Bidenas nenori iš teroristinių organizacijų sąrašo išbraukti Irano revoliucinės gvardijos

Prieš 1 metus 78

JAV prezidentas Joe Bidenas derybose su Iranu dėl grįžimo prie branduolinės sutarties neketina išbraukti Irano revoliucinės gvardijos (IRG) iš teroristinių organizacijų sąrašo. Paklaustas, ar ir toliau jaučiasi įsipareigojęs palikti IRG sąraše, net jei tai reikštų branduolinio susitarimo pabaigą, jis interviu Izraelio stočiai N12 atsakė: „Taip“.

Derybos tarp Irano ir kitų sutarties šalių – Kinijos, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos ir JAV – atgaivinimo jau kelis mėnesius yra įstrigusios. To priežastis – pirmiausiai nesutarimai tarp Teherano ir Vašingtono dėl Irano revoliucinės gvardijos statuso. JAV ši gvardija jau daug metų įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą.

Iranas reikalauja, kad IRG būtų išbraukta iš sąrašo. Tačiau ir šalyje vyksta diskusijos, ar neatsisakyti šio reikalavimo, nes tai padėtų šaliai.

J. Bidenas interviu neatmetė galimybės „paskutiniu atveju“ panaudoti jėgą, kad neleistų Iranui pasigaminti branduolinės bombos. „Vienintelis dalykas, kas būtų blogiau už dabartinį Iraną, yra atominį ginklą turintis Iranas“, - sakė J. Bidenas stočiai. Esą „milžiniška“ jo pirmtako Donaldo Trumpo klaida buvo pasitraukti iš sutarties. Iranas, anot J. Bideno, dabar yra arčiau branduolinio ginklo nei kada nors anksčiau. Izraelis yra griežtai prieš susitarimo atgaivinimą.

D. Trumpas 2018 metų gegužę pavadino susitarimą „blogiausiu visų laikų sandoriu“ ir paskelbė, kad JAV iš jo traukiasi.

Interviu J. Bidenas davė prieš savo kelionę į Artimuosius Rytus. Trečiadienį JAV prezidentas atvyko į Izraelį. Po pokalbių su aukštais politikais Izraelyje ir Vakarų Krante jis penktadienį vyks toliau į Saudo Arabiją.

Skaityti visą pranešimą