BMW siūlo mėnesinį šildomų sėdynių abonementą: nors įranga sumontuota visuose automobiliuose, sušilti galima tik susimokėjus

Prieš 1 metus 159

Nuo šiol BMW Didžiosios Britanijos vairuotojams siūlo galimybę mėgautis šildomomis sėdynėmis, užsisakius mėnesinį šios funkcijos abonementą. Žinoma, šildomas sėdynes galima įsigyti įprastu būdu – tiesiog sumokėjus kaip už papildomą funkciją, perkant automobilį, – tačiau tiems, kurie to nepadarė arba įsigijo naudotą automobilį be šios funkcijos, BMW už mėnesinį mokestį suteikia galimybę žvarbią dieną pasišildyti, rašo CNN.

Abonemento būdu apmokamos šildomos sėdynės britų vairuotojams kainuos 10 svarų sterlingų (nepilnai 12 eurų) per mėnesį.

Prieš keletą savaičių žiniasklaidoje pasirodė nemažai pranešimų apie tai, kad BMW įveda abonemento sistemą Pietų Korėjoje, tačiau, pasak BMW, tai buvo nesusipratimas. Automobilių gamintojo teigimu, tai tebuvo duomenų bazės klaida BMW internetinėje parduotuvėje.

Tačiau Didžiajai Britanijai planuojama programa yra reali.

BMW vadovai jau ne vienerius metus kalbėjo apie planus tam tikras funkcijas, įskaitant šildomas sėdynes, siūlyti abonemento pagrindu. Šildymo spiralės ir kita įranga, reikalinga sėdynėms šildyti, yra sumontuota visuose automobiliuose, tačiau šildomų sėdynių pageidaujantys savininkai gali mokėti BMW mėnesinį mokestį, kuris užtikrins faktišką jos funkcionavimą.

Privalumas būtų mažesnė automobilio pardavimo kaina ir, galbūt, galimybė mokėti už šią funkciją tik tada, kai jos iš tiesų gali prireikti, pavyzdžiui, žiemą. Be to, antrieji ar tretieji automobilių savininkai galėtų mokėti – arba nemokėti – už norimą ar nenorimą funkciją.

Natūralu, kad programoje dalyvaujančiam automobilio savininkui laiku nesumokėjus už sėdynių šildymą, jis bus išjungtas.

Pasak automobilių gamintojo, kurios funkcijos bus siūlomos abonemento forma, priklausys nuo rinkos. Šildomos sėdynės buvo pateiktos kaip pavyzdys, nors jau dabar aišku, kad JAV ši funkcija negalėtų būti užsakoma už mėnesinį mokestį, nes Amerikos prabangių automobilių pirkėjai tikisi, kad už tokius dalykus kaip sėdynių šildymas nereikės atskirai mokėti, kaip, pavyzdžiui, už „Netflix“ prenumeratą. Tačiau, kaip 2020 m. sakė BMW atstovai, šildomas vairais puikiai galėtų būti „prenumeruojamas“.

Kai kurios kitos funkcijos Jungtinėse Valstijose jau siūlomos abonemento forma. Šiuo metu BMW savininkai Šiaurės Amerikoje jau gali atskirai įsigyti „nuotolinio užvedimo“ funkciją, kuri leidžia užvesti variklį iš tam tikro atstumo, kad automobilis galėtų sušilti. „Užsiprenumeruoti“ galima ir „BMW Drive Recorder“ vadinamą funkciją, kuri, naudodamasi automobilio išorinėmis kameromis, fiksuoja automobilio judėjimą ir pateikia jo vaizdo įrašą.

Šias funkcijas galima užsisakyti „BMW ConnectedDrive Store“ internetinėje parduotuvėje, pasirinkus skiltį „BMW Functions on Demand“.

„BMW Functions on Demand“ puslapyje apsilankę klientai galės įsigyti nauja programine įranga grįstų funkcijų bandomąją versiją arba iš karto nusipirkti norimą funkciją tam tikram ar visam transporto priemonės eksploatavimo laikui“, – elektroniniame laiške aiškino BMW atstovas Aleksandras Schmuckas.

Funkcijos, už kurias buvo sumokėta įsigyjant transporto priemonę, vėliau netaps „prenumeruojamomis“. Toks dalykas tiesiog siūlomas kaip būdas BMW savininkams, o gal ir antriems ar tretiems šių transporto priemonių pirkėjams, išbandyti funkcijas, kurios galbūt nebuvo „įjungtos“ perkant automobilį.

Automobilių funkcijų abonementus siūlo ne vien BMW. „Subaru“ taip pat ima mėnesinį mokestį už nuotolinio paleidimo funkciją per programėlę (nors šią funkciją galima užsisakyti iš karto perkant automobilį ir sumokėjus už jį didesnę kainą), o „Tesla“ jau ne vienerius metus naudoja programinę įrangą, dirbtinai ribojančią žemesnės klasės modelių baterijų talpą, ir tik tam tikrose situacijose „atrakina“ galimybę nuvažiuoti didesnį atstumą vienu įkrovimu.

Kiti automobilių gamintojai taip pat kalba apie mėnesinius mokesčius už reguliariai atnaujinamas technologijas, tokias kaip pažangios vairavimo pagalbos sistemos ir navigacija.

Skaityti visą pranešimą