Cezario pjūvio operacija pagal pageidavimą: įstaigų, paslaugą teikiančių pagal moters norą, – tik viena kita

Prieš 1 metus 67

Medikai sako, kad nuo sausio įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro įsakymui, leidžiančiam pagal pageidavimą rinktis cezario pjūvio operaciją, tuo besidominčiųjų netrūksta. Tokiu atveju gimdyvei tektų susimokėti už paslaugą. Kaina gali siekti ir 3 tūkstančių eurų. Tačiau gydymo įstaigų, tokią paslaugą teikiančių ne pagal medicininę indikaciją, o pagal moters norą, kol kas tik viena kita. 

Prieš porą mėnesių antro kūdikio sulaukusi druskininkietė Viktorija gimdė natūraliai. Sako, kad šį kartą gimdymas buvo greitesnis, truko 5 valandas.

„Gamta taip sukūrė, jeigu pavyksta, tai galima gimdyti natūraliai, jei ne, tada galima ieškoti kitų būdų“, – paprastai konstatuoja druskininkietė.

Natūralų gimdymą planuoja ir kitos Kauno klinikų laukiamajame sutiktos nėščiosios.

„Norėčiau natūraliai, nenorėčiau cezario. Tiesiog kaip gamta sukūrė“, – teigia viena pašnekovė.

„Gal natūralus gimdymas vis tiek geriau, daugiau privalumų nei cezario pjūvio“, – sako kita kalbintoji.

Nuo šių metų gimdyvės cezario pjūvio operaciją, kai tam nėra medicininių indikacijų, gali pasirinkti pagal pageidavimą. Tai numato sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Anot medikų, tarp gimdyvių didžiausias tokio pasirinkimo argumentas – baimė.

„Pajutome paskutiniu metu didelę bangą ir netgi piktų moterų, jos ta savo teise nori pasinaudoti“, – sako Kauno klinikų Akušerijos klinikos vadovas Mindaugas Kliučinskas.

Cezario pjūvį atliekant esant medicininėms indikacijoms, operacija apmokama socialinio draudimo fondo lėšomis. Ji kainuoja maždaug nuo 1600 iki 3000 eurų. Jei operacija atliekama gimdyvei pageidaujant, už paslaugą reikėtų susimokėti jai pačiai, ligoninei ir gimdyvei sudarius sutartį. Tačiau imtis šios iniciatyvos gydymo įstaigos neskuba. Medikai tikina, kad cezario pjūvio operacijos daug rizikingesnės nei natūralus gimdymas.

„Didelės kraujavimo rizikos, tos pačios gimdos praradimo rizikos, tai mokslu įrodyti dalykai“, – teigia M. Kliučinskas.

Kaune cezario pjūvio operacijos moteriai pageidaujant dar neatlieka nė viena ligoninė. Kol kas dėl šios paslaugos teikimo dar svarsto ir Santaros klinikos.

„Tais atvejais, kai moteris savo užgaidas tokiu būdu pildo, mes šiandien tokios paslaugos neteikiame ir pasinaudojame įsakyme tam tikru punktu, kad ligoninė neprivalo teikti tos paslaugos“, – sako Kauno klinikų Akušerijos klinikos vadovas.

„Tai yra įstaigos pasirinkimas, <...> nes medicinos praktikos įstatymas leidžia gydytojams atsisakyti teikti paslaugą, jei ji prieštarauja gydytojo moralinėms nuostatoms“, – komentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė.

Atlikti cezario pjūvio operacijas moteriai pageidaujant yra apsisprendusi Klaipėdos universiteto ligoninė. Vilniaus gimdymo namai jau yra ir pasitvirtinę tvarką. Cezario pjūvio operacijai nustatyta 2000 eurų kaina. Tačiau kol kas nė vienos norinčios ir pasirengusios susimokėti nesulaukta.

„Kad suteiktų paslaugą, nėščioji ir gydymo įstaiga turi sudaryti sutartį ne anksčiau kaip 22 ir ne vėliau kaip 38 nėštumo savaitę. Vadinasi, jei dabar kreiptųsi moteris, tai mes tą operaciją galėtume atlikti anksčiausiai po dviejų savaičių“, – sako „Vilniaus gimdymo namų“ direktorius Bronius Žaliūnas.

Praėjusiais metais privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis buvo apmokėta beveik 5 tūkstančiai cezario pjūvio operacijų. Tai sudaro maždaug 23 procentus visų gimdymų.

Skaityti visą pranešimą