Baltosios Vokės gyventojai jaučiasi įkalinti: dėl sunkvežimių eismo negali išvažiuoti ar grįžti į namus, vaikai rizikuoja keliaudami į mokyklą

Prieš 1 metus 74

Dešimtis tonų sveriantys sunkvežimiai skuba į netoliese esančią logistikos įmonę. Suardytas kelias, sutrūkinėjusios pastatų sienos ir nuolatinis triukšmas – su tokiomis problemomis jau ilgą laiką susiduria Miško gatvės Baltojoje Vokėje, Vilniaus rajone, gyventojai. Šiuo metu jie jaučiasi ir įkalinti savo kiemuose, mat padėtį sunkina ir gausus snygis.

Vairuotojai trumpina kelią ir siaura gatvele manevruoja tarp tvorų, namų ir gatve einančių gyventojų, kurie sako, kad tiesiog negali išvažiuoti iš savo kiemo. Neretai jie būna įstrigę ir priversti laukti iki kelių valandų. Viso to priežastis – sunkvežimių srauto sukeltos spūstys.

Gyventojai skundžiasi, kad per dieną per alėją dažnai pravažiuoja iki 150 sunkvežimių, jų eismas nesustoja nei naktį, nei švenčių dienomis. Sunkvežimiai ne tik dunda ir neduoda gyventojams ramybės, bet ir gadina pastatus. Kaimo bendruomenė apgailestauja, kad valdžia nesugeba spręsti iš pažiūros paprastos problemos, nors vairuotojams yra tinkamesnis alternatyvus kelias.

„Čia yra privačių namų, daugelis jų labai senos statybos. Situacija kritinė. Iš pradžių buvo nuspręsta pastatyti kelio ženklą, nurodantį, kad stovėti draudžiama. Tai nepadėjo išspręsti problemos, nes dabar patys nežinome, kur pastatyti automobilį. Gyventojai netgi mano, kad pakeitimai buvo padaryti specialiai tam, kad sunkvežimiams būtų sudarytos geresnės važiavimo sąlygos.

Mes jiems netrukdome, nes neturime net šaligatvių. Vietos valdžiai išsiuntėme prašymus, kad jie būtų nutiesti. Mūsų prašymai buvo ignoruojami. Išgirdome atsakymą, kad kelias yra per siauras, o tiesti šaligatvį – pavojinga. Pas mus turėjo atvykti komisija ir įvertinti padėtį. Iki šiol nežinau, ar ji tai padarė“, – pasakoja Baltosios Vokės gyventojas.

Kasdienį gyvenimą kaime gyventojai vertina labai blogai. „Jautėmės tiesiog užblokuoti savo namuose. Negalėjome net pasiimti savo vaikų iš darželių. Nueiti į parduotuvę neįmanoma, nes tenka brautis per sniego pusnis, o sniego yra iki kelių. Viskas dreba dėl šių sunkvežimių. Net namų sienos skilinėja, o mes nieko negalime padaryti“, – apgailestauja jis.

Kitas Baltosios Vokės gyventojas pastebi, kad pastaruoju metu sunkvežimių eismas yra intensyvesnis, nes artėja šventės.

„Galbūt po to šiek tiek atsikvėpsime, bent jau taip esame guodžiami. Tačiau gyventojams, ypač jauniems tėvams, tai yra tragedija. Vakar eismas buvo ypač intensyvus, abi gatvės pusės buvo užblokuotos. Gyvenu labai arti kelio, todėl itin jaučiu problemos mastą. Suprantu, kad galimos ekstremalios situacijos. Tačiau logistikos bendrovė taip pat galėtų įsigyti įrangą, skirtą keliui valyti.

Ką daryti gyventojams, kuriems tenka keliauti į darbą, taip pat ir viešuoju transportu? Kai mano vaikai eina į autobusų stotelę, jie tiesiog privalo bėgti, nes atvažiuoja sunkvežimis ir gali partrenkti vaiką. Norėdami ištrūkti, turite įklimpti į sniegą iki kelių. Kodėl turime spręsti tokią problemą? Šalia mokyklos esanti teritorija valoma. Tačiau teritorija aplink maisto prekių parduotuvę, taip pat Miško gatvė yra visiškai ignoruojama. Jaučiamės atskirti nuo pasaulio“, – skundžiasi jis.

Moteris, gyvenanti Baltojoje Vokėje, apgailestauja, kad dėl sunkvežimių negali pati išeiti į lauką ar išleisti savo vaikų žaisti.

„Ten nėra pėsčiųjų zonų, turime judėti gatvės viduriu. Man teko susidurti su situacija, kai vežiau vaiką į mokyklą ir manęs link pajudėjo sunkvežimis. Kai jį pravažiavau, užstrigau sniego sangrūdoje. Tuo metu, 16.30 val., mano vyras nebegalėjo grįžti namo, nes vienas iš sunkvežimių įstrigo sniege. Nepaisant ženklų, įspėjančių, kad stovėti draudžiama, visi čia pasistatė sunkvežimius. Transporto priemonių eilės nusidriekė iki pat mokyklos teritorijos“, – pasakoja ji.

Pagirių seniūnijos vadovė Vladislava Vanagel-Tribocka interviu LRT.lt paneigė gyventojų žodžius, kad kelias nėra tinkamai valomas.

„Visą laiką prie to dirbame. Sekmadienio vakarą ir pirmadienį valėme kelią. Šeštadienį sąlygos apskritai buvo idealios. Padėtis yra tokia, kokia yra. Jau daug metų pastebiu, kad daugeliu atvejų viskas priklauso nuo gyventojų. Kartais, kai tikrai turime problemą, žmonės į ją reaguoja supratingai ir keliauja net į atokiausius kaimus. Gyventojai, kurie garsiai šaukia apie savo nepasitenkinimą, paprasčiausiai kelia triukšmą“, – kalba seniūnė.

Atsakydama į klausimus apie sunkvežimių eismą, V. Vanagel-Tribocka pripažįsta, kad sunkvežimiai iš tiesų yra problema, tačiau rajono tarnybos ją sprendžia.

„Vakar darbininkai atvyko apžiūrėti, bet automobilių nebuvo. Per dieną atvyko tik vienas. Logistikos įmonės direktorius taip pat mielai su mumis bendradarbiauja. Čia nėra jokios nelaimės. Žinoma, kaip ir visur kitur, viskas apsnigta, nes tokiu oru sunku nuvalyti kelius iki asfalto lygio“, – sako Pagirių seniūnė.

Ji taip pat priduria, kad apie šaligatvius Miško gatvėje kalbėta prieš trejus metus. „Tačiau šios gatvės, kaip ir gretimos Parko gatvės, gyventojai supranta, kad nutiesus šaligatvius gatvės taps ne saugesnės, o dar siauresnės. Kai pastatėme kelio ženklus, nurodančius, kad automobilių stovėjimas draudžiamas, gyventojai patys pradėjo mums skambinti. Jie skundžiasi, kad anksčiau ten galėjo statyti automobilius, o dabar nebegali. Tačiau dėl sunkvežimių keliamų problemų palikome ženklus“, – tęsia ji.

„Dėl visko visada kaltinama vietos valdžia ir kitos valdžios institucijos. Jie nesupranta, kad leisti sunkvežimiams važiuoti Parko gatve yra dar blogiau, nes ši teritorija yra kultūros paveldo objektas. Šalia yra mokyklų. Sunkvežimių vairuotojai nepiktnaudžiauja leidimais. Kalbėjausi su logistikos įmonės direktoriumi, jis mane patikino, kad reguliuoja eismą taip, kad sunkvežimiai netrukdytų žmonėms“, – pabrėžia ji.

Gyventojai išanalizavo sunkvežimių maršrutus ir nustatė gatves, kuriomis turėtų vykti eismas. Lygiagrečiai su Miško gatve yra keli alternatyvūs keliai, labiau tinkami dideliam transportui į logistikos sandėlius. Jos yra platesnės, apšviestos ir turi šaligatvius saugiam pėsčiųjų eismui. Gyventojai ragina nedelsiant uždrausti sunkvežimių eismą, nes, kaip matyti iš gyventojų filmuotos medžiagos, ne kartą beveik įvyko tragiškų incidentų, įskaitant tuos, kuriuose nukentėjo vaikai.

Remiantis turimais dokumentais, Vilniaus regiono vietos valdžia teigia, kad toks atsisakymas „taip pat užkirstų kelią specialaus transporto, pavyzdžiui, šiukšliavežių ir ugniagesių automobilių, judėjimui“. Toks argumentas nesuderinamas su Potvarkiu dėl eismo ir kelio ženklų.

LRT.lt primena, kad yra kelio ženklas, draudžiantis eismą tik sunkiasvorėms transporto priemonėms (304 ženklas). Draudžiama sustoti vietoje, kuri trukdo įvažiuoti ar išvažiuoti (ypač priešais vartus, garažą, automobilių stovėjimo aikštelę ar išvažiavimą iš jos).

Skaityti visą pranešimą