Buvusiam JAV prezidentui 98-erių Jimmy Carteriui teikiama palaikomoji slauga namuose

Prieš 1 metus 71

98-erių buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris, vadovavęs valstybei 1977–1981 metais, pasirinko palaikomąją slaugą namuose, kur praleis „likusį laiką“, šeštadienį pranešė jo ne pelno siekiantis fondas.

J. Carteris, vyriausias buvęs JAV prezidentas per visą šalies istoriją ir Nobelio taikos premijos laureatas, gyvena Pleinse, Džordžijos valstijoje, su žmona Rosalyn.

Šiame kaimelyje jis gimė ir augino žemės riešutus, kol tapo gubernatoriumi, o vėliau kaip Demokratų partijos kandidatas pateikė savo kandidatūrą į prezidentus.

„Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris po kelių trumpų apsilankymų ligoninėje šiandien nusprendė likusį laiką praleisti namuose su šeima ir vietoj papildomos medicininės intervencijos gauti hospiso priežiūrą“, – sakoma J. Carterio centro pareiškime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Per savo prezidentavimo laikotarpį J. Carteris daug dėmesio skyrė žmogaus teisėms ir socialiniam teisingumui, o pirmieji dveji kadencijos metai jam buvo sėkmingi. 1979 metais jis tarpininkavo sudarant taikos susitarimą tarp Izraelio ir Egipto, pavadintą Kemp Deivido taikos susitarimu.

Tačiau jo administracija susidūrė su daugybe sunkumų, iš kurių didžiausias buvo JAV įkaitų paėmimas Irane ir katastrofiškai nepavykęs bandymas išgelbėti 52 belaisvius amerikiečius 1980-aisiais.

1981 metais prezidento poste jį pakeitė respublikonų atstovas Ronaldas Reaganas, į valdžią atėjęs ant ryžtingo socialinio konservatizmo bangos.

Skaityti visą pranešimą