Be vandens, elektros, šildymo: suniokoto Chersono gyventojai palieka miestą

Prieš 1 metus 56

Išvaduotame Chersono mieste prasidėjo savanoriška gyventojų evakuacija. Prieš dvi savaites išvaduotame mieste nėra nei elektros, nei šildymo, nei vandens tiekimo. Rusijai ir toliau niokojant civilinę infrastruktūrą ir stiprinant išvaduoto miesto apšaudymus, vietos pareigūnai abejoja, kad artimiausiu metu situaciją pavyks stabilizuoti.

Chersono namų kieme vietos gyventojai ant ugnies ruošia pietus. Prieš dvi savaites išvaduotas miestas vis dar paralyžiuotas, tačiau gyventojai į ateitį žiūri viltingai.

„Mums sakė, kad stengiamasi atkurti elektros ir vandens tiekimą. Tikimės, kad pavyks tai padaryti iki Naujųjų, tai būtų tikra Kalėdų senelio dovana“, – kalba Chersono gyventojas Serhijus.

Atstatyti suniokotą infrastruktūrą – Ukrainos pagalbos tarnybų darbuotojams vis sunkesnė užduotis, Rusijai tik intensyvinant atakas.

„Juk karas, laikomės kartu, kaip draugai. Nesipykstame, padedame, kiek galime. Neturime nei darbo, nei pinigų, tad ir gaminame kartu“, – sako Chersono gyventoja Valerija Heidt.

Tačiau kai lauke šilčiau nei namuose, ne vienas, iškentęs okupaciją ir mūšius, galiausiai ryžtasi išvykti. Ukrainos valdžia pradeda savanoriškas gyventojų evakuacijas, pirmiausia gyvenančių arčiausiai naujos fronto linijos – Dniepro upės.

„Visada girdėjome sprogimus, tačiau dabar jų labai daug. Dieną ir naktį. Turime vaiką, tad vien aukštos moralės nebeužtenka“, – teigia Chersono gyventoja Julija Stukanova.

Ukrainos pajėgoms artėjant miesto link, išvykti moteriai siūlė ir rusai, dabar intensyvinantys miesto apšaudymą.

„Siūlė perkelti mūsų sūnų į „vasaros stovyklą“, o darbdavys man siūlė išvykti į svečių namus, bet mes nesutikome“, – prisimena J. Stukanova.

Miesto centre dar neseniai laisve besidžiaugusius gyventojus, plevėsavusius Ukrainos vėliavas, dabar keičia norintieji išvykti.

„Nusprendžiau išvykti, nes nerimauju, kad žiemą bus labai šalta. Bijau, kad mus stipriai apšaudys. Netoli namų sprogo du sviediniai ir išmušė namų langus“, – pasakoja Chersono gyventojas Serhijus Salamacha.

Situacija komplikuota visoje šalyje. Po trečiadienį vilnijusios naujos Rusijos raketų bangos prieš šalies elektros infrastruktūrą teko stabdyti net 3 atominių elektrinių darbą. O Chersone atkurti tiekimą itin sunku. Rusijos pajėgos padarė viską, kad atstatyti, kas sugriauta, būtų kuo sudėtingiau. Pavogtos net gaisrininkų cisternos.

„Darysime viską, kad infrastruktūra veiktų. Pusė jos sunaikinta, bet mes ją nuolat taisome“, – tikina Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

Šalčiams spaudžiant vis labiau, savanoriškas gyventojų evakuacijas netrukus planuojama pradėti ir kaimyniniame Mykolajivo mieste.

Skaityti visą pranešimą