„Blogis negali laimėti“ – ukrainiečiai su ašaromis atsisveikino su Vinycioje žuvusia Liza

Prieš 1 metus 100

Per liepos 14 d. raketų smūgį Ukrainos Vinycos miestui žuvo 4-metė Liza. Iki pat išpuolio dienos jos motina dokumentavo, kaip sekasi auginti Dauno sindromą turintį vaiką. Sekmadienį mergaitės laidotuvių metu susirinkę žmonės neslėpė ašarų ir teigė, kad „blogis negali laimėti“.

„Radio Free Europe / Radio Liberty“ publikavo nuotraukas, kuriose liepos pradžioje levandų laukuose užfiksuota motina Iryna Dmytrijeva ir jos duktė Elizaveta. Praėjus savaitei po to, kai buvo padarytos šios nuotraukos, kelios „Kalibr“ sparnuotosios raketos smogė Vinyciai – į Pietvakarius nuo Kyjivo ir toli nuo Rusijos pajėgų esančiam miestui.

Sekmadienį vykusiose laidotuvėse atidengtame karste su gėlių vainiku ir apsupta savo žaislų gulėjo Liza. Kaip teigia artimieji, Dauno sindromą turėjusi Liza kartu su mama keliavo pas logopedą.

„Žiūrėk, mano gėlele! Pažiūrėk, kiek daug žmonių atėjo pas tave“, – laidotuvių metu sakė Lizos močiutė, glostydama Lizą, kai ji gulėjo atvirame karste.

Lizos tėvas Artiomas Dmytrijevas stovėjo tylėdamas, jo veidu riedėjo ašaros.

Lizos motina, 33 metų Iryna Dmytrieva sunkios būklės, ji liko ligoninėje reanimacijos skyriuje. Šeima jai nesakė, kad Liza bus laidojama sekmadienį, baimindamasi, kad tai gali paveikti jos būklę.

Iryna rašė, kad ji ir jos partneris sužinojo, jog Elizaveta yra specialiųjų poreikių vaikas, kai ji dar buvo įsčiose.

„Kai sužinojome apie nėštumą, buvome nepaprastai laimingi. Mūsų galvose iš karto buvo nupieštas tobulas šeimos paveikslas. Tačiau likimas nusprendė kitaip, – „Instagram“ įraše prisiminė Iryna. – Mums teko išgyventi skausmą, nusivylimą kitais, pažeminimą ir baimę.“

Iryna pasakoja, kad medikai jai sakė: „Jūs esate jauna. Kam jums reikalingas sergantis vaikas?“

Pora nusprendė nėštumo nenutraukti, nors žinojo, kad jų kūdikis turės rimtų sveikatos problemų. Abu buvo pasiryžę parodyti Lizai pasaulį, o ne paslėpti ją tarp keturių sienų.

Kai Lizai buvo 7 mėnesiai, jai buvo atlikta širdies operacija. Ligoninėje Iryna pasakojo mačiusi, kaip „mūsų mergaitė buvo išvežta iš operacinės ir perkelta į intensyviosios terapijos skyrių. Apraizgyta laidais, lašelinėmis.... Tokia maža ir bejėgė.“

Po daugiau nei penkių valandų laukimo tėvams buvo pranešta, kad operacija pavyko sėkmingai. 2019 m. birželį Iryna pranešė, kad „Liza pati atsisėdo! Be atramos!“

Ji pridūrė: „Kai kam tai tik smulkmena, bet mums tai neįtikėtina.... Mums Liza yra kovotoja ir didvyrė, stipri maža mergaitė, kurią mylime iki beprotybės.“

„Mums, specialiųjų poreikių vaikų motinoms, kiekvienas naujas įgūdis yra didžiulis džiaugsmas, už kurio slypi daug darbo“, – rašė Iryna.

LRT.lt primena, kad Vinycios atakos metu žuvo 23 žmonės, 3 iš jų buvo vaikai, vienas iš jų taip pat buvo palaidotas sekmadienį kaime netoli Vinyčios.

Skaityti visą pranešimą