Būsto nuomos skelbime – kas mėnesį su infliacija auganti kaina: NT ekspertai įžvelgia būdą pasipelnyti

Prieš 1 metus 80

700 eurų ir mėnesio infliacijos indeksacija – tokia dviejų kambarių buto nuomos kaina siūloma viename iš sostinės mikrorajonų. Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai sako, kad šių dienų kontekste, kai pasiūla rinkoje auga, tokie nuomotojų pageidavimai yra nelogiški. 

Nors pastaraisiais metais kilo tiek būstų pardavimo, tiek nuomos kainos, „Ober-Haus“ duomenimis, didžiausi kainų šuoliai fiksuoti būtent nuomos sektoriuje.

Ir 30 proc. augusias nuomos kainas lėmė žymiai pasiūlą viršijusi paklausa, kuriai nemažai įtakos turėjo ir metų pradžioje iš Ukrainos atvykę karo pabėgėliai.

Nuoma pirmąjį pusmetį brango ne tik būsto dar tik ieškojusiems gyventojams, bet ir tiems, kurie nuomojamame būste jau gyveno.

Buvo girdima, kad, motyvuodami rekordiškai augančia infliacija, nuomotojai esamiems nuomininkams kainą kėlė ir pora šimtų eurų per mėnesį.

Tačiau situacija būsto nuomos rinkoje rudeniop ėmė keistis. Dabar būsto nuomos pasiūla – didžiausia šiemet. Todėl, pasak nekilnojamojo turto ekspertų, vis dažniau sąlygas gali diktuoti nuomininkai, dalis butų savininkų žiemą pasiryžę sumažinti nuomos kainą.

Vis dėlto kai kurie nuomotojai, reaguodami į rekordiškai aukštą infliaciją, nori kiekvieną mėnesį indeksuoti nuomos kainą. Vadinasi, būsto nuomos kaina nuomininkui būtų perskaičiuojama atsižvelgiant į tą mėnesį fiksuotą infliaciją.

Štai, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose užvirė diskuijos apie dviejų kambarių, 59 kv. metrų butą Vilniuje, Žirmūnuose, kurį siūloma išsinuomoti už 700 eurų plius mėnesinė infliacijos indeksacija.

Iš pradžių butas buvo nuomojamas už 790 eurų, dabar kaina sumažinta iki 700.

LRT.lt susisiekus skelbime nurodytais kontaktais, NT brokerė nurodė, kad buto nuomos kainai taikyti mėnesio infliacijos indeksaciją buvo savininko sprendimas, butas dar neišnuomotas.

Sako, kad tokie pasiūlymai itin reti

Reaguodamas į nuomotojų siekį fiksuoti infliaciją, „Capital Smart“ valdantysis partneris, nekilnojamojo turto (NT) brokeris Arūnas Pranevičius teigia, kad toks reiškinys gyvenamojo NT nuomos sutartyse yra labai retas.

„Greičiausiai praktikoje net visai nepasitaikantis“, – sako jis.

Tačiau šių metų pavasarį ir vasarą, kai, anot NT brokerio, paklausa nuomos rinkoje gerokai viršijo pasiūlą, tokių reikalavimų ir sąlygų iš nuomotojų pusės galėjo atsirasti.

„Kai rinka yra pernelyg išbalansuota, gali atsirasti įvairių pageidavimų iš nuomotojų. Deja, kartais ne visai logiškų. Neįprastos sąlygos dėl nuomos kainos indeksavimo, įvairių draudimų naudojant turtą, specifiniai terminai (3–4 metai) ir kitos sąlygos net ir rinkoje, kuri būtų ypač palanki būsto nuomotojams, gali pakišti koją surandant nuomininkus.

Ir tai gali būti didesnis finansinis praradimas, nes kuo ilgiau neišnuomotas turtas, tuo daugiau negautų nuomos pajamų galima suskaičiuoti“, – LRT.lt komentuoja A. Pranevičius.

Jo nuomone, šių dienų kontekste tokie pasiūlymai ir reikalavimai yra nelogiški.

„Būsto pasiūla jau yra gerokai didesnė nei ankstesniais ketvirčiais. Nuomininkai turi pasirinkimą ir tikrai nesirinks nuomotis būsto, kur matys norą perskaičiuoti nuomos kainą kiekvieną mėnesį“, – pažymi NT brokeris.

Nuomos kainos indeksacija, jo pastebėjimu, daugiau taikoma komercinio turto nuomos sutartyse, tai gali būti „pagal vartotojų kainų indeksą arba kasmetinis nuomos kainos didėjimas, pavyzdžiui, po 1 Eur/kv. m“.

CITUS investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis tvirtino privačiame būsto nuomos segmente tokių pavyzdžių dar nematęs. O štai komerciniame – tai ne naujiena.

„Sutartyse nuomos kaina visada ar beveik visada yra susiejama su infliacija. Tačiau esminis skirtumas yra tas, kad paprastai numatoma viršutinė riba, kurią pasiekus kaina nebedidėja, nepriklausomai nuo infliacijos augimo reikšmės.

Tai apsaugo ir nuomos paslaugos pardavėją nuo galimo kaštų augimo, o nuomininkui leidžia valdyti išlaidas“, – LRT.lt paaiškina Š. Tarutis.

Jau minėtas būsto nuomos pasiūlymas Vilniuje, jo manymu, „atrodo kaip būdas pasipelnyti“.

„Gal ne visi žino tą infliacijos dydį ir pasimaus? Iš kitos pusės, tai yra skelbimas, pasiūlymas ir viskas su tuo yra gerai: galima ir 10 tūkst. eurų prašyti už dviejų kambarių butą kur nors miegamajame rajone, bet iš principo nuomos santykiai atsiranda tik tada, kai atsiranda sutinkantis su prašoma kaina ir sąlygomis“, – pažymi NT rinkos analitikas.

Skaityti visą pranešimą