Briuselio koridoriuose – skubūs susitikimai: netrukus siekiama naujų sankcijų Rusijai

Prieš 1 metus 79

Europos Sąjunga (ES) artimiausiomis savaitėmis planuoja įvesti naujas sankcijas Rusijai, kuriomis būtų pritaikyti ribojimai rusiško aukso importui. LRT.lt šaltinių duomenimis, naujomis sankcijomis taip pat planuojama išplėsti sankcionuojamų asmenų sąrašą bei užkamšyti praeituose paketuose paliktas spragas.

Briuselio institucijų užkulisiuose kalbama, kad susitarti dėl naujų sankcijų Rusijai siekiama iki liepos 21 d. – po šios dienos ES institucijos išeina vasaros atostogų ir darbas vyksta tik nedidelėmis apimtimis.

Tačiau, nepavykus to padaryti, galutinės sankcijų patvirtinimo procedūros gali būti atliktos ir paskutinę liepos savaitę arba rugpjūčio pradžioje.
Bendrija po vasario 24 d. yra priėmusi šešis sankcijų Rusijai paketus, tačiau LRT.lt šaltinių duomenimis, ES vengia šį sankcijų rinkinį dėl jo turinio vadinti septintuoju paketu.

Sankcijas rusiško aukso importui birželio pabaigoje įvesti susitarė Vokietijoje susitikę didžiojo septyneto (G7) lyderiai, įskaitant Europos Sąjungą. Auksas – svarbus Rusijos eksporto produktas, kurio vertė 2021 m. sudarė daugiau nei 15 mlrd. JAV dolerių.

Apie ruošiamas naujas ES sankcijas Rusijai keli neįvardytais norėję likti diplomatai patvirtino ir „Politico“. Anot leidinio, ketvirtadienį prasideda konsultacijos tarp Europos Komisijos ir valstybių narių.

Anksčiau LRT.lt šaltiniai teigė, kad į atnaujintą sankcijų sąrašą bus siekiama įrašyti ir Rusijos Stačiatikių Bažnyčios vadovą Kirilą bei dar kelias pavardes, dėl kurių nepavyko susitarti rengiant šeštąjį sankcijų paketą.

Iki šiol ES sankcijas taiko iš viso 98 subjektams ir 1158 asmenims, įskaitant ir po 2014 m. Krymo aneksijos įvestus ribojimus. Be kita ko, į šį sąrašą įtraukti Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, įvairūs oligarchai, Rusijos valstybės Dūmos nariai, pareigūnai ir t. t.

Birželio mėn. įvestu šeštuoju sankcijų paketu uždrausta didžioji dalis rusiškos naftos importo, o ankstesni paketai apribojo anglies, plieno ir geležies, medienos ir kitų prekių importą. Taip pat sankcijos įvestos Rusijos bankų sektoriui, energetikos ir karinei pramonei.

Skaityti visą pranešimą