„Biržos laikmatis“: Tarptautinis Valiutos Fondas įspėjo – blogiausia dar ateityje

Prieš 1 metus 77

TVF prognozuoja lėčiausią pasaulio ekonomikos augimą nuo 2009-ųjų.  

Palyginti su birželiu, TVF sumažino 2023 m. BVP augimo prognozę nuo 2,9 iki 2,7 proc. ir pažymėjo esant 25 proc. tikimybę, kad augimas nesieks 2 procentų. Ekonomikos perspektyvos, pasak TVF ekspertų, gerokai suprastėjo dėl veiksmų, kurių yra priversti imtis centriniai bankai, karo Ukrainoje ir Kinijos sulėtėjimo. Pasaulio Banko prezidentas D. Malpass savo ruožtu pabrėžė esant realią recesijos grėsmę.

TVF taip pat tikisi, kad infliacija 8,8 proc. piką pasieks jau 2022-aisiais, bet vėliau kainų augimo tempas išliks santykinai didelis – 6,5 proc. 2023 m. ir 4,1 proc. 2024 metais. CNN televizijai interviu davęs J. Biden'as buvo optimistiškesnis ir pažymėjo, kad JAV recesijos išvengti veikiausiai pavyks, o priešingu atveju, ji nebus gili. J. Biden'as taip pat užsiminė apie galimą santykių peržiūrėjimą su Saudo Arabija dėl OPEC+ sprendimo sumažinti naftos gavybą. „Brent“ tipo nafta vakar atpigo 1,98 proc., iki 94,29 JAV dolerio už barelį. Europos („Stoxx Europe 600“ -0,56 proc.) ir JAV („S&P 500“ -0,65 proc.) biržose viršų vėl paėmė pardavėjai.

Tiesa, JAV pramonės sektoriaus „Dow Jones“ pirmą kartą per pastarąsias penkias prekybos sesijas šiek tiek ūgtelėjo (-0,12 procento). „Financial Times“ pranešė, kad Anglijos bankas komerciniams bankas pasiuntė žinią apie savo ketinimus pratęsti obligacijų supirkimo programą. Šiandien bus paskelbtas Jungtinės Karalystės rugpjūčio mėn. BVP augimo rodiklis – manoma, kad palyginti su liepa, ekonomika stagnavo, ar net šiek tiek smuktelėjo. Europos Sąjungos šalys priartėjo prie susitarimo dėl elektros rinkos pertvarkymo, kuris apimtų ir dujų, naudojamų energijai gaminti, kainos lubas. Valstybių narių energetikos ministrai šiam klausimui aptarti šiandien susitiks Prahoje.

OMXB indeksas smuktelėjo pirmą kartą per pastarąsias šešias prekybos sesijas (-0,27 procento). Aktyviausiai prekiauta energetikos bendrovių akcijomis („Enefit Green“ -1,35 proc., „Ignitis grupė“ -0,42 proc.), kurių perleista už daugiau, negu 1 mln. eurų.

„First North Baltic“ sąraše aktyvumu išsiskyrė prekyba „East West Agro“ akcijomis – jų perleista už 20,8 tūkst. eurų, kaina prieš pat prekybos sesijos pabaigą pakilo 2,65 proc. (iki 15,50 euro už akciją) bendrovei paskelbus apie planuojamą savų akcijų supirkimą 16 eurų už akciją kaina. „Express Grupp“ šįryt paskelbė, kad trečią 2022 m. ketvirtį skaitmeninių prenumeratų skaičius Baltijos šalyse išaugo 21 proc. – iki 151,4 tūkstančio. Šiandien trečiojo 2022 m. ketvirčio rezultatus turėtų paskelbti „Tallinna Kaubamaja Grupp“, bendrovė paprastai tai daro pasibaigus prekybai.

Skaityti visą pranešimą