Čiuožyklomis virtę šaligatviai tapo spąstais pėstiesiems: susižeidusieji plūsta į ligonines

Prieš 1 metus 92

Lijundra ir plikledis antradienio rytą ne tik sukaustė eismą keliuose, bet ir čiuožyklomis pavertė miesto šaligatvius. Nepaisant perspėjimų ir kelininkų pastangų, daugeliui į darbus skubėjusių pėsčiųjų nepavyko išvengti traumų. Ypač daug pacientų sulaukė Klaipėdos ir Šiaulių traumatologai: paslydę ir susižeidę pacientai pas juos plūdo nuo ankstyvo ryto. Sužeistų pacientų medikai prašo kantrybės – dėl išaugusio ligonių srauto apžiūros gali tekti palaukti ir keletą valandų.

Pirmoji pacientė – ligoninės gydytoja

Kaip LRT.lt pasakojo Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Zita Katkienė, į ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyrių įvairias traumas slidžiame kelyje patyrę pėstieji plūsta nuo ankstaus ryto.

„Nuo 8 val. ryto iki pietų jau buvo kreipęsis 21 traumuotas žmogus. Pirmoji pacientė – ligoninės gydytoja. Vyresnio amžiaus medikė paslydo ir susilaužė ranką eidama į darbą. Lūžis sudėtingas, gali prireikti ir stacionaraus gydymo. Kaip matote, nuo traumų neapsaugotas niekas“, – kalbėjo ligoninės atstovė.

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Skubios pagalbos-priėmimo skyriuje dirbančios gydytojos traumatologės Jūratės Kučinskienės, tarp sužeistų pacientų – įvairaus amžiaus žmonės. Dažniausios traumos – rankų ir kojų lūžiai.

„Eidami į darbus, matyt, neįvertino slidumo“, – kalbėjo medikė, pridūrusi, jog dėl didesnio nei įprasta pacientų skaičiaus priėmimo skyriuje žmonėms gali tekti praleisti daugiau nei norėtųsi laiko – iki 4 val. Procesas užtrunka, nes visiems nukentėjusiems paprastai skiriamas rentgeno tyrimas, siekiant įvertinti traumos pobūdį. Didžioji dalis po apžiūros gydymą tęs namuose. Vis dėlto kai kuriems prireiks ir stacionaro.

Anot Šiaulių ligoninės medikų, didžiausia problema, kad nukentėjusieji, net ir patyrę nedideles traumas, skuba į priėmimo skyrių. Kai kuriais atvejais esą užtektų poliklinikose dirbančių šeimos gydytojų ir gydytojų specialistų, pavyzdžiui, chirurgų konsultacijos.
„O dabar visi skuba pas mus, dėl to susidaro eilės ir visiems tenka laukti“, – pastebėjo Šiaulių ligoninės atstovai.

Klaipėdiečiai slydo ir traumas patyrė pakeliui į darbus

Traumų dėl slidžios kelio dangos neišvengė ir klaipėdiečiai. Nuo pat ryto į antradienį skubią pagalbą teikiančią Respublikinę Klaipėdos ligoninę ėmė plūsti paslydę ir susižeidę pacientai.

„Pacientų nemažai. Per 3 valandas jau turėjome 32, trauminių – 18. Šio ryto pacientai yra daugiau darbingo amžiaus, kurie susižalojo pakeliui į darbą ar eidami tvarkyti reikalų“, – antradienio budėjimo pradžią apibendrino Respublikinės Klaipėdos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėja Dovilė Černiauskienė.

Medikams teko padėti dėl įvairių sužalojimų kenčiantiems gyventojams – lūžo kulkšnys, stipinkauliai, žmonės patyrė ir sumušimų.

Kai kurie klaipėdiečiai susižalojo rimtai, tad jiems gydymą teks tęsti ligoninėje. „Per šį rytą turėjome 3 guldomus pacientus. Tai buvo čiurnos lūžiai, abiejų blauzdos kaulų lūžiai, stipinkaulio lūžis su poslinkiu. Žmonės susižalojo griūdami tokiu slidžiu keliu“, – sakė D. Černiauskienė.

Skyriaus vedėja neslėpė, kad traumomis dėl slidžių šaligatvių išsiskiriantį rytą medikams tenka atlaikyti ir neigiamas susižalojusių pacientų emocijas. „Visko būna“, – trumpai pastebėjo medikė.

Akcentuojama, kad šiuo metu itin atsargūs turėtų būti ir nebūtinų kelionių vengti senjorai, kuriems panašios traumos yra itin pavojingos.

„Jiems ir komplikacijų rizika yra didesnė ir dėl bendros būklės sunkiau gyja kaulai, ir operacijos yra pavojingesnės dėl kitų gretutinių ligų“, – pastebėjo D. Černiauskienė.

Medikai neatmeta, kad antradienio rytą griūdami susižeisti galėjo ir daugiau žmonių, tačiau bent kol kas į gydymo įstaigas jie nusprendė nesikreipti. Tokiems gyventojams patariama atidžiai sekti savo būklę, stebėti, ar sumušta vieta ar galūnė netinsta, ar skausmas yra intensyvus. Pagalbos rekomenduojama kreiptis jeigu skausmas nepraeina pavartojus vaistų.

„Reikėtų neuždelsti ir kreiptis“, – pabrėžė pašnekovė. Kol kas ligoninėje neprireikė pasitelkti papildomų medikų pajėgų.

Vilniuje nukentėjusių kol kas nėra daug

Nors slidi kelio ir šaligatvių danga pasitiko ir Vilniaus gyventojus, panašu, jog bent kol kas sostinėje traumas patyrusių žmonių nėra daug.

„Antradienio pirma pusė kol kas rami, bet situacija gali pasikeisti antroje dienos pusėje, kuomet prognozuojama teigiama oro temperatūra ir lietus. Apskritai, šią žiemą žymesnio nukentėjusiųjų dėl slidžių šaligatvių srauto mūsų Respublikinės Vilniaus universiteto ligoninės (RVUL) Skubios pagalbos skyriuje dirbantys medikai dar nepajuto. Gruodžio mėnesį traumatologinio pobūdžio pagalbos (dėl įvairių traumų, nebūtinai susijusių su slidumu) vidutiniškai kreipėsi 99 pacientai per parą. Tai net mažiau nei mums įprastas pacientų srauto vidurkis, kuris jau ne vienerius metus statistiškai siekia 100-120 į traumatologus besikreipiančių pacientų per parą. Panašūs skaičiai atsispindi ir pastarųjų dienų statistikoje. Pavyzdžiui: pirmadienį turėjome 106 traumatologinio profilio pacientus, užvakar – 100, šeštadienį – 118“, – sakė RVUL atstovė žiniasklaidai Asta Bagdonavičienė.

Kaune besikreipiančių ėmė daugėti popiet

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriuje antradienį taip pat pastebimas išaugęs traumas patyrusių pacientų skaičius. Daugiausia besikreipusių yra patyrę rankų traumas.

„Gydytojai ragina žmones išlikti budriais, einant šaligatviu ir keliu nesinaudoti mobiliaisiais telefonais, stebėti kelio dangą ir taip sumažinti traumų tikimybę“, – sakė Kauno klinikų atstovė žiniasklaidai Jovita Gudelevičiūtė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyrius (traumatologijos punktas) antradienį popiet buvo pilnas susižeidusių pacientų. Iš viso per pusdienį sulaukta maždaug 100 įvairias traumas patyrusių pacientų, kai įprastai per parą jų būna 150-200. Didžiausias antplūdis prasidėjo nuo vidurdienio: žmonės į traumatologijos punktą atvyksta ir patys, ir greitosios medicininės pagalbos automobiliais.

Anot šio skyriaus vadovo pareigas laikinai einančio Artūro Šulniaus, žmonių srautas auga ir, panašu, kad nemažės ne tik šiandien, bet ir artimiausias porą dienų.

„Daugiausia pacientų paslydę susižeidė čiurnas (kulkšnis), riešus. Yra ir vyresnių, bet dauguma – darbingo amžiaus 50-60 metų žmonės, ėję į darbus, su reikalais. Nemaža dalis jų bus operuojami – šiuo metu (apie 14 val.) guldymo stacionare laukia apie 20 pacientų“, – sakė medikas, patvirtinęs, jog dėl to teks nukelti dalį planinių operacijų.

Ar pacientams, atvykusiems į traumatologijos punktą, ilgai tenka laukti apžiūros? „Sukamės kaip galime, bet vis tiek atvykus pas mus reikėtų nusiteikti, kad be 2 val. nieko nebus“, – kalbėjo gydytojas.

Medikas pabrėžė, jog turint galimybę šiandien reikėtų atidėti visas nebūtinas keliones: „Pasigrąžinti tikrai spėsite ir kitą dieną, kai vaikščioti bus mažiau pavojinga.“

Skaityti visą pranešimą