Buvęs NATO generolas: Putinas prieš Ukrainą naudos kiliminį bombardavimą

Prieš 1 metus 50

Nors Ukrainos pajėgos susigrąžino Chersono kontrolę, kovos ir apšaudymai tik intensyvėja ir dabar ima išsiskirti du karo lygiai: vienas ant žemės, kitas ore. Todėl jei Vakarai pakankamai neparems Ukrainos, Vladimiras Putinas naudos kiliminį bombardavimą ir sulygins Ukrainą su žeme, savo nuomonės skilties straipsnyje leidinyje „Bloomberg“ teigia buvęs vyriausiasis JAV pajėgų Europoje vadas gen. Jamesas Stavridis.

Anot jo, rudens liūtys ir artėjanti žiema ves prie antžeminių operacijų mažėjimo, tiek Rusijai, tiek Ukrainai reikia pailsinti ir sustiprinti savo karines pajėgas, pataisyti įrangą. „Grįžimas prie pilno masto kovinio operacijų mažai tikėtinas iki gilios žiemos, kai žemė įšals ir leis lengviau veikti sunkiajai įrangai,“ – teigia generolas.

Jo nuomone, Rusijai bus itin sunku užkamšyti skyles nukraujavusiuose priešakiniuose daliniuose dėl žemos kovinės dvasios ir nesėkmingo šaukimo į tarnybą. Tuo tarpu ukrainiečiai yra labai motyvuoti, žymiai geriau aprūpinti Vakarų perduodama įranga, tačiau šalies populiacija mažesnė.

„Antžeminiame kare iššūkis bus klasikinis karinis faktas: pranašumą turi besiginanti pusė. Pagal karybos teorijas, tau reikia 3 prieš 1 pranašumo, kad puolimas įveiktų gerai įsitvirtinusią gynybą. Ironiška, kad ukrainiečiams pavyko atsiimti didelius anksčiau užkariautos teritorijos gabalus, rusų gynybinės pozicijos susispaudžia ir jas sunkiau įveikti. Bet įvertinus Ukrainos materialinius pranašumus ir motyvaciją, veikiau turėčiau jų kortas savo rankoje“, – konstatuoja J. Stavridis.

Tačiau jis teigia, kad ore pranašumą turi rusai – jų oro pajėgos yra gausesnės, turi kovinės patirties Sirijoje, kur ištisus miestus „subombardavo į dulkes“, mėtė tūkstančius taikinių nesirenkančių „kvailų bombų“.

„Deja, toks kiliminis bombardavimas pasirodė labai efektyvus ir Putinas, atrodo, yra pasiryžęs jį bandyti nukopijuoti Ukrainoje. Naujasis (Rusijos) generolas, paskirtas vadovauti karui Ukrainoje yra Rusijos oro pajėgų vadas, žinomas dėl savo žiaurumo Sirijoje. Strategija yra paprasta – sutriuškinti Ukrainos elektros tinklą ir vandens skirstymo sistemą, kad visuomenės moralę palaužtų paprastas jos sušaldymas vis labiau negyvenamuose namuose“, – nurodo J. Stavridis.

Jis pabrėžia, kad nors V. Putino tikslių ginklų atsargos senka, jis tebeturi daug „kvailų bombų“, kurios sandėliuojamos nuo Šaltojo karo laikų.

„Jam nerūpi pašalinė žala ar civilių mirtys, todėl iš dangaus jis bandys nužudyti kuo daugiau (žmonių)“, – konstatuoja J. Stavridis.

Generolo nuomone, Vakarai privalo didinti paramą Ukrainos oro gynybai, Kyjivas, anot J. Stavridžio, veikiausiai gaus daugiau modernių raketų sistemų, galbūt ir taktinių naikintuvų.

„Lyderiai NATO šalyse grįžta prie idėjos, kuri buvo atmesta karo pradžioje: perduoti arba sovietinius MiG-29 naikintuvus (lenkai siūlė juos perduoti ukrainiečiams) ar net perteklinius amerikietiškus F-16, kuriais lengva išmokti naudotis. Be tokių priemonių, karas ore toliau kryps Putino naudai“, – teigia J. Stavridis.

„Kol antžeminis karas krypsta Ukrainos naudai, o brutalus karas ore – Rusijos, – geriausias pasirinkimas Vakarams bus smarkiai padidinti paramą Ukrainai oro kare. Įrankių, kuriais ukrainiečiai galėtų uždaryti savo pačių dangų, perdavimas gali būti esminis faktorius, priversiantis rusus galų gale derėtis, galbūt net pavasario pradžioje, atsižvelgus į Zelenskio ir jo kariuomenės pasiekimus ant žemės“, – pabrėžia J. Stavridis.

Skaityti visą pranešimą