Buvęs kariuomenės vadas apie Rusijos planus fronte: vasarį gali prasidėti stiprus kontrpuolimas, bet ukrainiečiai jį atrems

Prieš 1 metus 86

Rusijos prezidentas keičia generolų pozicijas šalies kariuomenėje, o tai rodo, kad iš rusų reikalaujama parodyti jėgą ir proveržį Ukrainoje, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ sako Lietuvos buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius. Jis įvertino, kad vasarį Rusija gali pradėti smarkų kontrpuolimą Ukrainos teritorija, tačiau ukrainiečiai, tikėtina, šias atakas turėtų atlaikyti.

Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas pasisakė apie Rusijos generolo Valerijaus Gerasimovo paskyrimą vadovauti lauko pajėgoms.

„Tikrai nenorėčiau būti jo vietoje. Karas vyksta beveik metus ir tai, ką jie buvo su ministru Šoigu žadėję, kad Ukrainą užims per keletą dienų, – buvo tušti žodžiai. <...> Dabar Gerasimovui pačiam reikia srėbti košę, kurią privirė. Matyt, reputaciją jam reikės atstatyti mūšio lauke, parodant, kaip sugeba vadovauti“, – situaciją apibūdino A. Pocius.

Kad V. Gerasimovas parodys Rusijos kariuomenės proveržį karo lauke, A. Pocius abejojo.

„Jam teks, ko gero, arba atsisveikinti su antpečiais, arba padaryti stebuklus ir didžiulius lūžius, kad perlaužtų iniciatyvą fronto linijoje“, – komentavo A. Pocius.

Paklaustas, kokios strategijos karo lauke gali griebtis V. Gerasimovas, A. Pocius atsakė, kad greičiausiai ruošiamasi kontrpuolimui.

„Per šį laikotarpį jie persigrupavo. <...> Vasario mėnesį gali prasidėti stiprus kontrpuolimas. Bus metamos visos jėgos, kad lūžis įvyktų ir kad Gerasimovas galėtų atstatyti savo garbingą vardą“, – nurodė A. Pocius.

Visgi vargu ar galimas kontrpuolimas Rusijai atneštų sėkmę, mano A. Pocius.

„Naudojami iranietiški gaunami dronai, technika traukiama iš sandėlių, kuri yra 30-–40 metų senumo. Matome, kokiu rezervistus pašaukia. Abejotina, kad su tokia ginkluote, su tokiu karių panaudojimu, įvyktų lūžis“, – analizavo pašnekovas.

O štai Vakarai, A. Pociaus teigimu, aktyviai tiekia modernią ginkluotę Ukrainai.

„Jeigu jau ateina „Leopardai“, vieni iš moderniausių pasaulio tankų, manau, kad seks ir kita ginkluotė. Manau, kad ukrainiečiai sugebės atremti planuojamą Rusijos naują puolimą“, – minėjo A. Pocius.

Primenama, kad V. Gerasimovas Rusijos kariuomenės štabo viršininko pareigas eina nuo 2012 m. ir yra ilgiausiai tarnaujantis generolas, užimantis šią poziciją.

Skaityti visą pranešimą