D.Sabonio atkrintamosios: kamuolį „ginklu“ pavertusiam lietuviui dar liko ką įrodyti

Prieš 11 mėnesius 69

Sakramento „Kings“ po septyniolikos metų pertraukos sugrįžo į Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) atkrintamąsias. Prie to svariai prisidėjo ir „Visų žvaigždžių“ savaitgalį pasiekęs Domantas Sabonis, tačiau lemiamos kovos tapo nepažabojamu žvėrimi.

„Kings“ neapgynė namų aikštės pranašumo ir serijoje iki keturių pergalių 3:4 nusileido titulą ginantiems San Fransisko „Golden State Warriors“.

Kritimas užėmus trečiąją vietą konferencijoje paprastai būtų vertinamas itin neigiamai, tačiau šiuo atveju negalima neatsižvelgti į kontekstą ir klubų priešistores. Situaciją sušvelnina ir tai, kad net pusę pirmojo etapo serijų laimėjo namų pranašumo neturėjusios komandos, o dar skaudžiau krito Rytuose pirmavę Milvokio „Bucks“ bei Vakaruose antri buvę Memfio „Grizzlies“, net nenuėję iki septintųjų rungtynių.

Krepsinis.net kviečia apžvelgti D.Sabonio ir visos Sakramento ekipos pasirodymą atkrintamosiose bei perspektyvą ateičiai.

Serijos eiga – palanki čempionams

„Warriors“ gerbėjai dar prieš seriją džiaugėsi gavę Sakramento klubą ir tam buvo akivaizdžių priežasčių – netolimos kelionės, nevarginančios komandos veteranų bei patirtimi ir sudėties gyliu gerokai pranokstami varžovai. Visa tai pasiteisino, o San Fransisko klubas pakeliui dar ir atsikratė reguliariajame sezone gauto namų komandos sindromo.

„Kings“ laimėjo du pirmuosius serijos mačus, bet vėliau krito tris kartus paeiliui. Kertiniu tapo būtent penktasis serijos mačas, kai sugriuvo mitas, kad „Warriors“ negali laimėti išvykose.

Penktasis mačas taip pat tapo ir pirmuoju, kuriame De’Aaronas Foxas žaidė su lūžusiu kairiosios rankos pirštu. Kairiarankiui tai gerokai atsiliepė ir jo produktyvumas ženkliai krito – rezultatyvumas išliko aukštas, tačiau pataikymas patenkinamas buvo tik šeštajame mače, kai įžaidėjo metimai buvo riboti ir dažniau ateidavo iš baudos aikštelės.

Bangavo ir D.Sabonio bei Maliko Monko pasirodymai, jau nekalbant apie pavienius vaidmens žaidėjų pasirodymus. Tuo tarpu „Warriors“ turėjo stabilumo garantu virtusį Stepheną Curry, kuris visuose serijos mačuose rinko bent 28 taškus, lemiamame mače iššovęs ir dar skambiau. Būtent stabilumas tapo čempionų išsigelbėjimu.

I’m not insinuating anything at all I just need to know how in the world is De’Aaron Fox engaging in these activities with a fractured finger then just stroking shots right after 😭 pic.twitter.com/h8p6Q3SpRM

— Allen Stiles (@The_StilesFiles) April 29, 2023

Septintajame mače „Warriors“ nieko išskirtinio nepademonstravo, tačiau padidino apsukas – S.Curry vėl laidė metimus, Kevonas Looney vėl kovėsi po krepšiais, D.Sabonis vėl buvo išstumtas iš baudos aikštelės ir po ilgosios pertraukos turėjo tenkintis metimais iš vidutinio nuotolio ar nejaukaus kelių metrų atstumo. 5 iš 19 pataikytų D.Foxo taip pat sufleruoja apie ilgainiui kritusią skausmo toleranciją, tad serijos baigtis stebinti neturėtų.

D.Sabonio serija

Lietuvis jau nuo pirmųjų mačų, kuriuose komanda skynė pergales, neatrodė užtikrintas. Pirmajame susitikime 12 taškų sumesti 5/17 pataikymu „iš žaidimo“, tuo pačiu pridėjus jam nebūdingus vos 2 rezultatyvius perdavimus. Antrajame susitikime jis jau buvo produktyvesnis, bet gavo karčią piliulę – Draymondo Greeno spyrį į krūtinę.

Lyga amerikietį suspendavo, tačiau lietuvis neatrodė užtikrintas, kad tokie epizodai negali pasikartoti. Stebino ir dvejopos gerbėjų bei analitikų reakcijos – netrūko ir pateisinančių D.Greeną bei kaltininku laikančių patį D.Sabonį, kuris dengdamasis galvą prilaikė varžovo koją, vėliau atsidūrusią jam ant krūtinės. Po šio epizodo šalia serijos vystėsi ir naujas naratyvas, pakrikštijęs lietuvį nešvariu žaidėju.

Po internetą netruko pasklisti neįprasta formuluotė – esą, „Kings“ lyderis kamuolį naudoja kaip ginklą. Sparnuota frazė išplito net ir be ryškių įrodymų. Taip pat buvo skundžiamasi, kad kovodamas po krepšiais jis stumdo varžovus į nugaras. „Warriors“ gerbėjų tarpe buvo tarsi pamiršta, kad tai yra paprasčiausias kovos dėl kamuolio apibrėžimas – neužtenka užsiimti pozicijos po krepšiu, ją reikia dar ir išlaikyti jėgos dvikovoje, nes krepšinis – fiziškas sportas.

Šie naratyvai atrodo pasiekę ir lygos teisėjų ausis. Per penkis likusius mačus D.Sabonis tik kartą nesurinko bent keturių pražangų, o iš viso likusioje serijoje išmetė tik 12 baudų metimų, nors ir toliau aktyviai kapojosi baudos aikštelėje.

Simboliška, kad nė vieno baudos metimo jis neišmetė šeštajame serijos mače, kuriame įgavo itin ryškią mėlynę. Tiesiog šokant dėl ginčo kamuolio lietuvio veidą alkūne taranavo K.Looney, tačiau ką tik kamuolį išleidęs ir čia pat buvęs teisėjas pražangos nefiksavo. Tenka pripažinti, kad lietuvis po šio epizodo atrodė sumišęs, stokojo agresyvumo bei pats baigė mačą su šešiomis pražangomis. Abejonių teisėjavimu vėliau kėlė ir D.Foxą nuskynęs, tačiau taip pat be pražangos išsisukęs D.Greenas.

Psichologinį tvirtumą D.Sabonis pademonstravo tik solidžiai sugrįždamas septintajame mače, kai vėl kovojo fiziškai ir dar iki ilgosios pertraukos suvertė 16 taškų. Vis dėlto vėliau jis subyrėjo kartu su visa likusia komanda. Taškų lenktynėse kritiniu tapo trečiasis kėlinys, kai abiems komandoms nustojo kristi metimai, tačiau „Warriors“ rezultatyvumą palaikė puolime atkovotais kamuoliais.

D.Sabonis po septintųjų rungtynių pabrėžė, kad varžovai dažnai metė iš toli ir „Kings“ nesusirinko toli atšokusių kamuolių, Stebint rungtynes iš šono taip nepasirodė – „Warriors“ kamuolius puolime rinko net po baudų metimų ir ne kartą taisė savo nesėkmes. Toli atšokusių kamuolių buvo, tačiau vien K.Looney puolime atsikovojo net 10 kamuolių, tad ir lietuviui reiktų prisiimti atsakomybę dėl nesugaudyto tiesioginio konkurento.

Lietuvis apskritai nepriminė geriausios savo versijos. Serijos metu jis atsiėmė geriausio reguliariojo sezono kovotojo dėl kamuolių prizą, kai rinko net 12,3 kamuolio. Atkrintamosiose šis vidurkis krito iki 11, o lyderio vaidmenį visame turnyre perėmė būtent K.Looney, rinkęs net 15,4 kamuolio per rungtynes.

D.Saboniui nepavyko atsikratyti reguliariojo žaidėjo etiketės. Atkrintamąsias jis pasiekė ketvirtą kartą ir tik sykį per keturis sezonus pagerino savo rodiklius lyginant su reguliariuoju sezonu. Tenka pripažinti, kad svarbiausiais momentais jis stringa ir rinktinėje, dviem bandymais nesužibėjo ir Nacionalinės koledžų krepšinio asociacijos (NCAA) atkrintamosiose, tad belieka tikėtis, kad tai ateis su darbu ir patirtimi.

Kas toliau?

Sakramento klubas šiame sezone žengė didelį žingsnį į priekį, tačiau atkrintamosiose išsiryškino aspektus, ties kuriais dar reikės padirbėti. Galima išskirti keletą vietų, kuriose reikės pridėti tarpsezoniu.

Priekinės linijos tvirtinimas. „Kings“ priekinę liniją atkrintamosiose iš esmės sudarė vos du žmonės – D.Sabonis ir Trey’us Lylesas. Lietuvio porininkas statistiškai nežibėjo, tačiau akies teste paliko gana solidų įspūdį ir jam reikia padėkoti už kovingumą bei aikštės praplėtimą tritaškiais. Sakramento klubui padėjo tai, kad aukštaūgių žaidimo stilius buvo itin skirtingas, tačiau čia norėtųsi pridėti dar vieną solidų žmogų, ypač žinant, kad D.Sabonis neretai prisirenka pražangų.

Taip, aukštaūgio sąvoka NBA keičiasi, tačiau elementaraus ūgio „Kings“ dažnai stokojo ir kitose pozicijose – pranašumą arčiau krepšio susikurdavo Andrew Wigginsas, su nuolatiniu centimetrų deficitu kovojo Terence’as Davisas ir Davionas Mitchellas. „Warriors“ yra specifinis varžovas, tačiau ir antrajame etape prieš Los Andželo „Lakers“ būtų pasikartoję tas pats, tad čia verta pridėti.

Klaustukų ties savo pavardėmis pridėjo ir kai kurie žaidėjai. D.Sabonis gal ir nepateisino visų sudėtų lūkesčių, tačiau jo statusas komandoje yra tvirtas, o tuo pasigirti negali Kevinas Huerteris ar Harrisonas Barnesas.

K.Huerteris reguliariajame sezone patikimai metė tritaškius, „Kings“ gerbėjai reikalavo matyti jį snaiperių konkurse, tačiau atkrintamosiose šis savo etiketės nepateisino. Septynių mačų serijoje tritaškius jis metė vos 21 procento taiklumu (8/39), ėmėsi dažnesnių įkirtimų, tačiau arčiau krepšio taip pat užbaigdavo atakas neužtikrintai. Jo taiklumas svarbiausiose kovose krenta trečią sezoną paeiliui – nuo 35 iki 29 ir 21 procento šiemet.

Jei K.Huerteris turi ilgalaikį kontraktą ir šiokį tokį pasitikėjimo kreditą kaip jaunas žaidėjas (24 metai), H.Barnesas tokiais saugikliais pasigirti negali. 30-metis serijoje rinko 10,7 taško, tačiau aikštės taip pat nepraplėtė (24 procentai tritaškių, 6/25) ir dažnai buvo tiesiog nepastebimas. Jis uždirba net 18 milijonų Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dolerių per metus, o jo kontraktas baigiasi šią vasarą. Jei ir liktų komandoje, jos sutartis jau turėtų būti gerokai kuklesnė.

Savo vertę kilstelėjo tik keletas žmonių – nuo suolo kilęs Malikas Monkas gausiai rinko taškus ir atliko tai, ko buvo iš jo reikalauta. Nerimauti neturėtų ir komandos strategas Mike’as Brownas, įvedęs ekipoje tvarkos ir spaudęs maksimumą atkrintamosiose. Buvo sunku tikėtis, kad jis kažkuo nustebins Steve’ą Kerrą, su kuriuo kartu dirbo šešerius metus ir vienas kitą permato kiaurai.

Apskritai „Kings“ sezonas pranoko lūkesčius – lengva pamiršti, kad prieš sezoną trečia vieta konferencijoje ir sugrįžimas į atkrintamąsias atrodė kaip itin tolimas tikslas. Komandos savininkas Vivekas Ranadive mėgsta skubotus sprendimus, tačiau šią vasarą galės pailsėti – būtų keista nesuteikti šiam branduoliui dar vieno šanso.

„Ilgoji pertrauka“: skeptiškai sutiktas „Wolves“ pirkinys, tragiškas „Šiaulių“ sezonas, „CBet“ ir „Juventus“ buksavimo priežastys ir tendencingas galimas Prienų iškritimas

Skaityti visą pranešimą