„Blogesni už hienas ir šakalus“: IBA grasina sankcijomis dėl boikoto, Lietuvos bokso vadovai jų nesibaimina

Prieš 1 metus 52

Pasaulio bokso ringe situacija kaista – Tarptautinė bokso federacija (IBA) praėjusį penktadienį pateikė oficialią poziciją dėl pasaulio čempionato boikoto, apie kurį oficialiai paskelbė JAV, kurioje pagrasino ir galimomis sankcijomis. Rusus ir baltarusius į savo rengiamas varžybas be jokių apribojimų įsileidusi IBA pasaulio čempionatuose nesulauks ir Lietuvos atstovų, o Lietuvos bokso federacija (LBF) net ir pasigirdus kalboms apie sankcijas toliau laikosi savo pozicijos. 

Priminsime, kad IBA rusus ir baltarusius savo rengiamose varžybose po Rusijos karo prieš Ukrainą pradžios buvo visiškai suspendavusi, tačiau vėliau sprendimą pakeitė ir dabar šalių agresorių sportininkai jau dalyvauja IBA čempionatuose.

Tai sulaukė daug neigiamų reakcijų, ypač iš Vakarų valstybių, o kiek vėliau pasirodė ir oficialios pozicijos – šalys renkasi nevykti į IBA rengiamus 2023 m. pasaulio čempionatus.

Dar praėjusią savaitę tai oficialiai paskelbė JAV, po kelių dienų apie tokį sprendimą paskelbė ir Airijos bokso federacija.

Visgi tokie sprendimai itin užkliuvo IBA.

Komentuodamas JAV sprendimą boikotuoti pasaulio čempionatą, IBA prezidentas Umaras Kremliovas naudojo itin aštrią retoriką.

„Šis sprendimas nepriklauso patiems sportininkams. Nė vienas pasaulio sporto administratorius ar politikas neturi teisės atimti iš sportininkų jų svajonės tapti pasaulio čempionais. Boksininkai šiam sportui skiria visą savo gyvenimą, o administratoriai ir politikai ateina ir išeina. Tie, kurie taip elgiasi su mūsų sportininkais, yra blogesni už hienas ir šakalus, jie pažeidžia sporto ir kultūros vientisumą. Raginu visus kolegas išvalyti savo organizacijas nuo tokių hienų, nes kitaip jų pavadinti negaliu“, – teigė IBA oficialioje svetainėje cituojamas U. Kremliovas.

Beje, reaguodama į JAV bokso federacijos pareiškimus, IBA pateikė savo pozicijas įvariais klausimais, tačiau išplatintas pareiškimas baigėsi grasinimais sankcijomis.

„Šalies sportininkai, treneriai ir pareigūnai neatsako už savo nacionalinių federacijų vadovybės elgesį ar politinius žaidimus. IBA smerkia visus politinius žaidimus, kurie kenkia sportui. IBA kviečia JAV ir Airijos rinktines atvykti į pasaulio čempionatą ir dalyvauti po savo vėliavomis ir himnais. IBA padengs visas būtinas išlaidas iš FSP programos lėšų.

IBA griežtai reaguos į tolesnį panašų elgesį, pažeidžiantį IBA drausmės ir etikos kodeksą, ir taikys griežtas sankcijas tiems, kurie inicijuoja ir prisijungia prie dalyvavimo boikote“, – teigiama IBA pareiškime.

Dėl paskutinio sakinio atidžiai suklusti turėjo ir Lietuvos bokso federacija (LBF).

Dar 2022 m. vasario pabaigoje Gabrielė Stankutė atsisakė stoti į kovą su Rusijos atstove, LBF nusprendė nevykti į praėjusiais metais vykusį pasaulio jaunimo čempionatą, kuriame teisę kovoti be jokių apribojimų turėjo Rusijos ir Baltarusijos boksininkai, o šių metų sausio pabaigoje LBF Vykdomasis komitetas dar kartą patvirtino šią poziciją.

„VK posėdžio metu buvo priimtas sprendimas neregistruoti LBF nacionalinių rinktinių ir nesiųsti jų į tarptautines bokso varžybas, kuriose ketina dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

Dėl šio sprendimo LBF boksininkai praleis ketverias Senojo žemyno pirmenybes ir du planetos čempionatus. Maža to, LBF VK pateikė griežtą rekomendaciją į tuos pačius tarptautinius renginius nevykti Lietuvos bokso teisėjams“, – buvo rašoma LBF pareiškime.

Kaip LRT.lt teigė LBF generalinis sekretorius Donatas Mačianskas, tokie sprendimai buvo priimti matant, kad situacija tarptautinėje bokso arenoje dėl šalių agresorių atstovų nesikeičia.

„Matėme, kad IBA leido rusams ir baltarusiams be apribojimų dalyvauti savo čempionatuose. Taip pat ir čempionatai bus rengiami valstybėse, kurios laikosi tam tikro neutraliteto – Azerbaidžiane, Armėnijoje, Indioje. Valstybės, į kurias nebūtų formalių problemų patekti Rusijos ir Baltarusijos atstovams. Mes matėme, kas vyko, taip pat ir tarptautinė federacija skleidė tokį naratyvą, kad sportas nėra politika, kad rusai tikrai dalyvaus visose varžybose. Priėmėme sprendimą, kad nevyksime į tuos čempionatus, kuriuose bus šalių agresorių sportininkai“, – teigė D. Mačianskas.

Pašnekovo teigimu, apie JAV ir Airijos poziciją LBF jau buvo girdėjusi, tačiau D. Mačianskas tikisi, kad pasaulio čempionate gali nedalyvauti ir daugiau valstybių.

„Dėl JAV ir Airijos – ta pozicija mums buvo žinoma, mes jaučiame ir girdime, kas vyksta tarptautinėje erdvėje. Tokių valstybių tikrai yra daugiau nei dvi, jų yra apie 15–20 visame pasaulyje. Tiesa, tos federacijos stengiasi nekristi į akis, viešų stiprių pareiškimų nedaro. Jos bijo IBA sankcijų, tai suprantama, bet tų, kurios nevyks, manau, bus kur kas daugiau. Tikrai žinau, kad Lenkija tikrai nevyks, turiu tokią informaciją. Yra daugiau tų valstybių, kurios žinau, kad nedalyvaus tuose čempionatuose“, – dėstė D. Mačianskas.

Su hienomis ir šakalais boikotą skelbiančius federacijų atstovus lyginusio U. Kremliovo pareiškimai D. Mačiansko nenustebino.

„Tas naratyvas tiek Rusijos, jos sporto valdininkų, tiek dabar ir Kremliovo apie tai, kad nepainiokime sporto su politika. Mano asmenine nuomone, politika yra tada, kai viskas vyksta už stalo, derybose, o kai yra bombarduojami vaikų darželiai, kai yra naudojami ginklai, intervencija, kai yra karas, kai žūsta žmonės – tai nėra politika. Mes neturime kažkokių priemonių tiesiogiai padėti Ukrainoje, tad tai yra mažiausia, ką mes galime padaryti, – solidarizuotis, ignoruoti viską, kas yra susiję su Rusija ir jos sportininkų dalyvavimu pagrindinėse varžybose“, – teigė D. Mačianskas.

IBA oficialiai paskelbė, kad kreipsis į „McLareno nepriklausomą tyrimo grupę“ (MIIT), tam, kad ši ištirtų JAV bokso federacijos vykdomojo direktoriaus Mike`o McAtee pareiškimą, ir Airijos bokso federacijos vadovybę su klausimu, ar šie nepažeidė IBA Drausmės ir etikos kodekso.

Kaip teigia IBA, tyrimas bus vykdomas dėl kelių straipsnių, tarp kurių ir IBA reputacijos ir interesų menkinimas, boikoto skatinimas, atsisakymas arba pavėluotas dalyvavimas varžybose, neutralumas ir lojalumas, diskriminacija ir šmeižtas už konkurso ribų.

Pabrėžtinas IBA teiginys, jog organizacija imsis sankcijų prieš tuos, kurie inicijuos ar palaikys boikotą, tampa ir pavojaus lempute LBF. Visgi D. Mačianskas teigia, kad baisesni yra karo Ukrainoje siaubai, o ne galimos IBA sankcijos.

„Mes žinome tai, kad kažkokiais veiksmais su tomis federacijos, kurios taip atstovauja savo pozicijai ir nevyksta, gali būti bandoma susidoroti. Bet mes turime stiprią vertybinę poziciją, turime stiprią vidinę federacijos poziciją, kuri remiasi valstybės požiūriu, turime ŠMSM rekomendacijas. Mūsų manymu, nieko nekeičia, ar tu dalyvauji su neutralia vėliava, ar su Rusijos vėliava, mes nematome rusų ir baltarusių galimybės dalyvauti čempionatuose ir atrankose.

To, kad sankcijos gali grėsti, neatmetame, bet yra tie, kuriems yra kur kas sunkiau, yra reali grėsmė, už kelių šimtų kilometrų yra kariaujamas mūsų karas – tai mus gąsdina labiau nei kažkokios sankcijos“, – teigė D. Mačianskas.

Pagal IBA Drausmės ir etikos kodeksą, Lietuvai už sprendimą nedalyvauti čempionatuose, kuriuose dalyvaus rusai ir baltarusiai, gali grėsti kelios sankcijos.

IBA Drausmės ir etikos kodekse numatoma: „Bet kuris pareigūnas, kuris skatina boikotuoti varžybas arba pasitraukia iš varžybų be pateisinamos priežasties, bus nušalintas nuo visos bokso veiklos iki 4 (ketverių) metų.“

Taip pat yra nurodytas atskiras straipsnis dėl „Atsisakymo ar pavėluoto dalyvavimo varžybose“.

Skelbiama, jog jei „Nacionalinė federacija atsisako dalyvauti varžybose be jokios objektyviai pateisinamos priežasties, atsisako toliau dalyvauti arba vėluoja dalyvauti, nacionalinei federacijai bus skirta iki 20 000 Šveicarijos frankų bauda ir (arba) ji privalės atlyginti organizatoriaus (-ių) patirtas išlaidas. Be to, tokia nacionalinė federacija gali būti perduota valdybai, kad nacionalinė federacija būtų suspenduota pagal Konstituciją.“

Nors kol kas IBA oficialiame pareiškime Lietuva nėra minima, o daugiau garsiai apie boikotą paskelbusių šalių nėra, galimi sprendimai yra įmanomi. Visgi D. Mačianskas yra tikras, kad Lietuva nebus vienintelė šalis, kuri imasi tokių veiksmų, o LBF daro viską, kad pasiruošimas atrankai į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes ir toliau vyktų nenutrūkstamai.

„Mes manome, kad bet kokiu atveju neliksime vieni. Tokių federacijų, kurių pozicija bus tokia pati kaip ir mūsų, bus daug, ypač Europoje. Aišku, nebandome lygiuotis, tai yra mūsų vertybinė pozicija. Dabar mūsų pasiruošimas olimpinei atrankai nenutrūko, vykstame į tarptautinius turnyrus Vengrijoje, Suomijoje, tų aukščiausio lygio varžybų be rusų užtenka. Kokia žala būtų, jei kažką suspenduotų? Sunku iškart atsakyti, manome, kad tarptautinė federacija pirmiausia turėtų pradėti nuo savęs, o ne nuo nacionalinių federacijų“, – teigė D. Mačianskas.

Visgi, nors ir užkulisiuose, taip pat ir bokso pasaulyje skamba diskusijos apie alternatyvas pasaulio čempionatams, skirtingus sprendimus. Tiesa, kaip pabrėže D. Mačianskas, prognozuoti tokių veiksmų realumą yra sunku.

„Nenoriu per daug kalbėti apie tai, kas bus, kokie yra planai, sunku prognozuoti. Yra kalbų apie alternatyvius pasaulio čempionatus, apie alternatyvią tarptautinę federaciją, kuri turėtų IOC įgaliojimų. Nenoriu per daug apie tai plėstis, mes manome, kad ir kokių priemonių imtųsi IBA, neliksime be bokso. Mūsų lauktų didžiuliai iššūkiai, bet neliksime vieni, tos sankcijos nebus nukreiptos vien į Lietuvą, daugiausiai yra kalbama apie JAV, dėl sankcijų šios šalies federacijai lauktų didžiulis rezonansas. Bet mūsų sprendimas yra toks ir jis nesikeis“, – patvirtino D. Mačianskas.

Skaityti visą pranešimą