Černobylio AE katastrofos 37-ųjų metinių proga Ukraina pasmerkė Rusijos „šantažą“

Prieš 1 metus 70

„Prieš trisdešimt septynerius metus Černobylio atominės elektrinės katastrofa paliko milžinišką randą visam pasauliui“, – „Telegram“ rašė V. Zelenskis.

„Praėjusiais metais okupantai ne tik įsiveržė į šią elektrinę. Ji sukėlė pasauliui dar vienos katastrofos pavojų, – sakė jis. – Turime padaryti viską, kad neleistume teroristinei valstybei naudotis atominėmis elektrinėmis šantažuojant Ukrainą ir pasaulį“.

Černobylio, esančio maždaug už 100 km į šiaurę nuo Kyjivo, reaktorius sprogo 1986 metų balandžio 26 dieną, kai Ukraina dar buvo Sovietų Sąjungos dalis.

Per šią didžiausią pasaulyje branduolinę katastrofą buvo užterštos didžiulės Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos teritorijos. Radiacijos teko ir Vakarų Europai.

Pirmąją Rusijos invazijos dieną, 2022 metų vasario 24-ąją, Rusijos kariai, įžengę iš Baltarusijos, užėmė Černobylį – objektą, neveikiantį nuo 2000 metų.

Rusų pajėgos artimiausią mėnesį praleido šalia elektrinės, o paskui pasitraukė. Ukraina apkaltino jas plėšikavimu ir radiacijos skleidimu kasant apkasus uždraustoje zonoje.

Kyjivas sustiprino gynybą palei savo šiaurinę sieną saugodamasis kitos atakos.

Pietų Ukrainoje Rusijos pajėgos perėmė Zaporižios atominės elektrinės (didžiausios Europoje), kuri anksčiau gamino 20 proc. Ukrainos elektros energijos, kontrolę. Pirmaisiais invazijos mėnesiais elektrinė veikė nepaisant aplink ją vykstančių kovų, tačiau rugsėjį jos veikla buvo sustabdyta. Kyjivas ir Maskva kaltino vienas kitą apšaudant objektą, o tai sukėlė baimę, kad gali pasikartoti Černobylio avarija.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą