Belgija atmetė Ekvadoro prašymą išduoti eksprezidentą Rafaelį Correą

Prieš 2 metus 123

Belgija atsisakė išduoti buvusį Ekvadoro prezidentą Rafaelį Correą, kuriam Briuselis neseniai suteikė politinį prieglobstį, penktadienį pranešė jo advokatai.

Buvęs socialistų lyderis savo gimtojoje šalyje buvo už akių nuteistas kalėti aštuonerius metus dėl korupcijos. Teismas nustatė, kad eksprezidentas iš privačių įmonių paėmė lėšų savo 2013 metų rinkimų kampanijai mainais į maždaug 6,5 mln. eurų vertės valstybinių sutarčių pasirašymą.

2017 metais baigęs kadenciją R. Correa išvyko į savo žmonos gimtinę Belgiją, kur nuo to laiko gyvena.

Belgijos sprendimas dėl prieglobsčio suteikimo buvo paskelbtas balandžio 22-ąją – tą pačią savaitę, kai Ekvadoro Nacionalinio Teisingumo Teismo pirmininkas pasirašė prašymą išduoti eksprezidentą.

„Belgijos teisingumo ministerija dabar patvirtina... kad ji nesiims tolesnių veiksmų pagal Ekvadoro ekstradicijos prašymą“, – rašoma teisės paslaugų firmos „Jus Cogens“ pareiškime.

„Belgija taip pat atsisakys bendradarbiauti su Ekvadoro teisingumo sistema politinių procesų atvejais“, – priduriama pareiškime.

Savo kaltę kategoriškai neigiantis R. Correa naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog Belgijos sprendimas suteikti prieglobstį rodo, kad jo „persekiojimas“ yra paskatintas politinių motyvų.

„Ekvadore nėra teisingumo, viskas korumpuota“, – balandį sakė 59 metų R. Correa.

Remiantis Ekvadoro teismais, R. Correa ir keli buvę vyriausybės pareigūnai bei verslininkai prisidėjo prie kyšininkavimo schemos. Eksprezidentas gimtinėje įtariamas neteisėtai gavęs 6 tūkst. JAV dolerių (5,7 tūkst. eurų) sumą į savo asmeninę sąskaitą. Pats R. Correa teigia, kad tie pinigai buvo paskola.

Buvusiam prezidentui taip pat išduotas arešto orderis dėl vieno Kolumbijos opozicijos politiko pagrobimo 2012 metais.

Ekvadoro užsienio reikalų ministras Juanas Carlosas Holguinas patikino žurnalistus, kad jo šalyje nėra politinio persekiojimo.

„Kiekvienas pilietis, susiduriantis su Ekvadoro teisingumo sistema, turi teisę į tinkamą procesą“, – pridūrė ministras.

Nepriklausomo projekto „World Justice Project“ duomenimis, Ekvadoras praėjusių metų Įstatymo viršenybės indekse atsidūrė 92 vietoje tarp 139 šalių.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą