Buvęs Brazilijos prezidentas Lula vėl dalyvaus rinkimuose

Prieš 1 metus 87

Buvęs Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva buvo iškeltas Darbininkų partijos (PT) kandidatu į šalies prezidentus artėjančiuose rinkimuose, kuriuose jis varžysis su dešiniųjų populistu Jairu Bolsonaru.

„Aš neturėjau vėl būti prezidentas. Galėjau pasilikti geriausio prezidento istorijoje titulą ir ramiai nugyventi paskutinius savo gyvenimo metus“, – gavęs nominaciją tviteryje parašė 76-erių vyras, pridurdamas: „Tačiau aš matau, kaip ši šalis yra naikinama, todėl nusprendžiau grįžti“.

Lula, kuris 2003-2010 metais dvi kadencijas buvo Brazilijos prezidentas ir pasitraukė iš pareigų turėdamas nepaprastai aukštą 80 proc. palaikymo rodiklį, šiuo metu apklausose lenkia J. Bolsonarą.

J. Bolsonaro turėtų būti iškeltas savo partijos kandidatu į prezidentus spalio 2 dieną.

Buvęs profsąjungų lyderis Lula, tapęs didžiausios Lotynų Amerikos šalies prezidentu, socialinėmis programomis padėjo milijonams žmonių išbristi iš skurdo ir vadovavo ekonominiam pakilimui.

Tačiau kartu su šiais laimėjimais Brazilijoje ir toliau nekontroliuojamai plito korupcija. 2018 metais Lula už korupciją ir pinigų plovimą buvo nuteistas kalėti 12 metų, todėl jis negalėjo dalyvauti tais pačiais metais vykusiuose prezidento rinkimuose, kuriuos galiausiai laimėjo J. Bolsonaro.

Lula kalėjime praleido 580 dienų, o praėjusiais metais Aukščiausiasis Teismas panaikino nuosprendį ir grąžino Lulai pilietines teises, ir po to jis greitai vėl įsitraukė į politiką.

Skaityti visą pranešimą