Baltieji rūmai: Bidenas kalboje, kurią pasakys viešėdamas Varšuvoje, pasiųs žinutę Putinui

Prieš 1 metus 56

JAV prezidentas Joe Bidenas kalboje, kurią pasakys, kai kitą savaitę viešės Lenkijos sostinėje Varšuvoje, pasiųs žinutę Ukrainą įsakiusiam užpulti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad NATO rems Kyjivą „tiek, kiek reikės“. 

Ši neilga J. Bideno viešnagė skirta paminėti Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą metines. Kaip pranešama, JAV lyderis į Varšuvą išvyks pirmadienį. Pasak Baltųjų rūmų, čia jis susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir Bukarešto devyneto šalių vadovais. Tačiau pagrindiniu kelionės akcentu laikoma numatyta J. Bideno kalba, kurią prezidentas pasakys Varšuvos karališkojoje pilyje.

„Prezidentas J. Bidenas aiškiai pabrėš, kad Jungtinės Valstijos stovės petys į petį su Ukraina tiek, kiek reikės“, – penktadienį teigė šalies Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Prezidento kalboje išgirsite žinučių, kurios rezonuos su amerikiečiais, mūsų sąjungininkais ir partneriais bei, žinoma, lenkais, – tęsė J. Kirby. – Manau, kad išgirsite ir žinučių, adresuotų V. Putinui ir Rusijos žmonėms.“

Atstovas kartu pabrėžė, kad Lenkijoje J. Bideno susitikimas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu nenumatytas.

Baltieji rūmai kol kas nekonkretizavo, apie kokią naują paramą besiginančiai Ukrainai galėtų būti paskelbta per šią viešnagę. Nepaisant to, J. Kirby akcentavo, kad Kyjivas bus patikintas, jog ir toliau gaus „apčiuopiamą“ pagalbą.

Jungtinės Valstijos nuo Rusijos invazijos pradžios yra perdavusios Ukrainai daugiau paramos nei bet kuri kita NATO šalis. Skaičiuojama, kad Vašingtonas iki šiol patvirtino karinės, ekonominės, humanitarinės ir kitokio tipo pagalbos už daugiau kaip 100 mlrd. dolerių.

Skaityti visą pranešimą