Birželį liūčiai nuplovus kelią, Kaišiadorių rajono gyventojai piktinasi: kelias neremontuojamas

Prieš 1 metus 153

Dar prieš Jonines stipriam lietui išplovus kelius Kaišiadorių ir Prienų rajonuose, gyventojai piktinasi neprasidedančiais remonto darbais. Įgriuvus keliams, tenka važiuoti aplinkkeliais, nesulaukiama viešojo transporto. Automobilių kelių direkcija kelius su-remontuoti žada iki rugsėjo – kol kas esą dirba projektuotojai.

10 metrų pločio duobė Kaišiadorių rajono Pakertų kelyje atsirado birželį, po stiprios liūties. Nuo to laiko įgriuva tik padidėjo. Iki šiol šiuo keliu naudojęsi gyventojai dabar priversti važiuoti aplinkkeliu.

Kelių įgriuvose, pačių vietos gyventojų rankomis, iš asfalto nuolaužų gabalų, medžio šakų, įrengti pėsčiųjų takai. Viršuje – žvyro užkardos, kad įsibėgėję vairuotojai nenulėktų žemyn.

Po liūties vis dar nepravažiuojamas kelias ir ties Burbiškių gyvenviete Kaišiadorių rajone ir ties Alšininkais, Prienų rajone. Sustatyti ženklai, pranešantys apie kelio pabaigą ir vykdomus darbus. Tačiau darbininkų gyventojai sako dar nematę.

Automobilių neturintys Burbiškių kaimo žmonės piktinasi, kad įgriuvus keliui, nebeliko ir viešojo transporto autobusų, net parduotuvė sunkiai pasiekiama.

Vairuojantys, skaičiuoja papildomus kilometrus ir didesnes išlaidas degalams.

„Dideli iššūkiai – reikia aplinkui važinėti aplinkkeliais, o kelias nėra geras, kai palyja tai mes nepravažiuojam“, – skundžiasi Stasė iš Kaišiadorių rajono.
Daug nepatogumų patiria ir vietos ūkininkai.

„Reikės važiuot kult javus už 700 metrų ir turėsim važiuoti per Liutonis ir Strėvininkus tai kiek kilometrų mes apsuksime, o ir su kombainu ir traktoriumi susitikus tokiame keliuke – kur mes prasilenksim, neįsivaizduoju net“, – nuogąstauja vietos gyventoja Janina.

Po liūties jau daugiau kaip mėnesį nepravažiuojami keliai yra prižiūrimi Automobilių kelių direkcijos. Tiek Prienų, tiek Kaišiadorių savivaldybės sako, kad tvarko aplinkkelius, kuriais eismas gerokai intensyvesnis.

„Kiekvieną savaitę keliai greideriuojami, suintensyvintas jų priežiūros grafikas. Autobusų maršrutai taip pat buvo pakoreguoti pagal aplinkkelius, vieniems nutrūko važiavimo dažnumas, bet per aplinkkelius kitiems kaip tik atsirado galimybė važiuoti maršrutiniu autobusu“, – dėsto Kaišiadorių administracijos vadovė Vaida Babeckienė.

Automobilių kelių direkcija tikina, kad darbininkai pasirodys baigus projektavimo darbus. Kelius atstatyti žadama iki rugsėjo.

„Iš pradžių reikia atlikti projektavimo darbus, kad būtų atsakyta į klausimą, kokius sprendinius parengti, kad tie pažeidimai nesikartotų, tad šiuo metu atliekamos projektavimo procedūros“, – aiškina Automobilių kelių direkcijos vadovas Modestas Lukošiūnas.

Išplauti keliai buvo remontuoti prieš keletą metų. Paklotas asfaltas, įrengtos pralaidos. Darbams dar nėra pasibaigęs garantinis terminas.

„Vertinami tie projektai, kas juose numatyta, ar buvo tinkamai atlikti darbai, išmatuojami darbų kiekiai, žiūrimi statybų žurnalai ir panašiai“, – tikina M. Lukošiūnas.

Jei bus nustatyta pažeidimų, patirtą žalą turės kompensuoti rangovas.
Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) profesorė sako, kad reikėtų peržiūrėti ir statybos techninį reglamentą.

„Mūsų skaičiavimai ir projektavimai labai nutolę nuo tikro kiekio lietaus debito, todėl taip ir nutinka“, – įsitikinusi VGTU profesorė Marina Valentukevičienė.

Automobilių kelių direkcija prognozuoja, kad lietaus neatlaikiusių kelių atstatymas gali kainuoti kelis šimtus tūkstančių eurų.

Skaityti visą pranešimą