Be elektros, šilumos ir vandens, bet nepalaužti – ukrainiečiai kovoja prieš Rusijos žiemos karą

Prieš 1 metus 80

Kad Ukrainos gyventojams būtų lengviau išgyventi žiemą, kai barbariški Rusijos bombardavimai paliko be elektros, šilumos ir vandens, visoje šalyje steigiami pagalbos punktai, kuriuose žmonės gali sušilti bei pavalgyti. Juos ukrainiečiai vadina „nenugalimumo punktais“ – tai atspindi žmonių nuotaikas, nors daugelį kankina nerimas dėl kasdienių sunkumų ir okupuotose teritorijose likusių artimųjų.

Kairiajame Dniepro krante įsitvirtinę agresoriai pabūklų salvėmis pyktį lieja ant Ukrainos pajėgų atkovoto Chersono. Susišaudymai vis intensyvesni, Ukrainos gynėjai siekia tolyn nustumti Rusijos pajėgas.

Chersono gyventoja Olena Černiavska nuolat dairosi į kitą Dniepro krantą, kur liko jos motina. Moteris sako ieškanti žinių iš kito upės kranto, bandė mamą atsivežti pas save, bet senyvų žmonių vienodi rūpesčiai ir karo sąlygomis.

„Jai reikia prižiūrėti namus, gyvulius. Visi jos kaimynai išvažiavo, o jai reikia viskuo rūpintis“, – pasakoja Chersono gyventoja.

Ryšį su mama palaikyti vis sunkiau ir O. Černiavskai, ir visiems, kurių artimieji okupuotoje teritorijoje.

„Kai juos išvaduos, tikimės susirasti. Jie buvo labai laimingi, kai išgirdo, kad mus išvadavo“, – dalijasi Chersono gyventoja Olha Marčenko.

Karo ekspertai sako – kai tiltai sugriauti, Ukrainos kariams bus sudėtingiau judėti į rytus, bet tikrai gali sutrukdyti Rusijos pastangoms įsitvirtinti ir išlaikyti gynybos pozicijas kairiajame krante.

„Nenugalimumo punktų“ visoje Ukrainoje dabar yra beveik keturi tūkstančiai, kad žmonės galėtų užkąsti, sušilti ar pasikrauti telefoną. Didelė problema yra ir geriamasis vanduo, kol taisoma Rusijos subombarduotos sistemos.

„Blogiausia buvo per pirmas karo dienas, kai kilo pavojus, kad vadinamieji draugai iš Rusijos ateis čia. Dabar sutrikimai, juos kaip nors išgyvensime“, – tikina Kyjivo gyventojas Vadimas Poliakovas.

Žiema bus ilga ir sunki, sako ukrainiečiai, bet jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mano, kad juos palauš, tegu galvoja dar kartą. Net jei elektra per operacijas dingsta ir ligoninėse, ir veterinarijos klinikose, kai netoli nukrinta priešo raketa.

„Turime naudoti baterijas, kurios prijungtos prie 12 voltų lempų, apšviečiančių kliniką... Turime nuolat apsirūpinti vandeniu, kurio gyvūnams daug reikia“, – tvirtina veterinarijos gydytojas Oleksijus Jakovenko.

Kai nėra ryšio, elektros, dujų, namuose šalta, sunkiausia auginantiems mažus vaikus.

„Vienas megztinis, antras, trečias. Taip ir gyvename. Miegame visi trys kartu, taip šilčiau. Bėda ta, kad butas nebaigtas renovuoti“, – sako Kyjivo gyventoja Albina Bilogub.

Kremlius tvirtina, kad į civilius nesitaiko, bet čia pat skelbia – ukrainiečių kančios baigsis, jeigu Kyjivas sutiks su Maskvos reikalavimais.

Ukrainos lyderiai ir pareigūnai atkerta – visuomenė nesuprastų, jeigu po tokių netekčių kapituliuotume.

Skaityti visą pranešimą