Biatlonininkei Lidijai Žurauskaitei uždegta žalia šviesa – Putinas panaikino Rusijos pilietybę

Prieš 1 metus 75

Rusijoje gimusi ir augusi, bet lietuviškų šaknų turinti biatlonininkė Lidija Žurauskaitė netrukus oficialiai galės atstovauti Lietuvai tarptautinėse varžybose.

„Sky Sport Austria“ praneša, kad penktadienį Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo panaikino Rusijos pilietybę L. Žurauskaitei.

Dėl šios priežasties L. Žurauskaitei nebelieka jokių trukdžių tapti pilnateise Lietuvos piliete.

23-ejų biatlonininkė norą atstovauti Lietuvai išreiškė praėjusiais metais, kai su Lietuvos rinktinės apranga debiutavo Baltijos biatlono taurės varžybose.

Lietuvos biatlono federacija greitai surinko visus būtinus dokumentus ir pateikė prašymą migracijos departamente, kad L. Žurauskaitei būtų atkurta Lietuvos pilietybė.

Sportininkės prosenelis buvo lietuvis, todėl jai, pasak biatlono federacijos vadovo Arūno Daugirdo, pagal įstatymus gali būti atkurta Lietuvos pilietybė su sąlyga, jei ji atsisakys Rusijos. Iš pradžių biatlonininkė tikėjosi išsaugoti ir rusišką pasą, bet sužinojusi, kad tai neįmanoma, nusprendė jo atsisakyti.

„Mano prosenelis gimė Prienuose. Jis Antrojo pasaulinio karo metu išvyko į Rusiją, ten sutiko mano prosenelę bei liko šioje šalyje. Aš čia gimiau, bet nuo vaikystės žinojau, kad turiu lietuviškų šaknų. Lietuviška pavardė mokykloje buvo mano ypatingas dalykas. Kai tik atradau biatloną, mano tėčio svajonė buvo, kad atstovaučiau Lietuvai, bet reali galimybė atsirado tik dabar“, – savo giminės istoriją LRT žurnalistei Dovilei Šeduikytei atskleidė L. Žurauskaitė.

Iš Murmansko kilusi L. Žurauskaitė tikisi Lietuvai atstovauti 2026 metų žiemos olimpinėse žaidynėse.

Skaityti visą pranešimą