CŽA vadovas: nėra informacijos, kad Putinas sirgtų

Prieš 1 metus 77

Nėra žvalgybinės informacijos, kuri nurodytų, kad Vladimiras Putinas yra sunkios sveikatos, pabrėžė JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas Williamas Burnsas.

Pastaruoju metu viešai buvo spekuliuojama, kad V. Putinas, kuriam šiemet sukanka 70 m., skundžiasi įvairiomis sveikatos problemomis, jam buvo atliktos kelios operacijos. Tačiau W. Burnsas sakė, kad įrodymų apie tai nėra, ir pajuokavo, kad Rusijos lyderis yra „per sveikas“, rašo BBC.

„Yra daug gandų apie prezidento Putino sveikatą, bet ką mes galime pasakyti, tai kad jis visiškai per sveikas“, – Aspeno saugumo forume sakė CŽA vadovas.

Reaguodamas į salėje pasigirdusį juoką jis pabrėžė, kad tai nėra formalus žvalgybinis vertinimas.

W. Burnsas yra buvęs JAV ambasadorius Maskvoje ir sakė stebintis Rusijos lyderį ilgiau kaip du dešimtmečius.

V. Putinas „labai tiki kontrole, įbauginimu“ ir šie jo polinkiai pastarąjį dešimtmetį sustiprėjo, o jo patarėjų ratas sumažėjo, nurodė CŽA vadovas.

„Jis įsitikinęs, kad jo, kaip Rusijos lyderio, pašaukimas yra atkurti Rusiją kaip didžiąją galybę. Jis tiki, kad norint tai pasiekti, reikia atkurti įtakos zoną Rusijos kaimynystėje, o to jis negali padaryti nekontroliuodamas Ukrainos“, – sakė W. Burnsas.

Jis dar lapkritį vyko į Maskvą perspėti Rusijos pareigūnų dėl rimtų pasekmių, jei šalis įsiverš į Ukrainą. Tačiau W. Burnsas sakė, kad iš Rusijos išvyko „dar labiau prislėgtas, nei atvykdamas“.

Rusijos prezidento planai buvo „paremti giliai ydingomis prielaidomis ir tikromis iliuzijomis, ypač apie Ukrainą ir valią priešintis“.

„Putinas tikrai tiki savo retorika. Girdėjau, kai jis anksčiau privačiuose pokalbiuose sakė, kad Ukraina nėra tikra šalis. (...) Na, tikra šalis ginasi. Ir ukrainiečiai būtent tai ir daro“, – sakė W. Burnsas.

Skaityti visą pranešimą