliniam bilietui, moksleiviams, bet senjorams iki 70 metų nuolaidų nėra. Pusę kainos moka sulaukę 70 metų, nuo 80 metų – 80 proc. nuolaida.

„Jau šiais metais senjorų, kurie pasinaudojo 50 proc. lengvata, yra daugiau negu 100 tūkst. dar apie 40 tūkst. yra 80 metų ir vyresni senjorų, kurie pasinaudojo 80 proc. lengvata“, – tvirtina Lietuvos geležinkelių korporatyvinių reikalų direktorius Mantas Dubauskas.

Bočių bendrijos narė Audra Radavičienė nemažai metų gyveno Airijoje, ten ir pensijos sulaukusi. Jos žodžiais, šioje šalyje ir Lietuvoje požiūriai į senjorus skiriasi.

„Airijoje pensinį amžių pasiekiau 65-erių ir nuo tos dienos, neįskaitant lėktuvų, laivų ir privataus transporto, viskas yra nemokamai. Traukiniu važiuoju, miesto autobusu važiuoju, tramvajumi“, – vardija moteris.

„Meras Šimašius dar savo pirmoje kadencijoje susikvietęs mus į savaitgalio susitikimą ---pats pažadėjo, kad pensininkams šeštadienį ir sekmadienį miesto transportas bus nemokamas. Pažadėjo, netesėjo“, – pastebi senjoras Evaldas Židonis.

Nors 50 proc. nuolaida už bilietą taikoma tik nuo 70 metų, Vilniuje ją gauna iškart sulaukę pensinio amžiaus žmonės.

Važiuoti tarpmiestiniais autobusais senjorams iki 70 metų nuolaidų nėra. Seimo konservatorių frakcijos narys Mindaugas Lingė pripažįsta, kad transporto lengvatų įstatymas priimtas seniai, tačiau jo keisti bent kol kas nesirengiama.

Pasak parlamentaro, tuomet rengėjai siekė, kad nuolaidos būtų taikomos norint paskatinti keliauti vyresnius žmones, kurie patys nebegali vairuoti.

„Dar tik sukakus pensiniam amžiui, nemaža dalis, kurie gali dirbti, dirba. Turime apie 11 proc. vyresnių žmonių, kurie jau išėję į senatvės pensiją, bet jie pasirenka ir dirbti tuo pačiu gauti ir atlygį, ir pensijos dydį“, – sako M. Lingė.

„Bet kokios išlygos, lengvatos sukelia vienų pyktį žmonių, kodėl tokia riba ar tokia, o tos ribos atsirado vėlgi norint įtikti rinkėjams iš dalies. Dažniausiai tokios pataisos prieš rinkimus ir tada suprantat, kad visiems negalima duoti tokių lengvatų, nes reikalauja didelių pinigų“, – pastebi socialdemokratas Algirdas Sysas.

Nemokamai vežti visus žmones ryžtasi pačios savivaldybės. Toks transportas jau kursuoja bent keliose kiekvieno regiono savivaldybėse.

Skaityti visą pranešimą