Boikoto klausimu pasisakę baidarininkai neslepia pykčio: ar olimpinė chartija yra aukščiau žmonių gyvybių?

Prieš 1 metus 60

Už Paryžiaus olimpines ir paralimpines žaidynes atsakinga Prancūzijos sporto ministrė Ameli Udea Kastera ragina Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) pagalvoti, kaip Ukrainoje vykstančio karo fone galima kalbėti apie neutralumą. Ji abejoja rusų ir baltarusių dalyvavimu žaidynėse. Šiuo klausimu dar griežčiau pasisako geriausia 2022 metų Lietuvos sporto komanda tapę baidarininkai Andrejus Olijnikas ir Mindaugas Maldonis.

Kaip tik šią savaitę A. Olijniko ir M. Maldonio prizas – statulėlė, skirta metų komandai, iškeliavo į gimtuosius M. Maldonio Daugus. Sportininkai ją paaukojo aukcionui, kuriame gauti 850 eurų papildė „Radarom“ akcijos sąskaitą. Tarptautinio olimpinio komiteto bandymai grąžinti šalių agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – sportininkus į žaidynes, neduoda ramybės A. Olijnikui.

„Tai liečia mane asmeniškai, nes mano tėtis – ukrainietis. Netgi dabar sunku kalbėti, nes.. tikrai asmeniška. Aš pats Ukrainoje, Lvive baigiau penkias klases. Turiu gana platų įsišaknijimą. Mano močiutė iš Ukrainos, kuri prieš ketverius metus mirė. Taip, tai yra asmeninis klausimas. Jau kai sklandė šiek tiek ore šis klausimas, girdėjau, kad vyksta diskusijos ta linkme. Tai mane šiek tiek dirgino. Tikėjausi, kad tai bus tik diskusijų lygmenyje, bet sprendimai šiuo metu yra priimami. Dabar bandoma prisidengti olimpine chartija. Man kyla klausimas, ar tai yra aukščiau žmonių gyvybių? Manau, tikrai ne“, – mintimis dalijosi A. Olijnikas.

Tarptautinės baidarių ir kanojų irklavimo federacijos pozicija nepakitusi – rusų ir baltarusių žaidynėse būti neturėtų. Bet olimpinio komiteto spaudimas ją gali pakeisti. Keliasdešimties šalių svarstomas Paryžiaus žaidynių boikoto klausimas skamba kaip kraštutinė priemonė. Baidarininkai sako, kad apie tai reikėjo kalbėti dar anksčiau.

„Kaip tik, darosi per vėlu apie tai kalbėti. Tai yra labai svarbus pozicijos išreiškimas, kuris kai kuriais atvejais galbūt galėtų nulemti tam tikrą sprendimą, šiuo metu – sprendimą neįsileisti galutinai rusų ir baltarusių į olimpines žaidynes. Ne tik į atrankos varžybas. Delsti šiuo atveju tikrai nėra kur, nes laikas bėga greitai, kuo toliau, tuo labiau olimpinės su kiekviena diena artėja ir sprendimai turėtų būti daromi kuo anksčiau. Kad visiems būtų kuo ramiau“, – antrino M. Maldonis.

„Aišku, mes jau esame subrendę. Bet ir kiti sportininkai supranta situaciją, ir kas yra ant kortos. Kad tai yra ir tavo karjera, kuri gali baigtis dėl tokių sprendimų. Bet mes suprantame šio sprendimo svarbą. Tik norėtųsi, kad sprendimas būtų stiprus ir keičiantis dalykus. O tam reikia stiprios sinergijos ne tik tarp sportininkų, bet ir tarp federacijų bei valstybių. Ir tik tokiais būdais galime iš anksto užkirsti kelią. Neleisti jiems ne tik dalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet ir kitose varžybose“, – teigė A. Olijnikas.

Sportininkai neabejoja – leidimas rusams ir baltarusiams varžytis žaidynėse būtų panaudotas propagandai.

„Žvelgiant šiek tiek globaliau ir kalbant apie tai, kad sportas nėra politika, tai įsivaizduokite: bus pats didžiausias sporto renginys – olimpinės žaidynės, sportas taps įrankiu propagandai, Kremliaus naratyvams skleisti, kad konfliktas nėra vienareikšmis, kad yra daug tiesų, kad mes tokie galingi, mus visi engia, klausimai dėl rusofobijos ir tokiu būdu jie ir toliau skleistų tą pačią idėją. Karo akivaizdoje politika nėra atsiejama nuo bet kurio dalyko, politika karo akivaizdoje – tai, ką tu įkvepi ir tai, ką iškvepi“, – užbaigė baidarininkas A. Olijnikas.

Skaityti visą pranešimą