Banguota „Real“ bosnio kelionė iki Eurolygos elito

Prieš 1 metus 64

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį Eurolygoje susitiks su Madrido „Real“ ekipa, kuri šiuo metu turnyre yra viena iš lyderių, bet pirmajame rate krito Lietuvoje.

Gruodžio 15-ąją žalgiriečiai namuose 81:72 nupūtė „Real“ krepšininkus ir pateikė staigmeną. Tuomet 35 taškus surinko du žaidėjai, kurių nebus šiame susitikime – Keenanas Evansas (20 tšk.) bei Tyleris Cavanaugh (15 tšk.). Tuo tarpu „Real“ į priekį vedė 22 taškus sumetęs Džananas Musa. Su šio žaidėjo keliu iki Eurolygos elito kviečia susipažinti portalas Krepsinis.net.

Krepšininkas iš Bosnijos ir Hercegovinos lietuviams yra neblogai pažįstamas, kadangi jaunių krepšinio gerbėjai jį labai gerai pamena iš 2015 metais vykusio 16-mečių pirmenybių mūsų šalyje, kur bosniai finale pranoko lietuvius, o Dž.Musa tapo viso turnyro naudingiausiu žaidėjus, rinkdamas po 23,3 taško, atkovodamas po 9 kamuolius ir per mačą bei atlikdamas 6,3 rezultatyvaus perdavimo.

Po čempionato Dž.Musa buvo labai arti susitarimo su Pirėjo „Olympiacos“ ekipa, bet tada koją pakišo Sarajevo „Koš“ komandos vadovų sprendimas, mat jie reikalavo padidinti išpirką. Vis dėlto po kelių dienų klubas nusileido ir sutiko už mažesnę išpirktą parduoti savo talentą tuometinei Zagrebo „Cedevita“ komandai.

2015–2016 m. sezone Eurolygoje debiutavęs Dž.Musa per 10 mačų gavo pasireikšti po 8 minutes ir pelnydavo 2,7 taško. Įdomus įvykis užfiksuotas 2016 metų kovo pabaigoje, kai „Cedevita“ 89:59 nušlavė Stambulo „Fenerbahče“ ekipą, o po šios dvikovos puolėjas pareiškė: „Puikus jausmas nukauti komandą, kurioje žaisiu.“

Buvo manoma, kad Dž.Musa pakeis į Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) išvyksiantį Bogdaną Bogdanovičių, bet, kaip parodė laikas, taip nenutiko ir Dž.Musa neužsivilko „Fenerbahče“ marškinėlių.

2016 metų pavasarį interviu portalui Krepsinis.net tuometinė „BeoBasket“ atstovė Baltijos šalims Sigita Mostavičiūtė pasakojo apie Dž.Musos pasitikėjimą savo jėgomis.

„Paklausiau jo, kas yra jo krepšininko idealas. Džananas atsakė: nė vienas, nes aš esu kitoks krepšininkas. Kai aš užaugsiu, sutvirtėsiu, į mane norės lygiuotis kiti. Maloniai stebina, kad 16-metis turi tiek drąsos. Mums iš jų reikia pasimokyti tikslo siekimo, noro ir užsispyrimo. Kai turėsime tokių drąsių žmonių, tai ir mūsų krepšininkų bus daugiau Eurolygoje ir NBA“, – pasakojo S.Mostavičiūtė.

Musa Musa

Kaip tik po kelių mėnesių Dž.Musa gavo skaudžią pamoką iš savo komandos draugo rinktinėje Mirza Teletovičiaus. Dž.Musa Europos čempionato atrankos rungtynėse su teroristine valstybe Rusija apsižodžiavo su Timofejumi Mozgovu, o šis atsikirto riebiais epitetais oponento atžvilgiu. Netrukus Dž.Musa suvaidino, kad gavo stiprų smūgį į krūtinės sritį ir tai nepatiko jau M.Teletovičiui, kuris davė 17-mečiui. Kaip ir sako liaudis, kartais žodžiai skaudina labiau nei peilis – atsirėmęs į komandos draugą Dž.Musa pravirko ir bet turbūt savo kolegos pamokų nepamiršo iki šiol.

2017 m. Dž.Musa nustebino sprendimu pratęsti sutartį su „Cedevita“, nors po metų jam buvo prognozuojamas aukštas šaukimas NBA. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo toks susitarimas tarp agento ir klubo, jog už žaidėją būtų gauta išpirkta iš NBA klubo. Prieš pat pakeldamas sparnus į JAV Dž.Musa tapo Europos taurės „Kylančios žvaigždės“ laimėtoju, fiksuodamas 10,5 taško vidurkį. Taip pat tokį apdovanojimą gavo ir Adrijos lygoje.

2018 m. NBA naujokų biržoje Dž.Musa tikėjosi patekti į geriausių žaidėjų 20-uką, bet Bruklino „Nets“ jį pasirinko 29-ąjį. Už Atlanto bosnis į jį dėtų vilčių nepateisino – pirmajame sezone sužaidė vos 9 mačus (4 min., 2,1 tšk.), o antrojo sezono metu Brukline spėjo sužaisti 40 susitikimų (12 min., 4,8 tšk.) ir buvo iškeistas į Detroito „Pistons“ ekipą, bet 2020 m. gruodžio pabaigoje, taip ir nesužaidęs nė vieno mačo, buvo atleistas.

Beje, dar būdamas „Nets“ nariu Dž.Musa nemažai žaisdavo G lygoje, kur ne sykį akis į akį susidūrė su dabartiniu žalgiriečiu Ignu Brazdeikiu. 2020 m. vasario 2-ąją dabartinis žalgirietis įmetė 31 tašką, atkovojo 14 kamuolių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus, o Dž.Musa pelnė 34 taškus bei sugriebė 9 kamuolius, o jo atstovaujama Long Ailendo „Nets“ 116:111 pranoko Niujorko „Westchester Knicks“.

Dž.Musa galėjo būti Deivido Sirvydžio komandos draugu, bet kai lietuvis iš Jeruzalės atvyko į Detroitą, dėl COVID-19 protokolo buvo saviizoliacijoje, o Dž.Musa po savaitės buvo atleistas.

Bosnių spauda rašė, kad Dž.Musa liko nusivylęs NBA dėl ten vyraujančio supratimo apie žaidėjus ir visur matomą verslą, bet kalbėjo, jog vieną dieną, parodęs save Europoje, sugrįš į stipriausią pasaulio lygą.

2021 m. sausio 13-ąją Dž.Musa papildė Stambulo „Anadolu Efes“ ekipą, pasirašydamas 2,5 metų trukmės kontraktą. Atrodė, kad tai yra idealus žaidėjas Ergino Atamano schemoms, kadangi labai pajėgūs individualiai puolime ir praplės siaurą rotaciją, tačiau turkas iškart „neturėjo akies“ ant šio bosnio. Vos atvykęs Turkijos lygoje debiutavo 19 taškų ir 20 balų pasirodymu, bet tai buvo toks pasiekimas, kokio pakartoti šiame klube nebepavyko.

Eurolygoje Dž.Musa sužaidė 4 susitikimus 21–25 turuose ir daugiau nuo suolo nepakilo. Jo įraše yra Eurolygos čempiono titulą, bet pats žaidėjas nesijaučia turnyro nugalėtoju, nes per iš viso sužaistas 12 minučių nepelnė nė taško – prametė abu tritaškius.

Užkulisiuose buvo kalbama, kad E.Atamanas ir Dž.Musa nesurado tarpusavio ryšio dėl abiejų karšto kraujo ir bosnio neįdedamų maksimalių pastangų, neva iš NBA atvykęs žaidėjas iškart galvojo, kad gaus garantuotas minutes ir Eurolygoje. Vis dėlto E.Atamanas labai nepatikliai žiūri į naujokus ir šiems pritapti „Anadolu“ gretose yra labais sudėtingą, ką pernai įrodė Filipo Petruševo pavyzdys arba šiame sezone niekaip užtikrinto vaidmens neturintis Ante Žižičius.

Niekas nenustebo, kad vasarą Dž.Musa paliko „Anadolu Efes“. Kartais norint padaryti žingsnį į priekį, reikia žengti du atgal – Dž.Musa savo agento Miško Ražnatovičiaus buvo įtikintas trumpam pamiršti Eurolygą ir pasirašyti sutartį su Lugo „Rio Breogan“ klubu. Jis ką tik buvo laimėjęs antrojo diviziono kovas ir savo sudėtyje turėjo lietuvį Mindaugą Kačiną, kuris ir tapo Dž.Musos dubleriu.

Daug specialistų buvo linkę „nurašyti“ Dž.Musą ir prognozavo jam silpnų arba vidutinių komandų lyderio etiketę iki karjeros pabaigos. „Rio Breogan“ sudėtyje bosnis ėmė rodyti įspūdingą žaidimą ir nors komanda reguliariajame sezone užėmė vos 11-ąją vietą, jis tapo naudingiausiu turnyro žaidėju – 20 taškų, 5 atkovotų kamuolių, 3 rezultatyvių perdavimų ir 23 naudingumo balų vidurkis.

Musa Musa

Įspūdingai atrodė Dž.Musos apdovanojimas: jis nieko neįtarė ir su komandos draugais atvyko į Lugo miesto centrą, kur turėjo padėkoti sirgaliams už palaikymą, o šie norėjo pagerbti žaidėjus, kurie sugrįžimo į ACB sezone padovanojo daug gerų akimirkų ir kovą dėl vietos aštuonete. Netikėtai atėjo Dž.Musos brolis Džennis ir jis įteikė naudingiausio žaidėjo statulėlę, o minia skandavo „MVP, MVP.“ Jau tada buvo aišku, kad Dž.Musa kils aukštyn, o savotiška staigmena tapo tai, jog ant jo tinklus užmetė būtent „Real“.

Dar prieš debiutą Madrido klube Dž.Musa žaidė Europos čempionate su bosnių rinktinės apranga ir tada akis į akį susidūrė su Lietuvos nacionaline komanda. Nors bosniai liko už antro etapo borto, jau tada Dž.Musa visiems paliko labai gerą įspūdį – brandus žaidimas ir visiškas dominavimas puolime, renkant 20,4 taško ir 21,4 naudingumo balo.

Skeptikai prognozavo, kad Dž.Musa Madrido ekipoje liks Mario Hezonjos šešėlyje ir bus daugiau pagalbinis žaidėjas, kylantis nuo suolo, bet bosnio ir kroato atveju viskas įvyko atvirkščiai. Būtent Dž.Musa pradėjo 16 iš 23 žaistų mačų startiniame penketuke, o M.Hezonja yra atsarginis „X faktorius“.

Būtent Dž.Musa dabar yra rezultatyviausias komandos žaidėjas – 15,2 taško ir trečias pagal naudingumo balus – 15,8 per susitikimą. Žinome, kad „Real“ ekipoje naujokams iškart rodyti rezultatus nėra lengva ir dažniausiai jie spindi antrajame savo sezone, bet Dž.Musa minėtą statistiką fiksuoja per 24 žaidimo minutes ir turi didelį vyr. trenerio Chuso Mateo pasitikėjimą.

Dž.Musa per 23 šio sezono Eurolygos rungtynes tik du sykius nesurinko dviženklio naudingumo balų skaičiaus ir tris sykius liko be dviženklės taškų ribos. Tokį užtikrintą žaidimą rodantis Dž.Musa gali tapti dar vienu „Real“ žaidėju, kuris pasuks į NBA. Puolėjas turi kontraktą ir 2023–2024 m. sezonui, tad jeigu norės kelti sparnus, privalės už jį amerikiečiai sumokėti išpirką.

Kaip „Žalgiriui“ seksis tvarkytis su Dž.Musa, pamatysime ketvirtadienį nuo 21.45 val.

„Ilgoji pertrauka“: NCAA lietuviai – Ą.Tubelio perspektyvos, nuviliantis Marčiulionis, išeivijos lietuvio žibėjimas ir „vaidmens žaidėjai“

Skaityti visą pranešimą